Τρι, Απρ 23, 2024

Τα Τέμπη βάζουν φωτιά - Καίει την κυβέρνηση η μονταζιέρα, παραίτηση Μητσοτάκη ζητά ο ΣΥΡΙΖΑ - ΠΑΣΟΚ: Πρόταση μομφής

Τα Τέμπη βάζουν φωτιά - Καίει την κυβέρνηση η μονταζιέρα, παραίτηση Μητσοτάκη ζητά ο ΣΥΡΙΖΑ - ΠΑΣΟΚ: Πρόταση μομφής

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, Ν. Ανδρουλάκης, καλεί όλα τα κόμματα του δημοκρατικού τόξου να καταθέσουν κοινή πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης - Παραίτηση Μητσοτάκη ζητά ο Κασσελάκης

(upd8) «Φωτιά» στο πολιτικό σκηνικό με επίκεντρο τα Τέμπη βάζουν οι αποκαλύψεις περί «συρραφής» συνομιλιών του σταθμάρχη με μηχανοδηγούς στη Λάρισα  και μάλιστα,  δύο διαφορετικών συζητήσεων, ώστε να φανεί μόνο το ανθρώπινο λάθος,  με την κυβέρνηση  δια στόματος του Π. Μαρινάκη να κάνει λόγο για σενάρια συνωμοσίας γύρω από τα αίτια της τραγωδίας και την αντιπολίτευση να μιλά για προσπάθεια συγκάλυψης του εγκλήματος των Τεμπών από την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, θέτοντας ερωτήματα.
Μετά τον σάλο που προκλήθηκε από το δημοσίευμα, έρχεται πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης της ΝΔ.
Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, Ν. Ανδρουλάκης, καλεί όλα τα κόμματα του δημοκρατικού τόξου να καταθέσουν κοινή πρόταση μομφής, καθώς «οι σημερινές αποκαλύψεις αποδεικνύουν ότι το έγκλημα των Τεμπών είναι ένα διαρκές έγκλημα» και «απέναντι μας έχουμε μια αδίστακτη αγέλη εξουσίας που καταπατά ανθρώπινα δικαιώματα και υπονομεύει το κράτος δικαίου».
Μάλιστα, η Νέα Αριστερά ανακοίνωσε ότι θα στηρίξει την πρόταση δυσπιστίας που θα καταθέσει το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ προς την κυβέρνηση.
Λίγο αργότερα ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Στέφανος Κασσελάκης ζήτησε την παραίτηση Μητσοτάκη και τη διενέργεια εθνικών εκλογών, παρουσία διεθνών παρατηρητών.


Οργισμένες αντιδράσεις από τις αποκαλύψεις

To πρωτοσέλιδο δημοσίευμα της εφημερίδας «Το ΒΗΜΑ της Κυριακής»  αποκαλύπτει αλλοίωση συνομιλιών του σταθμάρχη με μηχανοδηγούς στη Λάρισα, που "ξεριζώθηκαν" παράνομα από το σύστημα καταγραφών επικοινωνίας του ΟΣΕ, λίγες μόλις ώρες μετά την τραγωδία των Τεμπών, κάνοντας λόγο για μοντάζ που αναδεικνύει μόνο το ανθρώπινο λάθος του σταθμάρχη της Λάρισας.
Απάντηση στο δημοσίευμα έδωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Π. Μαρινάκης, το Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας, η ΝΔ,  ενώ αντίδρασεις υπήρξαν από τα κόμματα της αντιπολίτευσης.
Κυβερνητικές πηγές έσπευσαν επίσης να αναφέρουν ότι η Δικαιοσύνη έχει στα χέρια της αυτούσιο το υλικό για τα Τέμπη, κανείς δεν αμφισβητεί τη διάσταση του «ανθρώπινου λάθους», αλλά και πως "η απόδειξη ότι δεν υπήρξε καμία προσπάθεια κρατικής «μονταζιέρας» είναι το γεγονός ότι πολλά μέσα ενημέρωσης (μεταξύ αυτών και η δημόσια ΕΡΤ) παρουσίασαν ρεπορτάζ ένα χρόνο πριν, δηλαδή στις 04/03/2023, στα οποία αναφέρονταν ότι στις συνομιλίες που δημοσιοποιήθηκαν υπήρχε και άλλο πρόσωπο.
«Η Νέα Δημοκρατία μέσω «πηγών» προέβη στην πιο συγκλονιστική παραδοχή προσπάθειας αποπροσανατολισμού των πολιτών για το έγκλημα των Τεμπών», υπογράμμισε  σε νέα του ανακοίνωση ο ΣΥΡΙΖΑ.

Πρόταση μομφής

«Οι σημερινές αποκαλύψεις αποδεικνύουν ότι το έγκλημα των Τεμπών είναι ένα διαρκές έγκλημα», αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ, Νίκος Ανδρουλάκης που καλεί όλα τα κόμματα του δημοκρατικού τόξου, να καταθέσουν κοινή πρόταση μομφής.
Όπως αναφέρει ο κ. Ανδρουλάκης:
«Οι σημερινές αποκαλύψεις αποδεικνύουν ότι το έγκλημα των Τεμπών είναι ένα διαρκές έγκλημα.
Είναι εξοργιστικό ότι την ώρα που 57 άνθρωποι έχασαν με άδικο και τραγικό τρόπο τις ζωές τους, την ώρα που θρηνούσαν οι οικογένειες τους και εκατομμύρια Έλληνες σκέπτονταν ότι στο μοιραίο τρένο θα μπορούσαν να είναι τα δικά τους παιδιά, κάποιοι είχαν την προτεραιότητα να αφαιρέσουν συνομιλίες του επίμαχου σταθμάρχη, να τις χαλκεύσουν και να τις διοχετεύσουν σε φιλικά μέσα για να ενισχύσουν το αφήγημα περί ανθρώπινου λάθους.
Κι όλα αυτά πριν τις παραλάβει η Αστυνομία και η Δικαιοσύνη.
Απέναντι μας έχουμε μια αδίστακτη αγέλη εξουσίας, που καταπατά ανθρώπινα δικαιώματα και υπονομεύει το κράτος δικαίου.
Γι’ αυτό υπάρχει μόνο ένας δρόμος: η πρόταση δυσπιστίας.
Αναλαμβάνω τη θεσμική πρωτοβουλία και καλώ όλα τα κόμματα του δημοκρατικού τόξου να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων».
Η Νέα Αριστερά θα στηρίξει την πρόταση δυσπιστίας που ανακοίνωσε ότι θα καταθέσει το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ προς την κυβέρνηση, καθώς, όπως σημειώνει, «δεν πάει άλλο».
Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της, «η Nέα Aριστερά στις 6 Μαρτίου κάλεσε τον ΣΥΡΙΖΑ, το ΠΑΣΟΚ, το ΚΚΕ και την Πλεύση Ελευθερίας στην από κοινού κατάθεση πρόταση δυσπιστίας στην κυβέρνηση. Επέλεξαν για μικροκομματικούς λόγους να απορρίψουν την πρόταση αυτή. Σήμερα, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ επαναφέρει την πρόταση της Νέας Αριστεράς.
Εμείς δεν κάνουμε παιχνίδια.
Το δήλωσε σήμερα νωρίς το πρωί ο πρόεδρος της ΚΟ της Νέας Αριστεράς, Αλέξης Χαρίτσης: Η κυβέρνηση πρέπει να φύγει.
Η παραμονή της αποτελεί όνειδος για τη δημοκρατία.
Η Νέα Αριστερά θα στηρίξει την πρόταση δυσπιστίας προς την κυβέρνηση. Δεν πάει άλλο».
Το ΚΚΕ θα στηρίξει πρόταση μομφής, εφόσον κατατεθεί, παρότι το ΠΑΣΟΚ δεν αντιπολιτεύεται, αλλά στηρίζει Μητσοτάκη
«Δεν αναγνωρίζουμε στο ΠΑΣΟΚ και τον κύριο Ανδρουλάκη κανένα πραγματικό και ουσιαστικό αντιπολιτευτικό ρόλο απέναντι στην κυβέρνηση της ΝΔ, καθώς είναι εκείνο το κόμμα που όλα αυτά τα χρόνια έχει στηρίξει όσο λίγοι την πολιτική της κυβέρνησης Μητσοτάκη και μάλιστα σε κρίσιμα ζητήματα.
Ακόμη και για το έγκλημα των Τεμπών η πρότασή του αφορούσε μόνο στη διερεύνηση αδικημάτων που σχετίζονται με την οικονομική ζημία της ΕΕ.
«Φυσικά, εφόσον κατατεθεί πρόταση μομφής απέναντι στην κυβέρνηση της ΝΔ, το ΚΚΕ θα τη στηρίξει με το δικό του σκεπτικό, όπως κάνει πάντα.

Κυβερνητικές πηγές: Η Δικαιοσύνη έχει στα χέρια της αυτούσιο το υλικό για τα Τέμπη

Η Δικαιοσύνη έχει στα χέρια της αυτούσιο το υλικό για τα Τέμπη, αναφέρουν κυβερνητικές πηγές σχετικά με το δημοσίευμα της εφημερίδας «Το Βήμα», το οποίο αφορά τις ηχητικές καταγραφές του ΟΣΕ το βράδυ του θανατηφόρου σιδηροδρομικού δυστυχήματος στα Τέμπη και κατά πόσο δόθηκαν αλλοιωμένες στην Δικαιοσύνη.
Αναλυτικά οι κυβερνητικές πηγές επισημαίνουν ότι:
"1. Η αλήθεια είναι ότι η Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών της Ελληνικής Αστυνομίας έχει διαβιβάσει στις ανακριτικές αρχές ακέραιο το σύνολο των ηχητικών καταγραφών του ΟΣΕ από τις 02/03/2023. Επομένως η Δικαιοσύνη έχει στα χέρια της αυτούσιο το υλικό ώστε να διεξάγει με αποτελεσματικό τρόπο την έρευνά της για την αναζήτηση της αλήθειας.
Το γεγονός της μη αλλοίωσης αναγνωρίζεται άλλωστε και στο ίδιο το δημοσίευμα του Βήματος παρά τον παραπλανητικό του τίτλο.
2. Η απόδειξη ότι δεν υπήρξε καμία προσπάθεια κρατικής «μονταζιέρας» είναι το γεγονός ότι πολλά μέσα ενημέρωσης (μεταξύ αυτών και η δημόσια ΕΡΤ) παρουσίασαν ρεπορτάζ ένα χρόνο πριν, δηλαδή στις 04/03/2023, στα οποία αναφέρονταν ότι στις συνομιλίες που δημοσιοποιήθηκαν υπήρχε και άλλο πρόσωπο.
3. Σχετικά με τη διάσταση του «ανθρώπινου λάθους», κανείς δεν την αμφισβητεί, καθώς ο ίδιος ο σταθμάρχης επίσημα έχει αναλάβει την ευθύνη των πράξεών του.
Συνεπώς ο ίδιος έχει αναγνωρίσει την ύπαρξη «ανθρώπινου λάθους».
Από κει και πέρα η Δικαιοσύνη ερευνά όλες τις υπόλοιπες πτυχές του τραγικού δυστυχήματος.
Ποιος είναι ο λόγος που η συγκεκριμένη εφημερίδα ανοίγει ένα τέτοιο θέμα, ενώ όλες οι πλευρές έχουν συμφωνήσει γύρω από αυτό;
4. Είναι προφανές πλέον, ότι η προσπάθεια εργαλειοποίησης του ανθρώπινου πόνου, με τη δημιουργία εντυπώσεων που στηρίζεται πάνω σε ένα de facto ψέμα έχει ως στόχο την αποσταθεροποίηση και την επιστροφή της χώρας στην περίοδο της τοξικότητας και του μίσους.
Αυτή η προσπάθεια δεν θα περάσει.
Ας αφήσουμε τη δικαιοσύνη να κάνει αμερόληπτα και αντικειμενικά τη δουλειά της".

Μαρινάκης: Δεν έχουν θέση θεωρίες συνωμοσίας, δηλητηριώδεις φήμες και εύκολοι εντυπωσιασμοί

«Δεν έχουν θέση θεωρίες συνωμοσίας, δηλητηριώδεις φήμες και εύκολοι εντυπωσιασμοί», τονίζει  ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης, με αφορμή το σημερινό πρωτοσέλιδο δημοσίευμα της εφημερίδας «Το ΒΗΜΑ της Κυριακής».
Όπως αναφέρει  σε ανακοίνωσή του ο κ. Μαρινάκης, «το σημερινό πρωτοσέλιδο δημοσίευμα της εφημερίδας «Το ΒΗΜΑ της Κυριακής» αποτελεί δημοσιογραφική κηλίδα στην ιστορική πορεία της, καθώς προβάλλει σενάρια συνωμοσίας γύρω από τα αίτια της τραγωδίας των Τεμπών, που πληγώνει όλους τους Έλληνες.
Θα περίμενε κανείς από ένα έγκριτο έντυπο να μη καλλιεργεί ανυπόστατες θεωρίες περί «μονταζιέρας» προκειμένου να αναδειχθεί, υποτίθεται, ο ρόλος του ανθρώπινου παράγοντα στο τραγικό δυστύχημα. Γιατί ο ρόλος αυτός είναι, δυστυχώς, προφανής και έχει αποδειχθεί από όλα τα έως τώρα στοιχεία. Μαζί, βεβαίως, με μία σειρά και από άλλες πτυχές, τις οποίες ερευνά η δικαιοσύνη.
Άλλωστε, αν διαβάσει κανείς με προσοχή το ρεπορτάζ αντιλαμβάνεται ότι και η ίδια η εφημερίδα ουσιαστικά παραδέχεται όχι μόνο ότι δεν υπήρξε καμία προσπάθεια συγκάλυψης, όπως ο παραπλανητικός τίτλος αφήνει να εννοηθεί. Αλλά ότι, αντιθέτως η Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών της Ελληνικής Αστυνομίας έχει διαβιβάσει ακέραιο το σύνολο των ηχητικών καταγραφών του ΟΣΕ στις ανακριτικές αρχές ώστε να διεξάγουν με αποτελεσματικό τρόπο την έρευνα τους για την αναζήτηση της αλήθειας».
«Σε τέτοιες στιγμές απαιτείται από όλους σεβασμός στην αλήθεια, ειλικρίνεια στο πένθος και εμπιστοσύνη στην ανεξάρτητη Δικαιοσύνη. Δεν έχουν θέση θεωρίες συνωμοσίας, δηλητηριώδεις φήμες και εύκολοι εντυπωσιασμοί. Και σε αυτήν την προσπάθεια σοβαρή ευθύνη έχουν και τα μέσα ενημέρωσης», καταλήγει ο κ. Μαρινάκης.

ΝΔ: Άκρως επικίνδυνη η τακτική των παραπλανητικών τίτλων για δημιουργία εντυπώσεων

«Η δήθεν φοβερή αποκάλυψη του Βήματος της Κυριακής, την οποία "έντυσε" με τον παραπλανητικό και ψευδή τίτλο περί μονταζιέρας και συγκάλυψης, έχει γίνει από τις 4 Μαρτίου του 2023 από την κρατική ΕΡΤ (https://www.ertnews.gr/eidiseis/ellada/apokalypsi-ert-tesseris-ki-oxi-treis-fones-sto-ixitiko-ntokoumento-tou-stathmarxi-larisas/) και πολλά ακόμα μέσα», απαντά με ανακοίνωσή της η Νέα Δημοκρατία.
Όπως αναφέρει η ΝΔ, «η αστυνομία απάντησε, ξεκαθαρίζοντας ότι όλο το ηχητικό υλικό δόθηκε αυτούσιο και χωρίς απομαγνητοφώνηση στις εισαγγελικές αρχές από την πρώτη στιγμή. Αυτό ακριβώς το υλικό είναι που αποτελεί και τη βάση της έρευνας και των διώξεων που έχουν ήδη ασκηθεί από τη Δικαιοσύνη. Ενώ κομμάτια αυτού του υλικού έχουν παίξει και στα μέσα του ομίλου που τροφοδοτεί μέσω fake news σενάρια συνωμοσίας για μια υπόθεση που έχει πληγώσει κάθε Έλληνα και κάθε Ελληνίδα!».
«Η τακτική των παραπλανητικών τίτλων για δημιουργία εντυπώσεων είναι άκρως επικίνδυνη, όταν δε τη χρησιμοποιούν κάποιοι στις πλάτες πονεμένων ανθρώπων καταντά άθλια», καταλήγει η ανακοίνωση της ΝΔ.

Συρεγγέλα (ΝΔ): Κανένα μοντάζ και καμία αλλοίωση δεν υπέστη το υλικό για τα Τέμπη

«Κανένα μοντάζ και καμία αλλοίωση δεν υπάρχει στη συνομιλία, η ίδια η Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών της ΕΛΑΣ έχει απαντήσει πως όλο το υλικό έχει δοθεί ακέραιο στις ανακριτικές αρχές από τις 2/3/23», επισήμανε η γραμματέας της Πολιτικής Επιτροπής της Νέας Δημοκρατίας και βουλευτής Δυτικού Τομέα Αθηνών Μαρία Συρεγγέλα, στο MEGA.
Ειδικότερα, η κ. Συρεγγέλα ανέφερε ότι «το πρωτοσέλιδο του ΒΗΜΑΤΟΣ που λέει πως οι ηχογραφημένες συνομιλίες ήταν 4 και όχι 3, έχει παίξει ως είδηση στην ΕΡΤ ένα χρόνο πριν, με σχετικό ρεπορτάζ και από το MEGA», τονίζοντας πως «σε όλα τα κράτη τα κατηγορητήρια φτιάχνονται από την Δικαιοσύνη την οποία πρέπει να αφήσουμε κάνει τη δουλειά της» και πως «κανείς δεν είναι a priori ένοχος ή a priori αθώος», «αυτό είναι κάτι που θα το αποφασίσει η ελληνική Δικαιοσύνη και όποιο κόμμα ισχυρίζεται πως έχει στοιχεία να τα καταθέσει στην Βουλή».

Σκέρτσος: Κάποιοι επιμένουν με ιερόσυλο τρόπο να σκυλεύουν τον πόνο των ανθρώπων

«Κάποιοι επιμένουν να σκυλεύουν τον πόνο των ανθρώπων με τρόπο ιερόσυλο.
Και αυτό επιβεβαιώνεται, δυστυχώς, για άλλη μια φορά από το σημερινό πρωτοσέλιδο του Βήματος που έρχεται δήθεν να “αποκαλύψει” με καθυστέρηση ενός έτους και 22 ημερών την είδηση που είχαν ήδη παρουσιάσει πέραν της κρατικής ΕΡΤ και πολλά ακόμη ΜΜΕ, από τις 2 Μαρτίου 2023», αναφέρει ο υπουργός Επικρατείας Άκης Σκέρτσος.
Και συνεχίζει: «Το δε σαθρό αφήγημα της δήθεν “συγκάλυψης” αποδομείται από την ίδια την εφημερίδα και τον συντάκτη της, αν ο αναγνώστης διαβάσει το κείμενο του ρεπορτάζ.
Εκεί ομολογεί ότι όλα τα ηχητικά ντοκουμέντα έχουν δοθεί από την ΕΛΑΣ στη δικαιοσύνη και αποτελούν μέρος του προανακριτικού υλικού στη βάση του οποίου έχουν απαγγελθεί κατηγορίες.

ΣΥΡΙΖΑ: Αποτροπιασμό προκαλούν οι νέες αποκαλύψεις για την προσπάθεια συγκάλυψης του εγκλήματος των Τεμπών από την κυβέρνηση

«Αποτροπιασμό προκαλούν οι νέες αποκαλύψεις για την προσπάθεια συγκάλυψης του εγκλήματος των Τεμπών από την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, οι οποίες δημοσιεύονται σήμερα στο Βήμα της Κυριακής», αναφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ σε ανακοίνωση του, κάνοντας λόγο για «αμείλικτα ερωτήματα» που τίθενται.
Όπως τονίζει ο ΣΥΡΙΖΑ, «ούτε ο πιο νοσηρός νους δεν θα μπορούσε να συλλάβει ένα τέτοιο σενάριο κι όσο κι αν προσπάθησε ο κύριος Π. Μαρινάκης να "πετάξει την μπάλα στην εξέδρα" (για ακόμη μία φορά), παραμένουν αναπάντητα τα ερωτήματα για τα παραποιημένα στοιχεία. Άλλωστε, και ο ίδιος -εκών ή άκων- ουσιαστικά επιβεβαίωσε το περιεχόμενο του δημοσιεύματος».
Σημειώνει ότι «η Νέα Δημοκρατία συνεχίζει να κλείνει τα μάτια. Κάνει πως δεν ξέρει τίποτα ούτε για τα μπαζώματα, ούτε για τις μονταζιέρες. Κάνει πως δεν βλέπει τις ευθύνες των Υπουργών και των στελεχών της, ενώ την ίδια ώρα κατηγορεί τον ΣΥΡΙΖΑ πως υποκινεί τη βί».
Σύμφωνα με τον ΣΥΡΙΖΑ, «το δημοσίευμα της εφημερίδας παρουσιάζει στοιχεία από τη Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών, που αποδεικνύουν ότι υπήρξε "συρραφή" συνομιλιών, με προφανή σκοπό την ενίσχυση του κυβερνητικού αφηγήματος για ανθρώπινο μόνο λάθος».
Όπως αναφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ, «τα ερωτήματα είναι αμείλικτα:
1) Ποιος, πότε και με ποιου εντολή έκανε συρραφή φράσεων (μοντάζ) από διαδοχικές συνομιλίες που είχε τη νύχτα του δυστυχήματος ο σταθμάρχης με δύο διαφορετικούς μηχανοδηγούς, ώστε να φαίνεται ότι η τραγωδία των Τεμπών προκλήθηκε αποκλειστικά από ανθρώπινο λάθος
2) Ποιος, πότε και με ποιου εντολή αλλοίωσε και παραποίησε αποδεικτικά στοιχεία, με σκοπό την απόκρυψη των κυβερνητικών ευθυνών και την παραπλάνηση των πολιτών;».
«Είναι πλέον σαφές ότι σ' αυτή την υπόθεση η μοναδική κηλίδα που υπάρχει, δεν προέρχεται από τα δημοσιεύματα, αλλά από τις πολλαπλές προσπάθειες συγκάλυψης του εγκλήματος με κυβερνητική εντολή», καταλήγει ο ΣΥΡΙΖΑ .
Μετά τις κυβερνητικές πηγές, ο ΣΥΡΙΖΑ εξέδωσε νέα ανακοίνωση τονίζοντας πως «η Νέα Δημοκρατία μέσω «πηγών» προέβη στην πιο συγκλονιστική παραδοχή προσπάθειας αποπροσανατολισμού των πολιτών για το έγκλημα των Τεμπών» και πως «η κυβέρνηση ουσιαστικά επιβεβαιώνει συνεπώς το ρεπορτάζ του Κυριακάτικου Βήματος, οπότε και απαιτείται πλέον να δώσει εξηγήσεις».

ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ: Η συγκάλυψη της αλήθειας  ήταν από την αρχή η μόνη έγνοια της κυβέρνηση - Πρόταση μομφής

«Άλλη μια επιβεβαίωση του νοσηρού μοτίβου της κυβέρνησης "συγκαλυψη, διαφθορά και ατιμωρησία" προκύπτει από το δημοσίευμα της κυριακάτικης εφημερίδας "Το Βήμα"», υπογραμμίζει το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, σημειώνοντας πως «οι μάσκες πέφτουν καθημερινά».
Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του ΠΑΣΟΚ, «είναι ανατριχιαστικές και εξοργιστικές οι αποκαλύψεις της εφημερίδας ότι λίγες ώρες μετά την τραγωδία κάποιοι μπήκαν στον ΟΣΕ, αφαίρεσαν παράνομα τα ηχητικά των συνομιλιών του σταθμάρχη, έκαναν κοπτοραπτική και διέρρευσαν τους αλλοιωμένους διαλόγους στα μέσα ενημέρωσης για να στηρίξουν το κυβερνητικό αφήγημα περί ανθρώπινου λάθους και μόνο.
Σύμφωνα με την εφημερίδα, η καταγγελλόμενη λαθροχειρία έφτασε με στικάκι στην ΕΛ.ΑΣ. στις 3 Μαρτίου 2023 από υπάλληλο του ΟΣΕ χωρίς να ακολουθηθεί η προβλεπόμενη διαδικασία, την οποία όμως υψηλόβαθμο στέλεχος του ΟΣΕ περιέγραψε ψευδως στην εξεταστική επιτροπή ότι έλαβε χώρα».
«Η συγκάλυψη της αλήθειας για το έγκλημα στα Τέμπη ήταν από την αρχή η μόνη έγνοια της κυβέρνησης.Οι μάσκες πέφτουν καθημερινά», προσθέτει το ΠΑΣΟΚ και ξεκαθαρίζει ότι - όπως πρώτο κατέθεσε τεκμηριωμένη πρόταση σύστασης προανακριτικής επιτροπής βάσει του πορίσματος της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας-, θα συνεχίσει τον αγώνα για την απόδοση δικαιοσύνης.
Ακολούθησε το κάλεσμα από τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ, Νίκο Ανδρουλάκη, σε όλα τα κόμματα του δημοκρατικού τόξου να καταθέσουν κοινή πρόταση μομφής.

ΚΚΕ: Απαιτούνται άμεσες και σαφείς απαντήσεις - Καμία απόπειρα συγκάλυψης δεν θα εμποδίσει την αλήθεια να έρθει στο φως


«Το δημοσίευμα του "Βήματος της Κυριακής", που αναφέρεται σε παραποίηση αποδεικτικών στοιχείων του εγκλήματος των Τεμπών για να ενισχυθεί από την πρώτη στιγμή η κυβερνητική θεωρία του "ανθρώπινου λάθους", παραπέμπει ευθέως σε μια ακόμη προσπάθεια συγκάλυψης» τονίζει το ΚΚΕ.
Όπως αναφέρει το ΚΚΕ, «τα ερωτήματα για το πώς, από ποιους και με ποιων εντολή έγινε αυτή η παραποίηση, αλλά και πώς έφτασαν στα χέρια των "μοντέρ" τα συγκεκριμένα στοιχεία απαιτούν άμεσες και σαφείς απαντήσεις».
«Καμία απόπειρα συγκάλυψης δεν πρόκειται να εμποδίσει την αλήθεια να έρθει στο φως» καταλήγει.

Νέα Αριστερά: Θα στηρίξουμε την πρόταση δυσπιστίας από το ΠΑΣΟΚ - Χαρίτσης: Να φύγει η κυβέρνηση

Η Νέα Αριστερά θα στηρίξει την πρόταση δυσπιστίας που ανακοίνωσε ότι θα καταθέσει το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ προς την κυβέρνηση, καθώς, όπως σημειώνει, «δεν πάει άλλο».
«Tο σημερινό πρωτοσέλιδο ρεπορτάζ της εφημερίδας "Το Βήμα" για το έγκλημα των Τεμπών είναι αποκαλυπτικό: το ηχητικό των διαλόγων μεταξύ σταθμάρχη και μηχανοδηγού που διέρρευσε στα ΜΜΕ είναι παραποιημένο. Είναι η σταγόνα που ξεχειλίζει το ποτήρι», τονίζει ο πρόεδρος της ΚΟ της Νέας Αριστεράς, Αλ. Χαρίτσης.
Όπως αναφέρει ο κ. Χαρίτσης σε δήλωσή του, «αποδεικνύεται πλέον ότι από τις πρώτες κιόλας ώρες η κυβέρνηση έστησε μια τερατώδη επιχείρηση επικοινωνιακής συγκάλυψης και παραπληροφόρησης της ελληνικής κοινωνίας. Επιχείρηση που συνεχίζεται και σήμερα, έναν χρόνο μετά».
«Δεν υπάρχει πια περιθώριο ανοχής», υπογραμμίζει ο κ. Χαρίτσης και καταλήγει τονίζοντας ότι «η κυβέρνηση Μητσοτάκη πρέπει να φύγει άμεσα. Η παραμονή της είναι όνειδος για την κοινωνία, τη δημοκρατία, τη χώρα.
Συγκάλυψη τέλος.
Το δίκιο θα νικήσει».

Απάντηση από το Αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ

Σχετικά με δημοσίευμα στην εφημερίδα "Το ΒΗΜΑ της Κυριακής" που αφορά στο δυστύχημα των Τεμπών, το Αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ γνωστοποιεί ενημερωτικό σημείωμα της Διεύθυνσης Εγκληματολογικών Ερευνών, σύμφωνα με το οποίο:
1. Από το αρχείο που τηρείται στην Υπηρεσία μας προκύπτει ότι με το υπ΄ αριθ. 90111942 έγγραφο από 2-3-2023 απεστάλησαν ηλεκτρονικά αρχεία με καταγραφές συνομιλιών που αφορούν το Ραδιοτηλέφωνο, το Σύστημα GSM-R και της σταθερής τηλεφωνικής γραμμής του Σ.Σ Λάρισας, εντός φορητής συσκευής αποθήκευσης (USB), από τη Διεύθυνση Συντήρησης Η/Μ Συστημάτων και Ηλεκτροκίνησης του ΟΣΕ στο Τμήμα Τροχαίας Λάρισας. Eν συνεχεία προσκομίστηκαν στην προαναφερθείσα αστυνομική Υπηρεσία στις 3-3-2023 και κατασχέθηκαν στις 4-3-2023. Ακολούθως απεστάλησαν στην Υπηρεσία μας με την υπ΄ αριθ. 1019/21/1-ρια, από 14-3-2023 αναφορά, κατ΄ εκτέλεση της από 9-3-2023 παραγγελίας του Γ Ανακριτικού Τμήματος του Πρωτοδικείου Λάρισας.
2. Από την Υπηρεσία μας συντάχθηκε η υπ’ αριθ. 3022/21/8623-α΄από 22-3-2023 έκθεση εργαστηριακής πραγματογνωμοσύνης στην οποία εξήχθησαν εκατοντάδες αρχεία συνοδευόμενα με τα τεχνικά τους χαρακτηριστικά όπως ημερομηνία δημιουργίας, τροποποίησης, μέγεθος και αλφαριθμητικής τους ταυτότητας κ.α.. Σημειώνεται ότι, μεταξύ αυτών των αρχείων, εμπεριέχονται τα ηχητικά αρχεία διαμόρφωσης (.wav) με ονομασίες «CH1_000003e3_443.wav» και «CH1_000003e4_443.wav». Τα εν λόγω αρχεία αποθηκεύτηκαν σε ψηφιακό μέσο σε μορφή παραρτημάτων που συνόδευε τη σχετική έκθεση.
3. Για την εν λόγω υπόθεση έχουν πραγματοποιηθεί και έτερες εκθέσεις εργαστηριακής πραγματογνωμοσύνης, κατόπιν σχετικών παραγγελιών.
4. Σημειώνεται ότι από την Υπηρεσία μας δεν πραγματοποιήθηκε απομαγνητοφώνηση για την εν λόγω υπόθεση.

Το δημοσίευμα

"Το Βήμα" αποκαλύπτει αλλοίωση συνομιλιών του σταθμάρχη με μηχανοδηγούς στη Λάρισα, που "ξεριζώθηκαν" παράνομα από το σύστημα καταγραφών επικοινωνίας του ΟΣΕ, λίγες μόλις ώρες μετά την τραγωδία των Τεμπών.
Στο πρωτοσέλιδο της εφημερίδας που κυκλοφορεί με τον τίτλο "Μονταζιέρα στα Τέμπη" αναφέρονται τα εξής:
«Βασίλη, φεύγω;». «Φεύγεις, φεύγεις». Ηταν μόλις λίγες ώρες μετά τη σύγκρουση των δύο αμαξοστοιχιών στα Τέμπη όταν δημοσιοποιήθηκαν τα ηχητικά αρχεία με τις συνομιλίες του σταθμάρχη της Λάρισας.
Οπως αποκαλύπτει «Το Βήμα», ο μηχανοδηγός που απευθύνθηκε στον «Βασίλη» για να λάβει το «πράσινο φως» της αναχώρησης δεν ήταν εκείνος της μοιραίας αμαξοστοιχίας, όπως είχε υποστηριχθεί τότε, αλλά ενός τοπικού δρομολογίου. Ποιος κρύβεται πίσω από το μοντάζ των συνομιλιών του σταθμάρχη και ποιος μπορεί να ήταν ο σκοπός της συρραφής των δύο διαφορετικών συνομιλιών πέρα από την ενίσχυση του επιχειρήματος περί ανθρώπινου λάθους;".
Το δημοσίευμα τονίζει ότι όπως προκύπτει από τα νεότερα έγγραφα των Εγκληματολογικών Εργαστηρίων της ΕΛ.ΑΣ, η υπόδειξη του σταθμάρχη για αναχώρηση τρένου την υποτιθέμενη "λάθος πορεία" δεν αφορούσε τη μοιραία αμαξοστοιχία- όπως παρουσιάστηκε την 1η Μαρτίου σε μονταρισμένο ηχητικό ντοκουμέντο- αλλά εκείνη τοπικού συρμού που κινήθηκε κανονικά, δηλαδή επρόκειτο για συρραφή συνομιλιών του σταθμάρχη με δυο διαφορετικά τρένα.
Όπως σημειώνει η εφημερίδα, η μονταζιέρα που φαίνεται ότι λειτούργησε αμέσως μετά το τραγικό συμβάν και αποτελεί δείγμα της σπουδής να προβληθεί μόνο η θεωρία  του υπαρκτού ανθρωόκου λάθους: "ενώνει" δύο διαφορετικές συζητήσεις του σταθμάρχη με μηχανοδηγούς, ενώ εξαφανίζει το αμέσως προηγούμενο σημείο του διαλόγου, όπου ο σταθμάρχης της Λάρισας αποκαλεί τον μηχανοδηγό που συνομιλεί "Σωτήρη" (πρόκειται για τον μηχανοδηγό τοπικού τρένου κ. Σωτήρη Αδάμου). Η αναφορά αυτή αποδεικνύει ότι δεν πρόκειται για τον οδηγό του Intercity, Γιώργο Κουτσούμπα, που σκοτώθηκε και αυτός στα Τέμπη. 
Στο ίδιο δημοσίευμα αναφέρεται πως  ενώ στην Εξεταστική της Βουλής υψυλόβαθμο στέλεχος του ΟΣΕ είχε αναφέρει ότι ο ίδιος λίγες ώρες μετά το δυστύχημα φώναξε την ΕΛ.ΑΣ και πήγε με εξουσιοδοτημενο άτομο γιατί τις καταγραφές δεν μπορεί να τις πάρει όποιος να΄ναι (κρατούνται σε χώρο του ΟΣΕ σε Λάρισα και Αθήνα),  στελέχη της αστυνομίας μιλώντας στο "Βήμα" προ δύο 24ώρων τόνισαν ότι "το στικάκι με τις ηχητικές συνομιλίες δεν παρελήφθη από αστυνομικό που επισκέφτηκε το σύστημα καταγραφών του σταθμού Λαρίσης με εξουσιοδοτημένο υπάλληλο και με το υψηλόβαθμο στέλεχος του ΟΣΕ, όπως είχε ειπωθεί στη Βουλή. Παραδόθηκε στην έδρα της Αστυνομίας τρεις ημέρες αργότερα  (σ.σ. στις 2 μ.μ. της 3ης Μαρτίου 2023) από υπάλληλο του σιδηροδρόμου". Μάλιστα, όπως προκύπτει από σχετικό έγγραφο, ο υπάλληλος είναι ο Ν.Κ. που εργάζεται στη Διεύθυνση Συντήρησης Ηλεκτρομηχανολογικών Συστημάτων και Ηλεκτροκίνησης του ΟΣΕ, με το δημοσίευμα να προσθέτει πως "αυτή  ακριβώς η προαναφερθείσα- διαψευσθείσα- αναφορά στη Βουλή του στελέχους του ΟΣΕ αναδεικνύει τα περιθώρια λαθροχειρίας, καθώς οι "εισβολείς" στο σύστημα καταγραφών του ΟΣΕ φαίνεται ότι παρέδωσαν τους μαγνητοφωνημένους διαλόγους σε όσους ανέλαβαν την επικοινωνιακή διαχείριση του συμβάντος.   Ήδη, μιλώντας στο "Βήμα" στέλεχος του ΟΣΕ έχει υποστηρίξει ότι είχε πάρει και ο ίδιος προσωπικά- παρατύπως προφανώς- στικάκι με τις ηχογραφημένες συνομιλίες.   
Σε ότι, αφορά την απόσυρση των βαγονιών των δύο συρμών στις 4 Μαρτίου, το δημοσίευμα αναφέρει πως αν και αρχικά υπήρξαν αναφορές  πολιτικών προσώπων ότι αυτό έγινε μετά από εντολές της Πυροσβεστικής ή της ΕΛ.ΑΣ.,  αυτό διαψεύδεται και από νεότερες δηλώσεις, αφού προ διημέρου στελέχη της Πυροσβεστικής ανέφεραν στην εφημερίδα ότι "μείναμε στο σημείο της τραγωδίας μέχρι το μεσημέρι της Παρασκευής 3 Μαρτίου- 72 ώρες μετά το τραγικό συμβάν,  όπως επιβάλλει ο νόμος. Δεν είχαμε καμία σχέση με την απόσυρση και εξαφάνιση των βαγονιών, που άρχισε εν αγνοία μας την επόμενη ημέρα και με το μπάζωμα που ακολούθησε".

www.bankingnews.gr

Παρόμοια άρθρα

logo white