Σαβ, Μάι 18, 2024

ΣΥΡΙΖΑ: Πρόεδρος με ημερομηνία λήξης ο Κασσελάκης – Οριστική ρήξη με τον Τσίπρα

ΣΥΡΙΖΑ: Πρόεδρος με ημερομηνία λήξης ο Κασσελάκης – Οριστική ρήξη με τον Τσίπρα

Πώς ξημερώνει η επόμενη ημέρα του συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ, μετά τις απίστευτες σκηνές που εκτυλίχθηκαν και οι εξελίξεις επέστρεψαν στο σημείο ...εκκίνησης, εκεί που ήταν 4 μέρες πριν... 

Την οριστική ρήξη του ΣΥΡΙΖΑ με το ένδοξο κυβερνητικό παρελθόν του, σημαδοτούν τα όσα τραγελαφικά έλαβαν χώρα επί τέσσερις ολόκληρες ημέρες στο κλειστό του Τάε Κβο Ντο και μετά την επίθεση που ο Στέφανος Κασσελάκης εξαπέλυσε εναντίον του Αλέξη Τσίπρα.

Παράλληλα, μια πολιτική ήττα άνευ προηγουμένου από την ομάδα των «κεντριστών», υπέστη ο Στέφανος Κασσελάκης, που «πόνταρε» τα πάντα στο επικοινωνιακό σόου, μη αντιλαμβανόμενος ότι ούτε από τη βάση του κόμματος αναβαπτίστηκε, ούτε φυσικά αυτά που μετ’ επιτάσεως ζητούσε όλες αυτές τις ημέρες, πήρε.

Στην πολιτική απόφαση του Συνεδρίου, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ δεν έλαβε καμία απολύτως εγγύηση ότι θα οδηγήσει το κόμμα στις επόμενες εθνικές εκλογές. Αντίθετα, μπαίνει υπό στενή «επιτροπεία», καθώς υποχρεούται να επαναλειτουργήσει με νέα σύνθεση το ανενεργό εδώ και μήνες Εκτελεστικό Γραφείο, την ώρα που δεν κατάφερε να επιβάλει καν την εκλογή νέας Κεντρικής Επιτροπής - άρα και νέας Πολιτικής Γραμματείας.

Οριστική ρήξη με τον Τσίπρα

Οριστικό και αμετάκλητο φαίνεται να είναι το ρήγμα ανάμεσα στον Στέφανο Κασσελάκη και τον ίδιο τον Αλέξη Τσίπρα, μετά από την «εμπρηστική» ομιλία του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, κατά την οποία στοχοποίησε τα στελέχη της «φρουράς» του πρώην πρωθυπουργού με αχαρακτήριστες εκφράσεις, αλλά και εναντίον του ίδιου.

Μέσα σε πολωμένο και εκρηκτικό κλίμα, ο πρόεδρος επέλεξε να συγκρουστεί μετωπικά με τους πάντες και κυρίως με τον προκάτοχο του. Μετά από όλα αυτά είναι δεδομένο ότι δεν υπάρχει κανένα πεδίο συνεννόησης ανάμεσα στις δύο πλευρές και φαίνεται ότι κόβονται και οι όποιες «γέφυρες» επικοινωνίας υπήρχαν.

«Ο Αλέξης Τσίπρας ό,τι είχε να πει το είπε στη δήλωσή του. Όλοι θα κριθούν από τα αποτελέσματα». Αυτό ήταν το σχόλιο του περιβάλλοντος του πρώην Πρωθυπουργού μετά τις εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ και την απόφαση του συνεδρίου.

Και από ότι φαίνεται, ο πρώην πρωθυπουργός δεν έχει πει την τελευταία του κουβέντα.

Οι νικητές του Συνεδρίου

Ότι και να λένε από το περιβάλλον του Στέφανου Κασσελάκη και όσο και να γιορτάζουν τη «νίκη» που θεωρούν ότι πέτυχε επί του Αλέξη Τσίπρα, ένα είναι δεδομένο. Ότι δεν κατάφερε να κερδίσει τίποτα σε πολιτικό επίπεδο από όλα αυτά που ζητούσε όλες αυτές τις ημέρες της κρίσεις. Είτε ενώπιον της Πολιτικής Γραμματείας, είτε ενώπιον του Συνεδρίου.

Και αυτό είναι το παράδοξο. Η εικόνα της διαδικασίας ήταν πως ελέγχονταν πλήρως η διαδικασία από τους «νεοπροεδρικούς». Τουλάχιστον σε επίπεδο συνέδρων. Γιατί από ότι αποδείχθηκε, κουμάντο έκαναν οι Νίκος Παππάς, Σωκράτης Φάμελλος, Παύλος Πολάκης και Γιώργος Τσίπρας.

Δηλαδή, όσοι πρόκριναν την «κεντρίστική» πρόταση για να αποφευχθεί η εκλογική αναμέτρηση. Η οποία και ψηφίστηκε -παρά τα όσα έλεγαν από το περιβάλλον του Στέφανου Κασσελάκη- από το σώμα τον συνέδρων. Και μάλιστα, έγινε και πολιτική απόφαση του Συνεδρίου.

«Το κόμμα δεν πρέπει να μπει σε ένα νέο κύκλο εσωστρέφειας. Δεν χρειάζεται νέα εκλογή Προέδρου. Το Συνέδριο επιβεβαιώνει την εμπιστοσύνη του στον Πρόεδρο Στέφανο Κασσελάκη και δίνει εντολή στον Πρόεδρο και τα όργανα του κόμματος να πάμε ενωμένοι στις επόμενες πολιτικές και εκλογικές μάχες με πρώτη αυτή των ευρωεκλογών, με ενιαία πολιτική λειτουργία, δεσμευόμενοι όλοι από το Καταστατικό και τη Διακήρυξη μας, για τα συμφέροντα της κοινωνίας και της χώρας.

Με συντροφικότητα και συλλογικότητα και με εργαλείο τις θέσεις και αποφάσεις του 4ου συνεδρίου ανασυγκροτούμε το Εκτελεστικό Γραφείο με τακτική λειτουργία για την ενίσχυση της πολιτικής μας δράσης, το οποίο εξουσιοδούμε να επεξεργαστεί προτάσεις για την ολοκλήρωση του μετασχηματισμού του κόμματος».

Αυτά αναφέρει η πολιτική απόφαση. Με απλά λόγια, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ δεν έλαβε καμία απολύτως εγγύηση ότι θα οδηγήσει το κόμμα στις επόμενες εθνικές εκλογές.

Αντίθετα, μπαίνει υπό στενή «επιτροπεία», καθώς υποχρεούται να επαναλειτουργήσει με νέα σύνθεση το ανενεργό εδώ και μήνες Εκτελεστικό Γραφείο, την ώρα που δεν κατάφερε να επιβάλει καν την εκλογή νέας Κεντρικής Επιτροπής - άρα και νέας Πολιτικής Γραμματείας.

Η «σιδηρά Κυρία»

Τα λόγια για την Όλγα Γεροβασίλη, περισσεύουν. Ότι δεν τόλμησαν να κάνουν ανοιχτά, αυτό που λίγο πολύ λένε ιδιωτικά όλα, σχεδόν τα καθοδηγητικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, ότι το κόμμα υπό την ηγεσία του Στέφανου Κασσελάκη πάει στα «βράχια», το έκανε εκείνη.

Δήλωσε «παρούσα» για την προεδρία του κόμματος όταν ο πρόεδρος προκάλεσε με ύφος νταή τα στελέχη, με εκείνο το θλιβερό «βρείτε μου αντίπαλο και πάμε». Κανένας άλλος από τους όσους διακαώς επιθυμούν να διαδεχθούν τον Στέφανο Κασσελάκη μετά το διαφαινόμενο «ναυάγιο» στις ευρωεκλογές -και είναι αρκετοί και κοντά του- δεν τόλμησε να το κάνει.

Το γιατί, το εξήγησε επαρκώς η Κατερίνα Νοτοπούλου. Απλά, γιατί δεν είχαν έτοιμους τους μηχανισμούς τους.

Επίσης, η Όλγα Γεροβασίλη είχε το σθένος να αντιμετωπίσει όχι μία, άλλα δύο φορές τους οπαδούς του προέδρου, οι οποίοι συμπεριφέρονταν σαν να βρίσκονταν σε γήπεδο

Το «κεφάλαιο» Τεμπονέρας

Ο Διονύσης Τεμπονέρας, που συγκέντρωσε τη μήνη του στρατοπέδου του Στέφανου Κασσελάκη, που έφτασε μέχρι και την εκδικητική απόλυση του από επιστημονικό συνεργάτη της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, είναι από τους νικητές της -φαιδρής κατά τα άλλα- διαδικασίας.

Το νεαρό στέλεχος της Πολιτικής Γραμματείας, που «δελφίνο» τον ανέβαζαν, «υπονομευτή» τον κατέβαζαν, απέδειξε ότι ενδιαφέρεται πραγματικά για την προοδευτική παράταξη, διαψεύδοντας τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, που ενώπιον της Πολιτικής Γραμματείας, τον κατηγόρησε ότι τον «υποσκάπτει», επικαλούμενος, μάλιστα, μαρτυρία του Αλέξη Τσίπρα – την οποία διέψευσε οργισμένος, ο Αλέκος Φλαμπουράρης.

Έμεινε πιστός στον Αλέξη Τσίπρα και στην παρακαταθήκη του, γεγονός που αν μη τι άλλο εκτιμήθηκε από τη «φρουρά» του πρώην πρωθυπουργού.

Γιατί ενώ είχε τη δυνατότητα να βγει απέναντι στον πρόεδρο του κόμματος και να διεκδικήσει με αξιώσεις τη ακόμα και τη νίκη, έκανε πίσω, προκειμένου να υπάρξει μία μόνο υποψηφιότητα από την πλευρά της «φρουράς Τσίπρα», εκείνη της Όλγας Γεροβασίλη.

Γύρισαν την πλάτη στον Τσίπρα

Ένα σημείο που σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να περάσει απαρατήρητο, είναι οι «φίλοι» του Αλέξη Τσίπρα, που του γύρισαν την πλάτη για χάρη του Στέφανου Κασσελάκη και των προσωπικών φιλοδοξιών.

Πρόσωπα πολλαπλώς ευεργετημένα από τον πρώην πρωθυπουργό, τόσο σε πολιτικό, όσο και σε προσωπικό επίπεδο, τα οποία εκείνα στήριξε σε κάθε περίσταση λαμβάνοντας πολιτικό κόστος μεγάλος, όχι μόνο δεν ακολούθησαν την προτροπή του για «καθαρή λύση», η οποία με τον έναν ή τον άλλον τρόπο θα «λύτρωνε» το κόμμα, αλλά του εναντιώθηκαν και ανοιχτά.

Πρόκειται για τους Νίκο Παππά, Παύλο Πολάκη, Γιώργο Τσίπρα, τον πρώην σύμβουλο για ζητήματα κάνναβης που είχε στο Μέγαρο Μαξίμου, Νίκο Καρανίκα και τον νυν στενό συνεργάτη του Στέφανου Κασσελάκη, Γιάννη Μπουρνού.

ΠΗΓΗ

Παρόμοια άρθρα

logo white