Τετ, Ιουλ 24, 2024

ΣΥΡΙΖΑ: Αποφασίζουν σήμερα για τις εκλογές - Τώρα θέλει ο Στέφανος, σε ένα μήνα η Όλγα, μετά τις ευρωεκλογές Παππάς, Πολάκης και Φάμελλος

ΣΥΡΙΖΑ: Αποφασίζουν σήμερα για τις εκλογές - Τώρα θέλει ο Στέφανος, σε ένα μήνα η Όλγα, μετά τις ευρωεκλογές Παππάς, Πολάκης και Φάμελλος

Όλο το παρασκήνιο - Αντίθετες οι θέσεις των δύο υποψηφίων για ημερομηνία και διαδικασία.

Στην κορύφωση των εργασιών του φτάνει σήμερα το 4ο Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία, καθώς λίγο μετά το μεσημέρι

η ετυμηγορία των συνέδρων αναμένεται να κρίνει αν τελικά θα πραγματοποιηθούν ή όχι οι εσωκομματικές εκλογές για την ανάδειξη νέου/νέας πρόεδρου, αλλά και των μελών της Κεντρικής Επιτροπής.

Έχει μεσολαβήσει ακριβώς μια εβδομάδα, από τη στιγμή που η αντιπρόεδρος της Βουλής, Όλγα Γεροβασίλη, δήλωνε με ανάρτησή της «έκπληκτη» μπροστά στο ερωτηματολόγιο της «de facto διάλυσης» του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, την ηγεσία του οποίου διεκδικεί ανοιχτά από χθες το απόγευμα. «Δεν φοβήθηκα ποτέ την ευθύνη» τόνισε, ενώ «πάντα έβαζα πλάτη» υπενθύμισε με νόημα, σηκώνοντας το γάντι που πέταξε ο πρόεδρος του κόμματος, Στέφανος Κασσελάκης, μετά την τρικυμιώδη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας.

Μετά τον κυκεώνα εξελίξεων στην αξιωματική αντιπολίτευση, ο κ. Κασσελάκης καλωσόρισε χθες την υποψηφιότητα της κυρίας Γεροβασίλη, αποκαλύπτοντας τη σημερινή εισήγησή του προς το Συνέδριο, δηλαδή τη διεξαγωγή των εσωκομματικών εκλογών στις 10 Μαρτίου και με υβριδικό τρόπο, δηλαδή τόσο με κάλπες, όσο και δια ζώσης.

 

Από πλευράς της, η Όλγα Γεροβασίλη παρατήρησε χθες, μιλώντας με δημοσιογράφους, πως «δεν θυμήθηκε κάτι ο πρόεδρος. Υπάρχει καταστατικό», επαναφέροντας με αυτόν τον τρόπο την καταστατική πρόβλεψη για προεκλογική περίοδο τουλάχιστον ενός μήνα, μαζί με την εμμονή στην παράδοση της εκλογικής διαδικασίας, δηλαδή την ανάδειξη του νέου/νέας επικεφαλής μέσα από κάλπες, όπως συνέβη τόσο στην περίπτωση του Αλέξη Τσίπρα, όσο και του Στέφανου Κασσελάκη.

Τα επόμενα βήματα

Η διπλή διαφωνία, σε ημερομηνία και διαδικασία, μεταξύ των δύο φιναλίστ αναμένεται να λυθεί σήμερα το μεσημέρι κι ενώ μαίνονται πυρετώδεις διαβουλεύσεις, που ξεκίνησαν από χθες το βράδυ, μεταξύ των δύο πλευρών. Ακολούθως, το σώμα θα κληθεί να τοποθετηθεί υπέρ της εισήγησης του προέδρου, αλλά και άλλων προτάσεων που πιθανά θα κατατεθούν, όπως αυτή που συνοδεύεται από συλλογή υπογραφών, οδηγώντας στην ακύρωση των εκλογών.

Ο «τρίτος δρόμος», όπως σχολίαζαν χαρακτηριστικά πολλοί Σύνεδροι χθες, αφορά σε μια πρωτοβουλία στελεχών με ευθεία αναφορά στον Στέφανο Κασσελάκη, όπως ο Όθων Ηλιόπουλος, που ζητούν τη ματαίωση των εκλογών. Σημειωτέον ότι ο κ. Ηλιόπουλος κατέθεσε επισήμως χθες το μεσημέρι την σχετική πρόταση από το βήμα του Συνεδρίου, αφού οι διεργασίες περί ακύρωσης των εκλογών εξελισσόταν στο παρασκήνιο από προχθές το βράδυ.

Με το «κίνημα της μη κάλπης» συντάχθηκαν δημόσια ο Στέλιος Παππάς, πατέρας του βουλευτή Νίκου Παππά και ιστορικό στέλεχος του κόμματος, οι βουλευτίνες Νίνα Κασιμάτη και Κυριακή Μάλαμα, η Χαρά Καφαντάρη και ο Γιάννης Μουζάλας, εντείνοντας την αίσθηση ότι επρόκειτο για μια συντονισμένη κίνηση από πλευράς των συνεργατών του Στέφανου Κασσελάκη και στελεχών προσκείμενων στον Νίκο Παππά.

Μόνο που στο «κίνημα της μη κάλπης» πρωτοστάτησαν εν τέλει στη διάρκεια της χθεσινής ημέρας ο πρόεδρος της ΚΟ, Σωκράτης Φάμελλος, αλλά και οι Νίκος Παππάς και Παύλος Πολάκης. Μάλιστα, οι δύο τελευταίοι εμφανίστηκαν σχεδόν με ταυτόσημες απόψεις, ο μεν Νίκος Παππάς από το βήμα του Συνεδρίου, ο δε Παύλος Πολάκης με ανάρτησή του στα κοινωνικά δίκτυα, με κοινά χαρακτηριστικά:

• Την ακύρωση των εκλογών

Την απόσυρση της Όλγας Γεροβασίλη από την κούρσα και

• Την επίθεση στον πρώην πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα.

Σημάδια αμηχανίας

Η σύμπλευση ως προς το επίδικο του συνεδρίου των κ. Φάμελλου, Πολάκη και Παππά «βραχυκύκλωσε», στο τέλος της χθεσινής ημέρας τον πρόεδρο του κόμματος, Στέφανο Κασσελάκη, παρότι ο ίδιος ξεκαθάρισε στους στενούς συνεργάτες του από νωρίς χθες το πρωί πως επιθυμεί «καθαρή λύση» και δεν σκοπεύει να γίνει «Ιφιγένεια».

Η «τρόικα Κασσελάκη» και η επιτροπεία

Στην πράξη, οι «λοχαγοί» της ομάδας Κασσελάκη αυτονομήθηκαν εκ πρώτης όψεως από τη γραμμή του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος επέμενε από την πρώτη στιγμή χθες ότι θα πρέπει να υπάρξουν εσωκομματικές εκλογές. Αντίθετα, η «τρόικα Κασσελάκη», δηλαδή οι Νίκος Παππάς, Σωκράτης Φάμελλος και Παύλος Πολάκης, ακόμη κατά μόνας, έχουν διαμορφώσει ένα πλαίσιο δυνητικής επιτροπείας απέναντι στον σημερινό πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, με τον Νίκο Παππά να εισηγείται:

1. Να ανασυγκροτηθεί τη Δευτέρα ένα εκτελεστικό γραφείο που θα πάει το κόμμα στην επόμενη μάχη ως πολιτικό κέντρο, επιτελικό και αποτελεσματικό. Συνθετικό και συμπεριληπτικό.

2. Με ευθύνη του εκτελεστικού γραφείου και του Στέφανου Κασσελάκη να έρθουν οι προτάσεις για την ολοκλήρωση του μετασχηματισμού του κόμματος που αφήσαμε στη μέση.

3. Να έρθει μια μελετημένη και συγκροτημένη πρόταση για τις καταστατικές αλλαγές. Οι αλλαγές αυτές να μπουν στην κρίση του σώματος του διαρκούς συνεδρίου, που δεν χρειάζεται να διεξαχθεί δια ζώσης.

4. Να ξεκινήσουν άμεσα οι διαδικασίες για τη συγκρότηση του ευρωψηφοδελτίου.

Με το «διευθυντήριο» πέριξ του σημερινού προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ να σχηματοποιείται, το γεγονός, ακόμη, ότι η Όλγα Γεροβασίλη εμφανίστηκε χθες «στιβαρή και αποφασισμένη» κατά ορισμένους Συνέδρους, προκάλεσε μεγαλύτερη αμηχανία στο στρατόπεδο Κασσελάκη, με δεδομένο ότι ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ γνωστοποίησε τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα πως θα μιλήσει στις 11 το πρωί, αλλάζοντας τον αρχικό σχεδιασμό, που τον ήθελε να τοποθετείται απέναντι στο σώμα νωρίς σήμερα το μεσημέρι.

«Εκλογές οπωσδήποτε»

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ φέρεται να τόνισε σε συνεργάτες του πως πρέπει να υπάρξουν «εκλογές οπωσδήποτε», στη λογική της κάθαρσης, δηλαδή της επικράτησης του ή όχι στο κόμμα, προκειμένου να προωθήσει τις αλλαγές του επιδιώξει, εάν κερδίσει. Άλλωστε, μια νίκη ή μια ήττα απέναντι στην Όλγα Γεροβασίλη και στο βάθος στον Αλέξη Τσίπρα θα ήταν μια καθαρή εξέλιξη, κάτι που δεν αποκλείεται ο κ. Κασσελάκης τελικά να επιδιώξει.

ΠΗΓΗ

Παρόμοια άρθρα

logo white