Πεμ, Νοε 21, 2024

Τέμπη: Σε αντίθετα συμπεράσματα καταλήγουν τα πορίσματα ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ

Τέμπη: Σε αντίθετα συμπεράσματα καταλήγουν τα πορίσματα ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ

Αντίθετα συμπεράσματα διατυπώνουν τα πορίσματα των βουλευτών, μελών της εξεταστικής επιτροπής, ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ για το δυστύχημα στα Τέμπη

Σε αντίθετες διαπιστώσεις, κατέληξαν τα μέλη της εξεταστικής επιτροπής της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ όσον αφορά στα αίτια της σιδηροδρομικής τραγωδίας στα Τέμπη. Οι βουλευτές της ΝΔ δεν διαπιστώνουν ποινικές ευθύνες πολιτικών προσώπων. Αντίθετα, το πόρισμα των βουλευτών της αντιπολίτευσης ζητούν να διερευνηθεί ο Κώστας Καραμανλής για τα αδικήματα της ανθρωποκτονίας με ενδεχόμενο δόλο κατά συρροή και σωματικές βλάβες κατά συρροή, παράβασης καθήκοντος και διατάραξη ασφάλειας συγκοινωνιών.

Στο συμπέρασμα ότι ο Γενικός Κανονισμός Κινήσεως παραβιάστηκε επτά φορές με αποτέλεσμα να σημειωθεί το δυστύχημα των Τεμπών, καταλήγει η ΝΔ, στο πόρισμά της.

Η κεντροδεξιά παράταξη υποστηρίζει πως εάν είχαν τηρηθεί απαρέγκλιτα οι κανόνες του Γενικού Κανονισμού Κινήσεως το δυστύχημα δεν θα είχε συμβεί, επιρρίπτοντας ευθύνη αφενός στον μοιραίο σταθμάρχη, σημειώνοντας πως, μεταξύ άλλων, δεν χρησιμοποίησε τον πίνακα τηλεχειρισμού, και αφετέρου στους μηχανοδηγούς του Intercity, οι οποίοι δεν ακινητοποίησαν το τρένο.

Σύμφωνα με την ΝΔ, δεν προέκυψαν πράξεις ή παραλείψεις πολιτικών προσώπων που να συνδέονται με το δυστύχημα, ενώ στο πόρισμα τονίζεται η ανάγκη να διερευνηθούν ψύχραιμα τα αίτια, μακριά από πολιτική εκμετάλλευση, όπως επισημαίνεται. Ειδικά σε ό,τι αφορά τον Κώστα Καραμανλή, υποστηρίζεται πως ανέλαβε την πολιτική ευθύνη με την παραίτησή του.

Στο πόρισμα η ΝΔ επιμένει ότι δεν υπήρξε προσπάθεια συγκάλυψης ενώ οι επιχειρησιακές παρεμβάσεις στο χώρο της μοιραίας σύγκρουσης έγιναν με απόφαση των αρμόδιων επιχειρησιακών συλλογικών οργάνων με γνώμονα την ανάγκη μετακίνησης των κατεστραμμένων συρμών. Για το θέμα διεξάγεται παράλληλα έρευνα της Δικαιοσύνης για τις επεμβάσεις των φορέων, σημειώνει η συμπολίτευση.

 

Να διερευνηθεί ο Κώστας Καραμανλής

Στον αντίποδα, ο ΣΥΡΙΖΑ ζητά να διερευνηθεί ο Κώστας Καραμανλής για τα αδικήματα της ανθρωποκτονίας με ενδεχόμενο δόλο κατά συρροή και σωματικές βλάβες κατά συρροή, παράβασης καθήκοντος και διατάραξη ασφάλειας συγκοινωνιών.

Στο πόρισμά του ο ΣΥΡΙΖΑ στρέφει τα βέλη του και κατά του Χρήστου Τριαντόπουλου, κάνοντας λόγο για ενδείξεις τέλεσης παράβασης καθήκοντος και αλλοίωση του τόπου του δυστυχήματος. Ακόμη, ζητά να διερευνηθούν οι Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, Χρήστος Σπίρτζης και Κώστας Καραμανλής για τη μη υλοποίηση της επίμαχης σύμβασης 717.

Την μετατροπή της εξεταστικής επιτροπής σε προανακριτική, η οποία και θα ασκήσει τις αρμοδιότητες της σύμφωνα με το άρθρο 86 του Συντάγματος, ζητά από την πλευρά του το ΠΑΣΟΚ, υποστηρίζοντας πως είναι αδύνατη η έκδοση πορίσματος, καθώς δεν παρελήφθη το σύνολο της δικογραφίας, ούτε εξετάστηκαν ουσιώδεις μάρτυρες.

Το ΠΑΣΟΚ κάνει λόγο για αποχρώσες ενδείξεις ενοχής του Κώστα Καραμανλή, τονίζοντας πως “είναι απολύτως βέβαιο ότι η εις βάθος διερεύνηση του ενδεχόμενου ύπαρξης ποινικών ευθυνών των πολιτικών προσώπων για τη μη έγκαιρη ολοκλήρωση της σύμβασης 717/2014, αλλά και όλων των υπόλοιπων ειδικότερων θεμάτων στα πλαίσια προανακριτικής επιτροπής του άρθρου 86 του Συντάγματος, θα φωτίσει όλες τις πλευρές της υπόθεσης”.

Η πράσινη παράταξη καταγγέλλει την ίδια ώρα επιχείρηση συγκάλυψης από την πλευρά της κυβέρνησης, ενώ σημειώνει πως εάν υπήρχε το σύστημα σηματοδότησης – τηλεδιοίκησης, το δυστύχημα μετά βεβαιότητας δεν θα συνέβαινε.

Την ίδια ώρα, η Νέα Αριστερά ζητά τη σύσταση προανακριτικής επιτροπής για τη διερεύνηση τυχόν εγκλημάτων που έχει τελέσει κατά την άσκηση των καθηκόντων του ο Κώστας Καραμανλής.

ΠΗΓΗ

Παρόμοια άρθρα

logo white