Σαβ, Μάι 25, 2024

Ραγδαίες εξελίξεις στα Τέμπη: Ο ανακριτής ζητά διώξεις υπουργών!

Ραγδαίες εξελίξεις στα Τέμπη: Ο ανακριτής ζητά διώξεις υπουργών!

Ο Σωτήρης Μπακαΐμης αιτείται τη διερεύνηση τυχόν ποινικών ευθυνών των Κώστα Αχ. Καραμανλή και Χρήστου Σπίρτζη, με αφορμή τις καταθέσεις Τσαλίδη - Γενηδούνια

Ένα βήμα πριν από την αποστολή της δικογραφίας για τα Τέμπη στη Βουλή, βρίσκεται ο ειδικός εφέτης – ανακριτής Σωτήρης Μπακαΐμης, ο οποίος -κατά πληροφορίες – ενδέχεται να ενεργοποιήσει το νόμο περί ευθύνης υπουργών αμέσως μετά τις απολογίες δύο πρώην διευθυντικών στελεχών του Υπουργείου Μεταφορών, επί Υπουργίας Κώστα Αχ. Καραμανλή!

  • Από τη Μαίρη Μπενέα

Σύμφωνα με πληροφορίες, από την πορεία της ανάκρισης φέρεται να έχουν προκύψει στοιχεία για το πολύνεκρο έγκλημα των Τεμπών που αφορούν δύο πρώην Υπουργούς, για τις τραγικές ελλείψεις στους σιδηροδρόμους, από τη μη ολοκλήρωση της Σύμβασης 717 με το σύστημα ETCS σε λειτουργία. Έτσι, με βάση το άρθρο 86 του Συντάγματος, που ορίζει ότι, «αν στο πλαίσιο άλλης ανάκρισης, προανάκρισης, προκαταρκτικής εξέτασης ή διοικητικής εξέτασης προκύψουν στοιχεία, τα οποία σχετίζονται με τα πρόσωπα και τα αδικήματα της προηγούμενης παραγράφου, αυτά διαβιβάζονται αμελλητί στη Βουλή από αυτόν που ενεργεί την ανάκριση, προανάκριση ή εξέταση», ο εφέτης ανακριτής κ. Μπακαΐμης αναμένεται να στείλει τη δικογραφία στη Βουλή.

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Εστίας της Κυριακής», ο ανακριτής σκέπτεται να αποστείλει τη δικογραφία στη Βουλή βάσει νόμου περί ευθύνης υπουργών, κυρίως για τον πρώην Υπουργό Μεταφορών Κώστα Αχ. Καραμανλή και ενδεχομένως και για τον προκάτοχο του, πρώην Υπουργό Μεταφορών Υποδομών και Δικτύων, Χρήστο Σπίρτζη. Ειδικά, για τον κ. Σπίρτζη, που ενδεχομένως να ανακύψει θέμα παραγραφής, βάσει των προθεσμιών που ορίζει ο νόμος περί ευθύνης υπουργών, ο ανακριτής -εφόσον το αποφασίσει- θα διαβιβάσει τη δικογραφία στη Βουλή και θα αφήσει να το κρίνει η Ολομέλεια του Κοινοβουλίου.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι, στο πλαίσιο της ανάκρισης έχουν προκύψει στοιχεία για το πολύνεκρο δυστύχημα των Τεμπών, βάσει των οποίων η δικογραφία πρέπει να αποσταλεί στη Βουλή, για ευθύνες του κ. Καραμανλή, όσο και εάν ο ίδιος ο πρώην Υπουργός, καταθέτοντας στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής, επέμεινε στη θεωρία του ανθρώπινου λάθους, που ενοχοποιεί τον προφυλακισμένο σταθμάρχη.

Οι καταθέσεις Τσαλίδη – Γενιδούνια

Οι καταθέσεις δύο μαρτύρων, του πρώην CEO της ΤΡΑΙΝΟΣΕ (Μάρτιος του 2016 έως τις 14 Σεπτεμβρίου του 2021) Φίλιππου Τσαλίδη και του τέως Προέδρου των μηχανοδηγών Κώστα Γενιδούνια, σύμφωνα με πληροφορίες, άνοιξαν το δρόμο στον ανακριτή για την ενεργοποίηση του νόμου περί ευθύνης υπουργών. Ωστόσο η εικόνα θα είναι ευκρινέστερη, μετά τις απολογίες των δύο πρώην διευθυντικών στελεχών του Υπουργείου, που αναμένονται στις αρχές Απριλίου.

Ο πρώην CEO της ΤΡΑΙΝΟΣΕ Φίλιππος Τσαλίδης, καταθέτοντας στον ανακριτή, αποκάλυψε πως είχε ενημερώσει αρκετές φορές, τόσο διά αλληλογραφίας όσο και προφορικά το τότε Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, για την κατάσταση που επικρατεί στον σιδηρόδρομο ενώ αναφέρθηκε συγκεκριμένα σε επιστολή που είχε στείλει στο Υπουργείο Μεταφορών στις 6 Σεπτεμβρίου του 2021. Μάλιστα, σε ερώτηση του ανακριτή εάν δεχόταν απαντήσεις μετά τις ενημερώσεις του, ο κ. Τσαλίδης απάντησε πως τις περισσότερες φορές δεν λάμβανε καμία απάντηση.

Παρόμοια κατάθεση είχε δώσει, στο πλαίσιο της έρευνας και ο πρόεδρος των μηχανοδηγών Κώστας Γενιδούνιας, ο οποίος είχε μιλήσει για τις αλλεπάλληλες ενημερώσεις που είχαν κάνει στο Υπουργείο, με σωρεία εγγράφων και mail, βάσει των οποίων το Υπουργείο Μεταφορών είχε ενημερωθεί, για τον κίνδυνο δυστυχήματος, όπως συνέβη στα Τέμπη στις 28 Φεβρουαρίου 2023. Επρόκειτο, για emails και εξώδικα, παρόμοια με την επιστολή Τσαλίδη, που αποκάλυψε η εφημερίδα «Δημοκρατία», η οποία απευθυνόταν στον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο του ΟΣΕ Σπύρο Πατέρα, με πρώτο όνομα στην κοινοποίηση αυτό του Κώστα Αχ. Καραμανλή και δεύτερο του τότε υφυπουργού Μεταφορών Μιχάλη Παπαδόπουλου, ενώ ενήμερη ήταν και η πρόεδρος της Ρυθμιστικής Αρχής Σιδηροδρόμων Ιωάννα Τσιαπαρίκου.

Σύμφωνα με όσα αναφέρει η επιστολή, ο πρώην υπουργός είχε ενημερωθεί εγκαίρως, για «τον ορατό πλέον κίνδυνο να υπάρξει ένα συμβάν μεγίστης σοβαρότητας», όπως πράγματι συνέβη λίγο καιρό μετά, στα Τέμπη.

Με βάση το υλικό, που έχει στη δικογραφία ο ειδικός εφέτης ανακριτής κ. Μπακαΐμης, αναμένει –πριν από την αποστολή της δικογραφίας στη Βουλή- και το τι θα ισχυριστούν στις απολογίες τους δύο πρώην διευθυντικά στελέχη του Υπουργείου Μεταφορώνεπί υπουργίας Κώστα Αχ. Καραμανλή, που έχει καλέσει ως κατηγορούμενους, για εγκληματικές παραλείψεις, που οδήγησαν στο πολύνεκρο έγκλημα των Τεμπών. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο ειδικός εφέτης ανακριτής κ. Μπακαΐμης έχει αποστείλει κατηγορητήρια στους δύο πρώην διευθυντές του Υπουργείου Μεταφορών, οι οποίοι φέρονται να είχαν ενημερωθεί, κυρίως με email, για τον ορατό κίνδυνο δυστυχήματος, χωρίς να κάνουν καμία ενέργεια, για να το αποτρέψουν.

Οι κατηγορίες, για τις οποίες θα κληθούν να απολογηθούν τα δύο πρώην διευθυντικά στελέχη είναι σε βαθμό κακουργήματος και αφορούν τα αδικήματα της διατάραξης ασφάλειας συγκοινωνιών, δια παραλείψεως, που προκάλεσε τον θάνατο πολλών ανθρώπων και επισύρουν ποινές κάθειρξης από δέκα χρόνια ως ισόβια, καθώς επίσης και πλημμελήματα, όπως ανθρωποκτονία από αμέλεια, βαριές σωματικές βλάβες από αμέλεια και ελαφρές σωματικές βλάβες από αμέλεια, που επισύρουν μικρότερες ποινές.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, τα δύο πρώην διευθυντικά στελέχη του Υπουργείου Μεταφορών αναμένεται να ρίξουν την αυλαία στην ανάκριση, αφού προηγουμένως απολογηθούν τα 15 στελέχη της ΕΡΓΟΣΕ, που αντιμετωπίζουν επίσης αδικήματα σε βαθμό κακουργήματος, καθώς και η εκπρόσωπος της ΡΑΣ.

Το φορτίο της εμπορικής

Στο μεταξύ, οι ενέργειες του ανακριτή ανοίγουν ακόμη περισσότερο τον κύκλο των ερευνών, αφού πλέον, δεν πιέζει ο χρόνος να προσδιοριστεί η δίκη για τα Τέμπη μέχρι τον Ιούνιο. Με ζητούμενο, «να μην μείνει κανένα ερώτημα αναπάντητο και κανένα σημείο σκοτεινό», όπως εξέφρασε -κατόπιν εορτής- μέσω παραγγελίας της η Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Γεωργία Αδειλίνηο ανακριτής κ. Μπακαΐμης έστειλε σε εργαστήρια του Λονδίνου τους σκληρούς δίσκους της εμπορικής αμαξοστοιχίας, προκειμένου να γίνει ανάκτηση του βιντεοληπτικού υλικού, που θα απεδείκνυε εάν αυτή μετέφερε παράνομο εύφλεκτο υλικό, όπως έχει καταγγελθεί και εν μέρει έχει προκύψει από ποσότητες, που βρήκαν καθυστερημένα οι πραγματογνώμονες των συγγενών θυμάτων, που κάνουν λόγο για ξυλόλιο, τολουόλιο, προπάνιο και βουτάνιο.

Ο ανακριτής κ. Μπακαΐμης ζήτησε νέα πραγματογνωμοσύνη, για να επιλυθεί η διαφωνία μεταξύ των πραγματογνωμόνων που διόρισε ο ίδιος στο πλαίσιο της ανάκρισης, οι οποίοι δεν διέγνωσαν έκρηξη από την ουσία ξυλόλιο, που φέρεται ότι μετέφερε παρανόμως η εμπορική αμαξοστοιχία. Ενώ τα πορίσματα των τεχνικών συμβούλων, που διερεύνησαν τα αίτια του πολύνεκρου σιδηροδρομικού δυστυχήματος στα Τέμπη έκαναν λόγο για «άγνωστη καύσιμη ύλη», η οποία προκάλεσε μεγάλη ανάφλεξη στο τραίνο, με αποτέλεσμα να απανθρακωθούν οι περισσότεροι από τους 57 νεκρούς. Τη διαφωνία θα επιλύσουν εξειδικευμένοι επιστήμονες του Μετσοβίου Πολυτεχνείου.

Την ίδια ώρα, μιά ακόμη… βόμβα, εξαπέλυσε η Γενική Εισαγγελέας της Ευρωπαϊκής Ένωσης (EPPO), η 48χρονη Λάουρα Κοβέσι. Μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό STAR, η Ρουμάνα εισαγγελέας, που δεν δίστασε να συγκρουστεί με τα κυκλώματα διαφθοράς στη χώρα της, εξέθεσε Κυβέρνηση και Δικαιοσύνη, καθώς, μεταξύ άλλων, είπε: «Μας μπλοκάρουν από το να βρούμε την αλήθεια»! Η κ. Κοβέσι αναφερόταν στο ότι, η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία στην Ελλάδα, εντόπισε ευθύνες πολιτικών προσώπων, αλλά δεν μπόρεσε να κινηθει περαιτέρω, βάσει του νόμου περί ευθύνης υπουργών.

Επιβεβαίωση της «Εστίας»

Η «Εστία της Κυριακής» είχε αποκαλύψει στις 4 Φεβρουαρίου ότι, η Ευρωπαία Εισαγγελέας, μετά από όσα διαδραματίστηκαν στην Εξεταστική για τα Τέμπη στη Βουλή, είχε καλέσει τον Έλληνα εντεταλμένο της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας στη χώρα μας, τον Αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Λάμπρο Σοφουλάκη, στο Λουξεμβούργο, όπου βρίσκεται η έδρα της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας. Η εφημερίδα δεν γνωρίζει εάν ο κ. Σοφουλάκης μετέβη τελικά στο Λουξεμβούργο, αν και οι πληροφορίες αναφέρουν ότι, έλαβε εντολή να μην πάει!

Οι δηλώσεις της κ. Κοβέσι, που είπε ότι εκλήθησαν τον Δεκέμβριο εντεταλμένοι εισαγγελείς, επιβεβαιώνει την αποκάλυψη της «ΕτΚ», παρ ότι ο Αρειος Πάγος, με ανακοίνωση την οποία υπέγραφαν από κοινού η Πρόεδρος Ιωάννα Κλάπα και η Εισαγγελέας Γεωργία Αδειλίνη, έκαναν λόγο για «ψευδή δημοσιεύματα».

newsbreak.gr

Παρόμοια άρθρα

logo white