Τετ, Απρ 17, 2024

Παναγιώτης Νούσιας : Γυναίκα αν έχω κάνει λάθος συγχώρα με. Γυναίκα αν είμαι σωστός μη μου το πεις.

Παναγιώτης Νούσιας : Γυναίκα αν έχω κάνει λάθος συγχώρα με. Γυναίκα αν είμαι σωστός μη μου το πεις.

“ Η εκκλησία υποβιβάζει τη θέση της γυναίκας και τη θέλει σκλάβα του άντρα ” ακούμε πολύ συχνά από τις γυναίκες.

Ενώ από την άλλη, πολλοί “χριστιανοί” άνδρες στέκονται στο


 η δε γυνή ίνα φοβήται τον άνδρα ”,
καταπιέζοντας τις γυναίκες τους, φτάνοντας μέχρι και τη κακοποίηση τους.

Προτού προχωρήσω, προϋπόθεση αποτελεί ο ορισμός του κοινωνικού πλαισίου της εποχής κατά την επίγεια ζωή του Κυρίου μας.
Η κοινή γυναίκα της εποχής και όχι η αριστοκράτισσα, αποτελεί ουσιαστικά “περιουσιακό” στοιχείο του άνδρα, η πολιτική της ζωή είναι ανύπαρκτη, τα δικαιώματα της είναι σχεδόν ανύπαρκτα και ο ρόλος της στη καλύτερη των περιπτώσεων είναι μονάχα η τεκνογονία και η ανατροφή των παιδιών. Δηλαδή μιλάμε για μια απολύτως πατριαρχική κοινωνία όπου η γυναίκα αποτελεί ένα εργαλείο του άνδρα χωρίς κανένα απολύτως δικαίωμα.

Ο Χριστός πέραν του στενού κύκλου των 12 μαθητών, είχε και γυναίκες μαθήτριες οι οποίες Τον διακονούσαν και βοηθούσανε στο ιεραποστολικό έργο. ( Μαρία Μαγδαληνή, Μάρθα και Μαρία αδερφές του Λαζάρου, Σαλώμη σύζυγος του Ζεβεδαίου, Μαρία του Κλωπά, Σουσάννα, Ιωάννα η μυροφόρος …καὶ ἕτεραι πολλαί, αἵτινες διηκόνουν αὐτῷ ἀπὸ τῶν ὑπαρχόντων αὐταῖς. Λκ – 8,3 ).
Είναι ατελείωτος ο κατάλογος των Αγίων γυναικών στη πορεία των χρόνων, μέχρι και σήμερα. Καθημερινά θα παρατηρήσετε πως δε λείπει κάποιο γυναικείο όνομα από τον Συναξαριστή της ημέρας. Από κανέναν Ναό δεν απουσιάζουν οι Αγίες γυναίκες. Στέκουν αγέρωχα, ακριβώς στο ίδιο ύψος δίπλα στους άνδρες Αγίους, και σφιχταγκαλιασμένοι όλοι μαζί στέκουν κάτω από τον Παντοκράτορα Δεσπότη Χριστό.
Ίνα ώσι εν…..

Τη στιγμή που όλοι οι μαθητές Του ( εκτός του Ιωάννη ), Τον είχαν εγκαταλείψει μπροστά στο μαρτύριο Του, μόνο οι γυναίκες ήταν δίπλα Του. Αυτές ήταν που πήραν στην αγκαλιά τους το άψυχο Σώμα Του και Το αλείψανε με μύρο ενταφιάζοντας Το. Η Αγ. Βερονίκη ήταν αυτή που έσπευσε με δάκρυα στα μάτια να σκουπίσει το ματωμένο Του μέτωπο καθώς ανέβαινε στον Γολγοθά. Η σύζυγος του Πόντιου Πιλάτου, και μετέπειτα Αγία Πρόκλα προειδοποίησε κατόπιν του ονείρου που είδε το προηγούμενο βράδυ, τον Πόντιο Πιλάτο να μη καταδικάσει τον Χριστό.

Παρόμοια άρθρα

logo white