Πεμ, Απρ 25, 2024

Παγκόσμιο…παράδειγμα η Ελλάδα: «Ένα ΑΧΡΗΜΑΤΟ μέλλον έρχεται για αυτή»

Παγκόσμιο…παράδειγμα η Ελλάδα: «Ένα ΑΧΡΗΜΑΤΟ μέλλον έρχεται για αυτή»

Ετοιμαστείτε...

Εστιάζοντας στα τελευταία μέτρα της κυβέρνησης Μητσοτάκη αναφορικά με την απαγόρευση (μετά προστίμων) της χρήσης μετρητών σε συναλλαγές άνω των 500 ευρώ, πασίγνωστο οικονομικό μέσο του εξωτερικού αναφέρεται στο «αχρήματο μέλλον» που πλησιάζει για τη χώρα μας.

Ως σημείο-καμπής ορίζεται η περίοδος της πανδημίας στην οποία πράγματι για πρώτη φορά οι ηλεκτρονικές συναλλαγές των Ελλήνων εκτοξεύτηκαν και ξεπέρασαν αυτές με φυσικό χρήμα.

Τα μετρητά έχουν αρχίσει και αποσύρονται από την αγορά και σε αυτό δεν ευθύνονται βεβαίως μόνο οι κρατικές αρχές, αλλά οι ίδιοι οι πολίτες που ακόμα και για μικροποσά πληρώνουν με…κάρτες, κινητά και άλλες «έξυπνες» συσκευές.

Αναλυτικά διαβάζουμε τα εξής:

«Οι ψηφιακές συναλλαγές πλησιάζουν γρήγορα τις συναλλαγές με μετρητά. Ένα μέλλον χωρίς μετρητά φαίνεται αναπόφευκτο, όχι απλώς δυνατό. Η πρώτη κίνηση μπορεί να έχει ήδη γίνει από την Ελλάδα, μια χώρα που έχει παλέψει με ζητήματα φοροδιαφυγής.

Η ελληνική κυβέρνηση έχει προσπαθήσει να περιορίσει τη φοροδιαφυγή ΑΠΑΓΟΡΕΥΟΝΤΑΣ τα μετρητά για συναλλαγές άνω των 500 ευρώ (περίπου 540 δολάρια). Η νέα πολιτική τέθηκε σε ισχύ φέτος και περιλαμβάνει αυστηρά πρόστιμα έως και διπλασιασμό του υποκείμενου ποσού συναλλαγής.

Ταυτόχρονα, η Ελλάδα έχει στραφεί προς μια πολιτική «POS παντού», διασφαλίζοντας ότι οι ψηφιακές συναλλαγές δημιουργούν απόδειξη για τον αγοραστή και δεδομένα σε πραγματικό χρόνο παρέχονται στην Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων. Έχοντας ως δεδομένη τη συμμόρφωση πολιτών και επιχειρήσεων, η πολιτική αυτή αναμένεται να βελτιώσει σημαντικά την αποτελεσματικότητα της είσπραξης φόρων στη χώρα.

Η αυξημένη επικράτηση των ψηφιακών συναλλαγών οφείλεται τουλάχιστον εν μέρει στην πανδημία του Covid-19. Σε ένα μέλλον χωρίς μετρητά, οι μακροπρόθεσμες επιπτώσεις της πανδημίας στο οικονομικό πεδίο ήταν πολύ πιο εκτεταμένες από τα ζητήματα δημόσιας υγείας. Μπορεί να είναι υπεύθυνη για τη θεμελιώδη αλλαγή της παγκόσμιας οικονομίας — και για την επίτευξη μόνιμης λύσης σε ό,τι αφορά τη φορολογική απάτη».

freepik photo el.gr

Παρόμοια άρθρα

logo white