Τετ, Ιουλ 24, 2024

Τροφές που γίνονται επικίνδυνες και τοξικές στο φούρνο μικροκυμάτων

Τροφές που γίνονται επικίνδυνες και τοξικές στο φούρνο μικροκυμάτων

Tροφές που μετατρέπονται σε… τοξικές όταν συναντηθούν με τα μικροκύματα;

της Κασσιανής Τσώνη, medlabnews.gr iatrikanea

Έχουμε γράψει παλαιότερα για τον φούρνο μικροκυμάτων και την επίδραση του στην υγεία. Σχεδόν κάθε σπίτι έχει πλέον και έναν φούρνο μικροκυμάτων. Από όταν πρωτομπήκαν στη ζωή μας πριν από περίπου 15 χρόνια, οι φούρνοι μικροκυμάτων έχουν “λύσει τα χέρια” κάθε νοικοκυράς. Πολλοί εξακολουθούν να τον θεωρούν επικίνδυνο,

μέχρι και καρκινογόνο.
Στο φούρνο μικροκυμάτων ΔΕΝ βάζουμε με τα τελευταία ερευνητικά δεδομένα όλα τα πλαστικά ακόμα και αυτά που  πληρούν όπως λένε τις προδιαγραφές, αλουμινένια σκευή, αλουμινόχαρτο και γενικώς μεταλλικά αντικείμενα.

Τι γίνεται, όμως, με τις τροφές που μετατρέπονται σε… τοξικές όταν συναντηθούν με τα μικροκύματα;

Τα τελευταία χρόνια ο φούρνος μικροκυμάτων έγινε ένα από τα πιο σημαντικά εργαλεία στην κουζίνα. Για την ακρίβεια ελάχιστα σπίτια πια δεν θερμαίνουν τα φαγητά τους και δεν ψήνουν λιχουδιές (σ.σ. ποπ-κορν) σε άλλες συσκευές.

Και αν σε γενικές γραμμές η τεχνολογία τείνει να ελαχιστοποιήσει τους κινδύνους των μικροκυμάτων για την υγεία, αυτό δεν ισχύει για 6 τρόφιμα που συνεχίζουν να… αντιστέκονται και καλό είναι να μην τα βάλετε ποτέ στα μικροκύματα.

Σκληρά βραστά αυγά

Με ή χωρίς το τσόφλι, όταν ένα ολόκληρο σκληρό βραστό αυγό ζεσταίνεται σε φούρνο μικροκυμάτων, η υγρασία στο εσωτερικό δημιουργεί μια ακραία συγκέντρωση ατμού, και δημιουργεί μια μικρογραφία της χύτρας ταχύτητας, μέχρι το σημείο όπου ο κρόκος μπορεί να εκραγεί! Το ακόμα πιο τρομακτικό, είναι ότι το αυγό δεν θα σκάσει μέσα στο φούρνο μικροκυμάτων, αλλά αργότερα, πράγμα που σημαίνει ότι ο ζεματιστός κρόκος μπορεί να εκραγεί στο χέρι σας, στο πιάτο σας, ή ακόμα και στο στόμα σας. Για να αποφευχθεί η μετατροπή των αυγών σας σε μια… ατμό-βόμβα, κόψτε το σε μικρά κομμάτια πριν την αναθέρμανση, ή ακόμα καλύτερα, αποφύγετε την τοποθέτηση στο φούρνο μικροκυμάτων.

Κρέατα σε κονσέρβα ή επεξεργασμένα

Τα επεξεργασμένα κρέατα ή οι κονσέρβες περιέχουν χημικές ουσίες και συντηρητικά που παρατείνουν τη ζωή τους στα ράφια των σούπερ μάρκετ. Δυστυχώς, φούρνο μικροκυμάτων αυτές οι ουσίες μπορεί να γίνουν χειρότερες και να απειλούν την υγεία σας. Η ακτινοβολία μικροκυμάτων συμβάλλει στο σχηματισμό των προϊόντων οξείδωσης χοληστερόλης (Cholesterol Oxidation Products, COPs), οι οποίες είναι γνωστό ότι είναι πιο επιζήμια για τις αρτηρίες από την απλή χοληστερόλη. Η COPs είναι επίσης άμεσα συνδεδεμένη με την ανάπτυξη της στεφανιαίας νόσου.

Ρύζι

Και όμως, μέσα στα έξι αυτά τρόφιμα είναι και το Ρύζι! Στο φούρνο μικροκυμάτων η αναθέρμανση του ρυζιού μπορεί να οδηγήσει σε τροφική δηλητηρίαση. Το άψητο ρύζι περιέχει σπόρια των βακτηρίων (σ.σ. αναπαραγωγικό κύτταρο μυκήτων) που παρά το γεγονός ότι «πεθαίνουν» στο μαγείρεμα, μπορεί να επιβιώσουν αν ξαναζεσταθούν διότι είναι πολύ ανθεκτικά. Μόλις το ρύζι εξάγεται από το φούρνο μικροκυμάτων και αφήνεται σε θερμοκρασία δωματίου, τα σπόρια αυτά αν δεν έχουν πλήρως εξαφανιστεί, θα πολλαπλασιαστούν και και θα προκαλέσουν διάρροια και εμετό.

Κοτόπουλο

Δεδομένου ότι τα μικροκύματα δεν ζεσταίνουν πλήρως ή ομοιόμορφα σε όλα τα μέρη του κρέατος δημιουργούνται προβλήματα. Στην προκειμένη, το κοτόπουλο έχει μια πολύ υψηλή πυκνότητα πρωτεΐνης, και αυτό είναι το πρόβλημα. Διότι οι πρωτεΐνες πρέπει να ζεσταίνονται στην ίδια θερμοκρασία. Κατά τη διάρκεια της αναθέρμανσης οι πρωτεΐνες διασπώνται πιο αργά ή πιο γρήγορα από άλλες στο ίδιο κομμάτι και το αποτέλεσμα για εσάς είναι μια χημική αντίδραση, που δεν θα σας πάει στο νοσοκομείο, αλλά θα σας προκαλέσει στομαχικές διαταραχές.

Λαχανικά και ρίζες

Δεν έχει σημασία πόσο πολύ θέλετε να αποθηκεύσετε το σέλινό σας, το κατσαρό λάχανο, ή το σπανάκι σας για να το φάτε άλλη μέρα. Σημασία έχει ότι αν ξαναζεστάνετε το σπανακόρυζο σας για παράδειγμα, θα πρέπει να το κάνετε στο τηγανάκι και όχι στα μικροκύματα. Και αυτό γιατί οι υψηλές συγκεντρώσεις των νιτρικών στα φυλλώδη πράσινα μετατρέπονται σε τοξικές όταν ξαναζεσταθεί. Ο φούρνος μικροκυμάτων μετατρέπει τα νιτρικά σε νιτροζαμίνες, οι οποίες είναι καρκινογόνες. Το ίδιο ισχύει και για την αναθέρμανση νιτρικό πλούσια τεύτλα και γογγύλια!

Το μητρικό γάλα

Πολλές νέες μητέρες το κάνουν. Αντί να θηλάζουν αποθηκεύουν το μητρικό γάλα σε δοχεία, το παγώνουν και στη συνέχεια το ζεσταίνουν για να ταΐσουν το μωρό τους. Σαν διαδικασία δεν είναι κακή αρκεί να το γάλα να μην αναθερμανθεί σε φούρνο μικροκυμάτων. Με τον ίδιο τρόπο που πολλές φορές τα τρόφιμα ζεσταίνονται άνισα, το ίδιο μπορεί να συμβεί και στο γάλα. Μπορεί σε ένα μέρος του σκεύους να είναι απλά χλιαρό και σε ένα άλλο καυτό. Επίσης καλό είναι να αποφεύγουμε τουλάχιστον στα μωρά τα πλαστικά δοχεία, έστω και αν αυτά είναι εγκεκριμένα. Ο Σωστός τρόπος είναι είτε μέσα σε ένα κατσαρολάκι, είτε στο μπεν μαρί μέσα σε γυάλινο φλιτζάνι ή δοχείο.

 

Παρόμοια άρθρα

logo white