Σαβ, Μάι 25, 2024

Η No1 κίνηση που μειώνει τη συσσώρευση πλάκας στις αρτηρίες, σύμφωνα με τους καρδιολόγους

Η No1 κίνηση που μειώνει τη συσσώρευση πλάκας στις αρτηρίες, σύμφωνα με τους καρδιολόγους

Ποιο είναι το πρώτο πράγμα που σκέφτεστε όταν ακούτε «πλάκα»; Εάν σχετίζεται με την υγεία των δοντιών, πιθανότατα δεν είστε μόνοι που ανησυχείτε. Ωστόσο, η συσσώρευση πλάκας στις αρτηρίες είναι κάτι διαφορετικό από αυτό που καθαρίζει ο οδοντίατρος.

«Η οδοντική πλάκα είναι ένα κολλώδες φιλμ βακτηρίων, ενώ η αρτηριακή πλάκα είναι μια πολύπλοκη συσσώρευση χοληστερόλης, λίπους, ασβεστίου και κυτταρικών υπολειμμάτων στα τοιχώματα των αρτηριών», εξηγεί ο Δρ. Rigved Tadwalkar, σύμβουλος καρδιολόγος στο Providence Saint John’s Health Center.

«Αυτή η συσσώρευση στενεύει τις αρτηρίες, μειώνοντας τη ροή του αίματος και αυξάνοντας τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων», συμπληρώνει. Υπάρχουν δύο κοινά που έχουν οι δύο τύποι πλάκας: συμβαίνουν σε όλους και μπορείτε να λάβετε μέτρα για να ελαχιστοποιήσετε αυτή τη συσσώρευση.

«Η πλάκα είναι ένα φυσικό μέρος της ζωής, αλλά υπάρχουν πολλοί ελεγχόμενοι παράγοντες κινδύνου που μειώνουν τον κίνδυνο και επιβραδύνουν την εξέλιξη της νόσου», λέει η Δρ. Barbara Schechter, καρδιολόγος στο Hackensack Meridian Jersey Shore University Medical Center.

Οι καρδιολόγοι συνιστούν μια συνήθεια του τρόπου ζωής ιδιαίτερα για τη μείωση της συσσώρευσης πλάκας στις αρτηρίες.

Η καλύτερη συνήθεια για τη μείωση της συσσώρευσης πλάκας

«Μια ισχυρής επίδρασης συνήθεια για την καταπολέμηση της συσσώρευσης πλάκας είναι η τακτική σωματική δραστηριότητα», λέει ο Δρ. Tadwalkar. «Η άσκηση βοηθά στη μείωση της “κακής”-LDLχοληστερόλης, στην αύξηση της “καλής”-HDL χοληστερόλης και στη βελτίωση της αρτηριακής πίεσης, τα οποία συμβάλλουν σε πιο υγιείς αρτηρίες».

Ο Δρ. Tadwalkar προσθέτει ότι η άσκηση μπορεί να έχει αντιφλεγμονώδη δράση και μπορεί ακόμη και να μειώσει την ευαισθησία στην ινσουλίνη, μειώνοντας τον κίνδυνο ενός ατόμου να αναπτύξει διαβήτη τύπου 2 -μια κατάσταση που αυξάνει τον κίνδυνο καρδιακής νόσου.

Αυτό όμως δεν είναι το μόνο όφελος από τη σωματική δραστηριότητα. «Οι μύες που χρησιμοποιούνται χρειάζονται περισσότερο οξυγόνο και θρεπτικά συστατικά, πράγμα που σημαίνει ότι χρειάζονται περισσότερη παροχή αίματος», λέει ο Δρ. Schechter και προσθέτει:

«Σε απάντηση στην τακτική άσκηση, αναπτύσσουμε περισσότερα αιμοφόρα αγγεία. Η τακτική άσκηση οδηγεί σε καλύτερη υγεία των αγγείων ακόμη και σε άτομα που έχουν ήδη αθηροσκλήρωση (πάχυνση ή σκλήρυνση αρτηρίας λόγω συσσώρευσης πλάκας)».

«Επιπλέον, η τακτική άσκηση είναι σημαντική για τη συναισθηματική και γνωστική υγεία», προσθέτει ο Δρ. Schechter.

5 επιπλέον συμβουλές που υποστηρίζονται από τους καρδιολόγους για τη μείωση της συσσώρευσης πλάκας στις αρτηρίες

  1. Γνωρίστε τους παράγοντες κινδύνου σας (και βεβαιωθείτε ότι το κάνει και ο γιατρός σας)
  2. Ακολουθήστε τη μεσογειακή διατροφή
  3. Κόψτε το κάπνισμα
  4. Διαχειριστείτε το άγχος
  5. Ζητήστε θεραπεία

Μπορείτε να ξέρετε αν έχετε συσσώρευση πλάκας στις αρτηρίες σας;

Είναι δύσκολο να γνωρίζει κανείς εάν έχει συσσώρευση πλάκας στις αρτηρίες του, χωρίς τη συμβουλή ενός γιατρού. «Εάν υπάρχει συσσώρευση πλάκας που δεν είναι σοβαρή ή δεν προκαλεί συμπτώματα, είναι δύσκολο να γνωρίζουμε αν συμβαίνει», λέει ο Δρ. Tadwalkar.

Για αυτόν τον λόγο, είναι σημαντικό να επισκέπτεστε τακτικά το γιατρό σας και να έχετε έναν ανοιχτό διάλογο για την υγεία της καρδιάς σας.

«Ο μόνος τρόπος για να μάθετε εάν έχετε συσσώρευση πλάκας είναι η ιατρική απεικόνιση που μπορεί να σας γράψει ο γιατρός σας να κάνετε. Εάν ανησυχείτε για την υγεία της καρδιάς σας, επισκεφτείτε τον γιατρό σας για να καθορίσετε την καλύτερη πορεία δράσης», καταλήγουν οι ειδικοί.

ΠΗΓΗ

Παρόμοια άρθρα

logo white