ΣΑΡΑΚΟΣΤΗ ΚΑΙ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΤΙ ΝΑ ΠΡΟΣΕΧΕΤΕ!
Η Σαρακοστή είναι η παλαιότερη και η μεγαλύτερη νηστεία της Ορθόδοξης Εκκλησίας. Ξεκινάει την Καθαρά Δευτέρα και τελειώνει Βράδυ Μεγάλου Σαββάτου.
Πολύς κόσμος θεωρεί ότι κάνοντας νηστεία κάνει και αποτοξίνωση. Η απάντηση είναι όχι δεν είναι μορφή αποτοξίνωσης. Ο οργανισμός μας καθημερινά κάνει
αποτοξίνωση από το ήπαρ, το έντερο και τους νεφρούς.
Επίσης όποιος ακολουθεί στην ζωή του το πλάνο της ‘’Μεσογειακής διατροφής’’ δεν κινδυνεύει να υπερτοξινωθεί από τα ζωικά προϊόντα. Μια σωστά διαμορφωμένη, ισορροπημένη διατροφή στην νηστεία μπορεί να επιφέρει οφέλη για την υγεία. Αποβάλλοντας τα ζωικά προϊόντα για αυτό το χρονικό διάστημα των 40 ημερών, σίγουρα θα βοηθήσει στην μειωμένη πρόσληψη trans κορεσμένων λιπαρών οξέων.
Υπάρχει όμως κόσμος που τρώει πολύ λανθασμένα στη νηστεία με αποτέλεσμα το κέρδος βάρους σώματος και όχι την απώλεια που ευελπιστεί να έχει. Ακόμη πολύ συνηθισμένο διατροφικό λάθος είναι η υπερφόρτωση της διατροφής με υδατάνθρακες και ο περιορισμός των πρωτεϊνών, λόγω της αποχής από τα τρόφιμα ζωικής προέλευσης. Ως αποτέλεσμα, υπάρχει αυξημένος κίνδυνος ανεπαρκούς κάλυψης των καθημερινών αναγκών μας σε πρωτεΐνες.
Το θετικό είναι ότι κάποιος που θέλει να νηστέψει και δεν είχε σωστές διατροφικές συνήθειες, δλδ να καταναλώνει όσπρια, ξηρούς καρπούς, φρούτα και λαχανικά, τώρα θα αυξήσει αναγκαστικά την κατανάλωση αυτών τον τροφών.
Οι πρωτεΐνες είναι υπεύθυνες για την οικοδόμηση και την επιδιόρθωση των ιστών, την παραγωγή ενζύμων και ορμονών και τη διατήρηση ενός υγιούς ανοσοποιητικού συστήματος.
Τροφές φυτικές με υψηλή ποσότητα πρωτεΐνης τις οποίες επιλέγουμε στην Νηστεία:
-Μανιτάρια ανά 100γρ 3γρ.
-Όσπρια 1 φλιτζ 18γρ και πλούσια σε σίδηρο.
-Αρακάς 1 φλιτζ 9γρ .
-Τόφου ανά 100γρ.
-Κινόα 1 φλιτζ 9γρ.
-Πλιγούρι ανά 100γρ 12γρ.
Αλείμματα ξηρών καρπών χωρίς ζάχαρη ανά 100γρ:
-Ταχίνι 17γρ
-Φυστικοβούτυρο 25γρ
Αμυγδαλοβούτυρο 21γρ
-Κάσιους 21,2γρ
Θαλασσινά
Είναι πλούσια σε πολυακόρεστα λιπαρά οξέα ωμέγα-3, σίδηρο, ψευδάργυρο, μαγνήσιο και βιταμίνη Β12, τα οποία είναι πολύτιμα για τον οργανισμό. Η περιεκτικότητα τους σε πρωτεΐνη:
-Καλαμάρι ανά 100γρ31γρ.
-Γαρίδες ανά 100γρ 17,37γρ.
-Χταπόδι ανά 100γρ 29,32γρ.
-Μύδια ανά 100γρ 29,21γρ.
-Σουπιές ανά 100γρ 16,24γρ.
Συνδυάζοντας σωστά το πιάτο σας μπορείτε να καλύψετε τις πρωτεϊνικές ανάγκες σας μέσα στην ημέρα. Σε περίπτωση που τρώτε σκέτα μακαρόνια ή ένα πιάτο όσπρια μόνο του, δυστυχώς αυτό δεν θα βοηθήσει στην παραγωγή του νευροδιαβιβαστή Σεροτονίνης (5-HTP) ή οποία δίνει το σήμα στον εγκέφαλο, να ελέγχουμε την ποσότητα τροφής που καταναλώνουμε.
Προτεινόμενα σνακ/ενδιάμεσα για την σαρακοστή:
–2 τμχ Κριτσίνια ολικής ή κράκερ ολικής με φρούτο και 10τμχ ξηροί καρποί.
-2 κ.γ φυστικοβούτυρο ή ταχίνι ή αμυγδαλοβούτυρο με φρούτο.
-1 μικρό παστέλι με φρούτο.
-1 κεσεδάκι σιμιγδαλένιο χαλβά με φρούτο.
-2 φρυγανιές με πάστα ελιάς και 1 ντομάτα ή ντοματίνια.
-1 ποιοτική Μπάρα Δημητριακών με 1 φρούτο.
-Γουακαμόλε (Αβοκάντο) με 2 κριτσίνια ολικής.
Ποιες ομάδες ανθρώπων δεν πρέπει να κάνουν τόσο μεγάλη νηστεία:
–Οι εγκυμονούσες, οι θηλάζουσες (Γίνεται με σωστά διαμορφωμένο πλάνο διατροφής) και τα παιδιά, όπου υπάρχουν αυξημένες απαιτήσεις σε θρεπτικά συστατικά.
–Άτομα με σιδηροπενική αναιμία, (Συμβουλευτείτε τον γιατρό σας για συμπλήρωμα Σιδήρου).
–Άτομα που βρίσκονται σε αντιπηκτική αγωγή λόγω των λαχανικών που έχουν Βιταμίνη Κ1 και επηρεάζει την πηκτικότητα του αίματος.
–Άτομα με σπαστική κολίτιδα ή κάποια σοβαρή διαταραχή εντέρου.
–Άτομα με σοβαρά νοσήματα όπως καρκίνος και η περίοδος των χημειοθεραπείων.
Φτάνοντας στο τέλος της η νηστεία και έχοντας καταναλώσει αρκετή ποσότητα φρούτων, λαχανικών, καρπών και οσπρίων πρέπει να προσεχθεί καλά η μετάβαση στην πλήρη διατροφή. Όχι υπερκατανάλωση στα κρεατικά και τα αυγά τις ημέρες μετά την Ανάσταση. Καταναλώνουμε την μερίδα μας χωρίς να πονέσει το στομάχι σας.
Η νηστεία μπορεί να θεωρηθεί ένα πλήρες διατροφικό πλάνο, αν σχεδιαστεί σωστά. Έχει να κάνει με το να είμαστε εγκρατείς στο φαγητό, στην κριτική μας προς τους άλλους, στο θυμό μας, σε πειρασμούς και ότι άλλο νιώθει ο καθένας. Η νηστεία δεν έχει να κάνει με το τρώμε ποσότητες υδατανθράκων για να καλύψουμε τις στερήσεις από τις άλλες τροφές.
Για να μην έχετε λοιπόν αυτές τις εκπλήξεις στην διατροφική σας συμπεριφορά ενημερωθείτε σωστά για το πως να καλύψετε τις θρεπτικές σας ανάγκες.
Καλή Σαρακοστή σε όλους!
Νικολέτα Λινοσπόρη
Πτυχιούχος Διαιτολόγος- Διατροφολόγος BSc.