Πεμ, Απρ 25, 2024

Τι σημαίνουν για την ασφάλεια της Ελλάδας οι όροι των ΗΠΑ στην Άγκυρα για τα F-16 BLOCK-70;-Η "σαλαμοποίηση" της παραγγελίας και η αεροπορική κυριαρχία στο Αιγαίο

Τι σημαίνουν για την ασφάλεια της Ελλάδας οι όροι των ΗΠΑ στην Άγκυρα για τα F-16 BLOCK-70;-Η "σαλαμοποίηση" της παραγγελίας και η αεροπορική κυριαρχία στο Αιγαίο

Πλήρης επαλήθευση άρθρου ΠΕΝΤΑΠΟΣΤΑΓΜΑΤΟΣ οκτώ (8) μήνες νωρίτερα.

Σε μια  πάρα πολύ σημαντική εξέλιξη αναφέρεται η  λίαν έγκριτη και καλά πληροφορημένη ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, σε σχέση με τα Ελληνοτουρκικά , σε σημερινό άρθρο της με τίτλο "Οι όροι των ΗΠΑ τέθηκαν στην Άγκυρα για τα F-16", σύμφωνα με το οποίο: 

"Η επιστολή διαβεβαιώσεων που εστάλη από το Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ στο Κογκρέσο προβλέπει την αναστολή ή την ακύρωση του συνόλου ή μέρους της παράδοσης αμυντικών αντικειμένων που παρέχονται σε σύμμαχο του ΝΑΤΟ, εάν αυτά τα αμυντικά αντικείμενα χρησιμοποιούνται για μη νόμιμους στρατιωτικούς σκοπούς".

Με την εν λόγω επιστολή, ουσιαστικά το ΥΠΕΞ των ΗΠΑ  διαβεβαιώνει το Κογκρέσο ότι εάν η Τουρκία πραγματοποιήσει επανειλημμένες εισβολές στα διεθνώς αναγνωρισμένα σύνορα της Ελλάδας, οι ΗΠΑ θα επιδιώξουν να επιλύσουν την κατάσταση αρχικά  διπλωματικά.

Εφόσον αυτό δεν αποφέρει καρπούς  οι ΗΠΑ θα χρησιμοποιούσαν πρόσθετα πολιτικά και οικονομικά εργαλεία και αν και τότε το θέμα δεν επιλυθεί, δύνανται να προβούν στην αναστολή ή ακύρωση του συνόλου ή μέρους της παράδοσης των F-16 BLOCK-70 και των υπόλοιπων συμφωνηθέντων απαρτίων και οπλικών μέσων και πυρομαχικών προς την Τουρκία.

Τι σημαίνουν για την ασφάλεια της Ελλάδας οι προβλέψεις της παραπάνω επιστολής του ΥΠΕΞ των ΗΠΑ προς το Κογκρέσο;

Ουσιαστικά η εν λόγω επιστολή αποσαφηνίζει στην Τουρκία ότι αναλαμβάνει δεσμεύσεις και υποχρεώσεις καλής γειτονίας και φιλίας με την Ελλάδα, ταυτόχρονα με την αγορά των 40 F-16 BLOCK-70 από τις ΗΠΑ.

Έτσι οι ΗΠΑ δείχνουν την έλλειψη εμπιστοσύνης τους προς τον  αφερέγγυο πολλές φορές στο παρελθόν Ερντογάν, ο οποίος  υπέγραψε στις 7 Δεκεμβρίου-πρίν την έγκριση του τουρκικού κοινοβουλίου αποδοχής της ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ-  με τον Πρωθυπουργό μας  Μητσοτάκη, "Σύμφωνο φιλίας και καλής γειτονίας", το οποίο καλείται να αποδείξει ότι θα σεβαστεί και στη συνέχεια, αφού δηλαδή αρχίζει να παραλαμβάνει τα F-16 BLOCK-70 από τις ΗΠΑ.

Πότε μπορεί να ξεκινήσει η αποστολή των F-16 BLOCK-70 από τις ΗΠΑ

Σε προγενέστερο άρθρο μας, επισημαίναμε ότι  ακόμη κι αν το αμερικανικό Κογκρέσο δώσει σήμερα το πράσινο φως στο αίτημα απόκτησης των F-16 Block 70 της Τουρκίας, θα χρειαστούν μήνες για να ξεκινήσουν οι παραδόσεις.

Στις εγκαταστάσεις του Greenville στη Νότια Καρολίνα, όπου η Lockheed Martin κατασκευάζει μαχητικά αεροσκάφη F-16 Block 70, μπορούν να παράγονται 4 μαχητικά αεροσκάφη F-16 Block 70 το μήνα.

Επί του παρόντος, η Ταϊβάν, η Ελλάδα, το Μαρόκο, η Σιγκαπούρη, η Νότια Κορέα, το Μπαχρέιν, η Βουλγαρία, η Ιορδανία, οι Φιλιππίνες και η Σλοβακία είτε έχουν ενεργές παραγγελίες για το F-16 Block 70 είτε σχεδιάζουν να κάνουν παραγγελίες σύντομα.

Η Lockheed Martin έχει επί του παρόντος όγκο παραγγελιών περίπου 150 μονάδων για το F-16 Block 70.

Η πρώτη παράδοση F-16 Block 70 έγινε στο Μπαχρέιν τον Μάρτιο του 2024.

Στο καλύτερο σενάριο, προβλέπεται ότι θα χρειαστούν 3 χρόνια για την έναρξη των παραδόσεων μαχητικών αεροσκαφών F-16 Block 70 στην Τουρκία.

Η πρώτη παράδοση F-16 Block 70 έγινε στο Μπαχρέιν τον Μάρτιο του 2024.

Στο καλύτερο σενάριο, προβλέπεται ότι θα χρειαστούν 3 χρόνια για την έναρξη των παραδόσεων μαχητικών αεροσκαφών F-16 Block 70 στην Τουρκία.

Επαλήθευση ΠΕΝΤΑΠΟΣΤΑΓΜΑΤΟΣ

Εισήγησή μας στο εν λόγω άρθρο μας  οκτώ (8) μήνες νωρίτερα ήταν: 

"Ελλάδα -ΕΕ και φυσικά η ομογένειά μας στις ΗΠΑ θα έπρεπε να ασκήσουν την επιρροή τους στην κυβέρνηση Μπάϊντεν, έτσι ώστε η πώληση των εν λόγω αεροσκαφών να εμπεριέχει σοβαρούς περιοριστικούς όρους ως προς την χρήση τους, ενώ θα μπορούσε να υλοποιηθεί σαλαμοποιημένη χρονικά, ανάλογα με τα σταθερά και απτά  βήματα της Τουρκίας προς την κατεύθυνση της πλήρους ομαλοποίησης των σχέσεων με την Ελλάδα, της άρσης του casus Belli με την χώρα μας  και την παραπομπή στη Χάγη της μόνης διαφοράς που έχουμε μαζί της που είναι η οριοθέτηση υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ."

Συμπερασματικά θα λέγαμε πως η Ελλάδα με τα F-16 VIPER και τα RAFALE της, θα εξακολουθήσει σε κάθε περίπτωση να έχει την αεροπορική υπεροχή σε Αιγαίο και ΝΑ Μεσόγειο, έναντι της Τουρκίας τουλάχιστον μέχρι τα τέλη του 2026, η οποία θα πρέπει να καθίσει "αρνάκι", απέναντί μας.

ΠΗΓΗ

Παρόμοια άρθρα

logo white