Πεμ, Νοε 21, 2024

Επιβεβαίωση iEpikaira από «ΤΑ ΝΕΑ»: Ξέρουν κάτι στην Τουρκία… που δεν ξέρουμε; Τί συμβαίνει στην Αν. Μεσόγειο;

Επιβεβαίωση iEpikaira από «ΤΑ ΝΕΑ»: Ξέρουν κάτι στην Τουρκία… που δεν ξέρουμε; Τί συμβαίνει στην Αν. Μεσόγειο;

ΓΚΑΣΙΑΜΗΣ ΜΑΡΙΝΟΣ

Ξέρουν κάτι στην Τουρκία… που δεν ξέρουμε;
Το φιλοκυβερνητικό think tank της Τουρκίας, SETA, στην έκθεσή του για το 2024 κάνει λόγο για… «Συμφιλίωση Τουρκίας και Ελλάδας και αυξανόμενη συνεργασία

τους στον ενεργειακό τομέα της Ανατολικής Μεσογείου»

Για… «αυξανόμενη συνεργασία τους στον ενεργειακό τομέα της Ανατολικής Μεσογείου» που μάλιστα «πρόκειται να επηρεάσει θετικά τις σχέσεις Τουρκίας – Ευρώπης» κάνει λόγο το πλέον φιλοκυβερνητικό think tank της Τουρκίας, το SETA, αναφερόμενο στην εξέλιξη των σχέσεων ανάμεσα σε Ελλάδα και Τουρκία, στην ετήσια έκθεσή του για τις προοπτικές στο 2024.

Στην εισαγωγή του το SETA αναφέρει: «Το στρατηγικό περιβάλλον της Τουρκίας θα χαρακτηρίζεται από δυναμισμό και ποικιλομορφία, με αποκορύφωμα μια κάπως περιοριστική περιφερειακή ατμόσφαιρα που θέτει τελικά προκλήσεις στον νέο περιφερειακό και διεθνή προσανατολισμό της Τουρκίας. Υπάρχουν κρίσεις που περιβάλλουν την περιοχή της Τουρκίας γεωγραφικά, αλλά οι γεωπολιτικές επιπτώσεις και το νόημα του καθενός ποικίλλει. Σε αυτήν την τελευταία έκδοση του Ραντάρ Ασφαλείας SETA, εμβαθύνουμε στα σημαντικά γεγονότα που διαμόρφωσαν τις τουρκικές εξωτερικές πολιτικές, πολιτικές ασφάλειας και άμυνας καθ’ όλη τη διάρκεια του 2023. Η ανάλυσή μας επικεντρώνεται στις διαδραστικές πτυχές του εξελισσόμενου στρατηγικού περιβάλλοντος της Τουρκίας. Εξετάζοντας προσεκτικά τη βασική δυναμική του 2023, στοχεύουμε να προβλέψουμε την πορεία της εξωτερικής πολιτικής της Τουρκίας το 2024».

Οι ευρωτουρκικές σχέσεις

Το τουρκικό think tank ειδικότερα ως προς τις σχέσεις της Τουρκίας με την Ευρώπη επισημαίνει: «Οσον αφορά τις σχέσεις Τουρκίας – Ευρώπης, το 2024 αναμένεται να συνεχίσει στον τόνο που έχει οριστεί το 2023. Η διάσταση της Ευρωπαϊκής Ενωσης μπορεί να μην είναι μάρτυρας αναζωογόνησης, αλλά η μετεκλογική ατμόσφαιρα είναι πιθανό να επιμείνει. Εδώ και χρόνια οι σχέσεις πέφτουν θύματα πολιτικοποίησης, τιτλοποίησης και αναμέτρησης στις σχέσεις. Η συνεχιζόμενη σύγκρουση στην Ουκρανία ασκεί σημαντική επιρροή στις σχέσεις Τουρκίας – Ευρώπης, απαιτώντας μια στρατηγική προσέγγιση από την Τουρκία δεδομένων των αβεβαιοτήτων της τροχιάς της σύγκρουσης. Ενώ οι ανησυχίες για την ασφάλεια, ιδίως η μετανάστευση, ενισχύουν το σκεπτικό για συνεργασία, η οικονομική αλληλεξάρτηση υποδηλώνει σταθερές σχέσεις Τουρκίας – Ευρώπης το 2024».

Τα «υποσχόμενα σημάδια»…

Μέχρι εδώ λίγο – πολύ αναμενόμενο… Ωστόσο όταν έρχεται η ώρα η «δεξαμενή σκέψης» της Τουρκίας να αναφερθεί στις ελληνοτουρκικές σχέσεις ξεκινά λέγοντας στη σελίδα 17 της έκθεσης: «Η συμφιλίωση μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας και η αυξανόμενη συνεργασία τους στον ενεργειακό τομέα της Ανατολικής Μεσογείου πρόκειται να επηρεάσει θετικά τις σχέσεις Τουρκίας – Ευρώπης». Συνεχίζει δε τονίζοντας: «Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι η φύση των διμερών σχέσεων Τουρκίας – Ελλάδας έχει αλλάξει, χάρη στις συνεχιζόμενες προσπάθειες εξομάλυνσης. Είναι ασφαλές να υποστηρίξουμε ότι οι σχέσεις Τουρκίας – Ελλάδας αποτελούν πλέον ζήτημα εξωτερικής πολιτικής παρά γεωπολιτική. Το τελευταίο ήταν η καθοριστική δύναμη στις σχέσεις Τουρκίας – Ελλάδας τα τελευταία χρόνια, πριν από τους σεισμούς του Φεβρουαρίου στην Τουρκία». «Οσον αφορά την Ανατολική Μεσόγειο» προσθέτει το SETA, «υπάρχουν πολλά υποσχόμενα σημάδια, ιδιαίτερα με τη βελτίωση των σχέσεων μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας. Αυτή η βελτίωση στις σχέσεις είναι πιθανό να θεωρηθεί θετικά στην Ουάσιγκτον, η οποία προτιμά αποφυγή συγκρούσεων στην περιοχή. Αυτή η θετική εξέλιξη στις σχέσεις Τουρκίας – Ελλάδας αναμένεται να επηρεάσει ευνοϊκά την ευρύτερη διμερή δυναμική – συμπεριλαμβανομένου εδώ όσον αφορά το Κογκρέσο των ΗΠΑ».

Πού στηρίζονται οι τούρκοι αναλυτές

«ΤΑ ΝΕΑ» ρώτησαν διπλωματικές πηγές, αν υπάρχει κάποια συμφωνία στα ενεργειακά, στην Ανατολική Μεσόγειο, που εμείς αγνοούμε. Η απάντηση ήταν: «Το μόνο που υπάρχει είναι η συνεργασία για τον αγωγό ΤΑΠ και ΤΑΝΑΠ και οι σχεδιασμοί για ηλεκτρική διασύνδεση αλλά αυτά δεν αφορούν την Ανατολική Μεσόγειο». Οπότε είτε οι αναλυτές του πλέον φιλοκυβερνητικού και μεγαλύτερου think tank της Τουρκίας γράφουν ό,τι θέλουν ή αν υπάρχει συμφωνία είναι σε μεγαλύτερο επίπεδο από τα υπουργεία Εξωτερικών των δύο χωρών, κι επειδή συνήθως η γνωστοποίηση μεγάλων ειδήσεων έρχεται πρώτα από την Τουρκία, τίθεται αυτόματα το ερώτημα: Ξέρουν κάτι που δεν ξέρουμε ή απλά γράφουν ό,τι θέλουν; Τα συμπεράσματα δικά σας.

[iEpikaira: Επιβεβαίωση του βήματός μας από “ΤΑ ΝΕΑ”! Έστω και καθυστερημένα… Στις 11/01/24 σχολιάζαμε ΕΔΩ: “Γιατί τα μισόλογα του ΥΠΕΝ της ΚΔ για τις διεργασίες στην Ανατολική Μεσόγειο θυμίζουν έντονα τις αναφορές του Chatham House ΕΔΩ; Κάτι που επιβεβαιώνει και το φιλοκυβερνητικό think tank της Τουρκίας, το SETΑ ΕΔΩ και ΕΔΩ! Μήπως γι’ αυτό υπάρχουν πληροφορίες που μιλάνε για αμερικανικές πιέσεις και εκχώρηση ελληνικής ΑΟΖ της Αν. Μεσογείου στην Τουρκία ΕΔΩ; Μήπως έφτασε η ώρα όπου ο χάρτης Μπάιντεν ΕΔΩ και ΕΔΩ και ΕΔΩ προωθείται για να πάρει σάρκα και οστά;”

Σε συνέχεια αυτού του σχολίου, στις 11/02/24 γράφαμε ΕΔΩ: “Μήπως ετοιμάζουν την είσοδο της Τουρκίας στο EMGF για να προλειαίνουν το έδαφος; Μήπως πάμε για πλήρη εφαρμογή του χάρτη Μπάιντεν; […] Η είδηση στο παρόν δημοσίευμα εάν συνδυαστεί με την ανάλυση του Stratfor ΕΔΩ… Προμηνύει σοβαρές εξελίξεις στην Αν. Μεσόγειο. Ειδικά εάν αναγγελθεί η εμπλοκή του Άμος Χόκσταϊν στην περιοχή. Έχουμε ήδη προειδοποιήσει γι’ αυτό από το 2022. Περισσότερα ΕΔΩ και ΕΔΩ!

Δείτε επίσης άρθρο-λαγό στο “Voice of America” και τον “Εθνικό Κήρυκα” από τον Απρίλιο του 2023 ΕΔΩ που υποστηρίζει ότι: “Και οι δύο χώρες [Ελλάδα-Τουρκία] ενδιαφέρονται για τα πιθανά κέρδη από το Φόρουμ Αερίου της Ανατολικής Μεσογείου”.

Άξιον απορίας, από πότε η Ελλάδα επιθυμεί τη συμμετοχή της Τουρκίας στο East Med Gas Forum;

Ο Ερντογάν φαίνεται ότι από τον Ιούνιο του 2023 πίεζε τον Σίσι σχετικά με την συμμετοχή της χώρας του στο EMGF ΕΔΩ! Η DW έγραφε στις 11/02/24: “Η Άγκυρα… επιθυμεί να βελτιώσει τη θέση της στα έργα φυσικού αερίου στην Ανατολική Μεσόγειο, όπου η Αίγυπτος παίζει σημαντικό ρόλο αλλά και να διασφαλίσει την υποστήριξη του προέδρου Σίσι σε περιφερειακά θέματα, όπως ο πόλεμος στη Γάζα. Ίσως το πιο σημαντικό… είναι ότι η οριοθέτηση της τουρκικής ΑΟΖ με το Κάιρο στην ανατολική Μεσόγειο θα μπορούσε να δώσει στην Άγκυρα ένα σημαντικό διαπραγματευτικό χαρτί στη διαμάχη της με την Ελλάδα και την Κύπρο”.

Επομένως δεν είναι καθόλου τυχαία η επίσκεψη Ερντογάν μετά από 12 χρόνια στην Αίγυπτο στις 12/02/24 ΕΔΩ και ΕΔΩ. Ο ομ. καθηγητής Θόδωρος Καρυώτης έχει ήδη προειδοποιήσει σχετικά ΕΔΩ!

Με άλλα λόγια η συμμετοχή της Τουρκίας στο EMGF ανοίγει τον δρόμο για την οριοθέτηση ΑΟΖ Τουρκίας-Αιγύπτου. Η Τουρκία δηλαδή θα εργαλειοποιήσει το EMGF -σαν άλλη “Μαδρίτη”- για να αποκτήσει έννομο συμφέρον στην Αν. Μεσόγειο.

Και ποιός είναι ο ενορχηστρωτής της εισόδου της Τουρκίας στο EMGF; Η “ΕΣΤΙΑ” έχει ήδη αποκαλύψει ότι είναι ο Τζ. Πάιατ ΕΔΩ και ΕΔΩ!

Το παρόν βήμα έγραφε τον Αύγουστο του 2022: “Το δίδυμο Πάιατ-Χόκσταϊν βάζουν πλώρη για Ανατολική Μεσόγειο…” ΕΔΩ! Ο ένας ήρθε ήδη… Αναμένουμε και τον δεύτερο.]

Πηγή: tanea.gr δημοσιεύτηκε υπό τον τίτλο “Ξέρουν κάτι στην Τουρκία… που δεν ξέρουμε;”

Πηγή: i-epikaira.blogspot.com

Παρόμοια άρθρα

logo white