Σαβ, Μάι 25, 2024

Διαψεύδει το Υπουργείο Παιδείας Κύπρου ότι απέσυρε το παιδικό βιβλίο που «προκαλεί»

Διαψεύδει το Υπουργείο Παιδείας Κύπρου ότι απέσυρε το παιδικό βιβλίο που «προκαλεί»

Η ανακοίνωση στο twitter/x

Διαψεύδει ότι απέσυρε το παιδικό βιβλίο της Κατρίνας Τσάνταλη «Οικογένεια είναι» που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις «Διόπτρα» το Υπουργείο Παιδείας της Κύπρου.

Το βιβλίο προκάλεσε έντονες αντιδράσεις καθώς αναφέρεται σε διαφορετικές μορφές οικογένειας, όπως δυο μαμάδες ή δύο μπαμπάδες ενώ έχει και σχετικές εικονογραφήσεις.

Συγκεκριμένα, το Υπουργείο Παιδείας της Κύπρου αναφέρει σε ανακοίνωσή του στο twitter/x ότι δεν απέσυρε κανένα βιβλίο και ότι αυτό έγινε από τον Σύνδεσμο Γονέων ο οποίος είχε αγοράσει το βιβλίο και αποφάσισε να μην χρησιμοποιηθεί.

Το Υπουργείο επισημαίνει πως «οι εκπαιδευτικοί είναι υπεύθυνοι να ακολουθούν το Αναλυτικό Πρόγραμμα του κάθε μαθήματος και σε αυτό το πλαίσιο μπορούν να αξιοποιούν ελεύθερα υλικό για αμφιλεγόμενα ζητήματα ακολουθώντας προσεκτικές παιδαγωγικές προσεγγίσεις».

Οι αντιδράσεις

Σφοδρές αντιδράσεις στην Κύπρο προκάλεσε ένα παιδικό βιβλίο στα ράφια νηπιαγωγείου που μιλάει για διαφορετικά είδη οικογένειας, παρουσιάζοντας εικόνες με ομόφυλους γονείς. Πρόκειται για το βιβλίο της Κατρίνας Τσάνταλη με τίτλο «Οικογένεια είναι», το οποίο μετά από καταγγελίες γονέων αποσύρθηκε από το νηπιαγωγείο.

Στην επιστολή διαμαρτυρίας που έστειλε στο υπουργείο Παιδείας της Κύπρου το Κίνημα Ενωμένων Κύπριων Κυνηγών αναφέρει: «Αυτές οι εικόνες, πρωτίστως προσβάλλουν τον παραδοσιακό θεσμό της οικογένειας, το κάθε τι φυσιολογικό και παραπέμπουν σε ψυχανώμαλους ανθρώπους, που ακολουθούν κατά πόδας τα δυτικά πρότυπα» και τονίζει ότι «το μόνο που μπορεί να επιφέρουν στα παιδιά και δη του νηπιαγωγείου, είναι σύγχυση ταυτότητας».

Σε δηλώσεις του ο Μάριος Στυλιανίδης, Διευθυντής της Δημοτικής Εκπαίδευσης του Υπουργείου Παιδείας ανέφερε στο ΚΥΠΕ ότι το βιβλίο αποσύρθηκε από το νηπιαγωγείο της Κύπρου όπου δόθηκε, στο πλαίσιο δωρεάς 50 βιβλίων πέρυσι από τον Σύνδεσμο γονέων.

Σύμφωνα με τον κ. Στυλιανίδη, το σχολείο «δεν έψαξε καλά τα βιβλία μήπως είχε κάτι το οποίο μπορούσε να αποφευχθεί, το έδωσαν και όταν υπήρξε διαμαρτυρία το αφαίρεσαν. Όμως τα σχολεία έχουν δικαίωμα είτε να αγοράζουν είτε να χρησιμοποιούν τέτοια βιβλία είτε επιλέγοντας από τον κατάλογο που εγκρίνει ο Διευθυντής Δημοτικής και είναι αναρτημένος στο διαδίκτυο ή από κατάλογο που εγκρίνει ο διδασκαλικός σύλλογος» είπε και πρόσθεσε: «Το μεμπτό είναι εκεί όπου επιλέγονται κάποια βιβλία, τα οποία προκαλούν. Φαίνεται ότι αυτό το βιβλίο προκαλεί. Έχει αποσυρθεί».

Η αντίδραση των εκδόσεων Διόπτρα

Σε απάντησή τους, οι εκδόσεις Διόπτρα, εκφράζουν τη λύπη και την απογοήτευσή τους για τον χαρακτηρισμό του βιβλίου ως «ανήθικο» βιβλίο , ενώ υποστηρίζουν μεταξύ άλλων ότι «Το βιβλίο της Κατρίνας Τσάνταλη και η εικονογράφηση του Κώστα Θεοχάρη έχουν ως επίκεντρο την αγάπη και την ασφάλεια που συνιστούν μια οικογένεια».

newsbreak.gr

Παρόμοια άρθρα

logo white