Το Ισραήλ κάνει συντονισμένη επίθεση φοροκαταιγίδας κατά των Χριστιανικών εκκλησιών στους Αγίους Τόπους
Οι χριστιανοί αποτελούν μια ελάχιστη μειονότητα, καθώς αποτελούν λιγότερο από το 2% του πληθυσμού του Ισραήλ και των παλαιστινιακών εδαφών
Ηγέτες μεγάλων εκκλησιών κατηγόρησαν τις ισραηλινές αρχές ότι εξαπολύουν «συντονισμένη επίθεση» κατά της χριστιανικής παρουσίας στους Αγίους Τόπους, ξεκινώντας φορολογικές διαδικασίες εναντίον τους.
Ενώ οι ισραηλινοί αξιωματούχοι προσπάθησαν να απορρίψουν τη διαφωνία ως ένα οικονομικό θέμα ρουτίνας, οι εκκλησίες λένε ότι η κίνηση αυτή διαταράσσει ένα status quo αιώνων και αντανακλά την αυξανόμενη μισαλλοδοξία για τη μικρή χριστιανική παρουσία στους Αγίους Τόπους.
Σε επιστολή τους προς τον πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου αυτή την εβδομάδα, οι επικεφαλής των μεγαλύτερων χριστιανικών εκκλησιών ισχυρίστηκαν ότι τέσσερις δήμοι σε όλο το Ισραήλ απέστειλαν πρόσφατα προειδοποιητικές επιστολές σε εκκλησιαστικούς αξιωματούχους προειδοποιώντας τους για νομικές ενέργειες σε περίπτωση που δεν πλήρωναν φόρους, όπως αναφέρει το Associated Press.
«Πιστεύουμε ότι αυτές οι προσπάθειες αντιπροσωπεύουν μια συντονισμένη επίθεση κατά της χριστιανικής παρουσίας στους Αγίους Τόπους», έγραψαν οι επικεφαλής της Καθολικής, της Ελληνορθόδοξης και της Αρμενικής Ορθόδοξης Εκκλησίας. «Αυτήν την εποχή, που όλος ο κόσμος και ιδιαίτερα ο χριστιανικός κόσμος παρακολουθεί συνεχώς τα γεγονότα στο Ισραήλ, βρισκόμαστε, για άλλη μια φορά, αντιμέτωποι με μια προσπάθεια των αρχών να εκδιώξουν τη χριστιανική παρουσία από τους Αγίους Τόπους».
Οι χριστιανοί αποτελούν μια ελάχιστη μειονότητα, καθώς αποτελούν λιγότερο από το 2% του πληθυσμού του Ισραήλ και των παλαιστινιακών εδαφών. Υπάρχουν 182.000 χριστιανοί στο Ισραήλ, 50.000 στη Δυτική Όχθη και την Ιερουσαλήμ και 1.300 στη Γάζα, σύμφωνα με το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών. Η συντριπτική πλειοψηφία είναι Παλαιστίνιοι.
Οι εκκλησίες, οι οποίες είναι μεγάλοι ιδιοκτήτες γης στους Αγίους Τόπους, λένε ότι δεν πληρώνουν φόρους ακίνητης περιουσίας σύμφωνα με τη μακρόχρονη παράδοση. Λένε ότι τα κεφάλαιά τους πηγαίνουν σε υπηρεσίες που ωφελούν το κράτος, όπως σχολεία, νοσοκομεία και γηροκομεία.
Στην επιστολή αναφέρεται ότι οι δήμοι του Τελ Αβίβ, της Ράμλα, της Ναζαρέτ και της Ιερουσαλήμ τους τελευταίους μήνες έχουν όλοι είτε εκδώσει προειδοποιητικές επιστολές είτε έχουν κινήσει νομικές διαδικασίες για υποτιθέμενες φορολογικές οφειλές.
Ο δήμος της Ιερουσαλήμ δήλωσε στο «Associated Press» ότι η εκκλησία δεν είχε υποβάλει τις απαραίτητες αιτήσεις για φοροαπαλλαγές τα τελευταία χρόνια. Είπε ότι «διεξάγεται διάλογος με τις εκκλησίες για την είσπραξη των οφειλών για τα εμπορικά ακίνητα που κατέχουν».
Οι άλλοι δήμοι δεν σχολίασαν. Δεν ήταν σαφές αν οι δήμοι ενήργησαν σε συντονισμένη προσπάθεια ή αν οι φορολογικές κινήσεις είναι συμπτωματικές.
Το 2018, οι χριστιανοί έκλεισαν την εκκλησία του Παναγίου Τάφου – που σέβονται ως τον τόπο της σταύρωσης και της ανάστασης του Ιησού – για να διαμαρτυρηθούν για μια κίνηση ισραηλινών αξιωματούχων να επιβάλουν φόρους στα εμπορικά ακίνητα στην ιερή πόλη.
Οι χριστιανοί ηγέτες υποστηρίζουν ότι οι τοποθεσίες -όπως οι ξενώνες προσκυνητών και τα κέντρα πληροφόρησης- εξυπηρετούν σημαντικούς θρησκευτικούς και πολιτιστικούς σκοπούς και ότι η φορολόγησή τους θα παραβίαζε τη χριστιανική θρησκευτική τήρηση στους Αγίους Τόπους. Μετά τις δημόσιες αντιδράσεις, ο Νετανιάχου ανέστειλε γρήγορα το σχέδιο.