Πεμ, Απρ 25, 2024

Τρόμος για γενικευμένο πόλεμο στη Μέση Ανατολή – Οργή στο Ιράν, θα χτυπήσουμε το Ισραήλ – Ανάφλεξη με Hamas, Hezbollah

Τρόμος για γενικευμένο πόλεμο στη Μέση Ανατολή – Οργή στο Ιράν, θα χτυπήσουμε το Ισραήλ – Ανάφλεξη με Hamas, Hezbollah

Μακελειό στη Γάζα, οι Ισραηλινοί έπληξαν εργαζόμενους της αμερικανικής μΚΟ World Central Kitchen - 7 νεκροί

Επικίνδυνη κλιμάκωση καταγράφεται στο μέτωπο του πολέμου στη Μέση Ανατολή με το Ιράν να υπόσχεται ότι θα απαντήσει με ιδιαίτερη σφοδρότητα στην επίθεση του Ισραήλ στο ιρανικό προξενείο στη Δαμασκό της Συρίας κατά την οποία σκοτώθηκαν 11 άνθρωποι (8 Ιρανοί, 2 Σύριοι και ένας Λιβανέζος), ανάμεσα τους και τρεις κορυφαίοι στρατιωτικοί αξιωματούχοι των Φρουρών της Επανάστασης.
Το Ιράν ενημέρωσε ήδη το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ πως επιφυλάσσεται του δικαιώματος του στο πλαίσιο του Διεθνούς Δικαίου και του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, να προχωρήσει σε μια «αποφασιστική απάντηση σε μια τέτοια κατακριτέα πράξη», με την Ουάσινγκτον να σπεύδει να ενημερώσει την Τεχεράνη πως δεν είχε καμία ανάμειξη αλλά ούτε και γνώση της ισραηλινής επίθεσης.
Ήδη η Hezbollah έχει σπεύσει να προειδοποιήσει πως η επίθεση αυτή του Ισραήλ θα τιμωρηθεί ενώ κλιμάκωση των συγκρούσεων καταγράφεται και με την Hamas μετά την ισοπέδωση του νοσοκομείου al Shifa.
Οργή όμως επικρατεί στις ΗΠΑ αλλά και στη διεθνή κοινότητα για τον αεροπορικό βομβαρδισμό εργαζομένων της αμερικανικής MKO World Central Kitchen που είχε ως συνέπεια να σκοτωθούν 7 άνθρωποι, με το Ισραήλ να διαμηνύει πως θα πραγματοποιήσει έρευνα για το τι ακριβώς συνέβη.

Ιράν: Θα απαντήσουμε στο Ισραήλ

Μετά την χθεσινή ισραηλινή επίθεση στην πρεσβεία του Ιράν στη Δαμασκό της Συρίας, κατά την οποία σκοτώθηκαν τουλάχιστον 8 μέλη των Φρουρών της Επανάστασης, το Ιράν ανακοίνωσε πως θα απαντήσει αποφασιστικά στο Ισραήλ.
«Η Ισλαμική Δημοκρατία του Ιράν επιφυλάσσεται του θεμιτού, αναφαίρετου δικαιώματός της, στο πλαίσιο του Διεθνούς Δικαίου και του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, να παράσχει αποφασιστική απάντηση σε μια τέτοια κατακριτέα πράξη» επισημαίνει επιστολή της προς το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, από το οποίο ζητά να καταδικάσει αυστηρά την επίθεση του Ισραήλ και να λάβει μέτρα, όπως η πραγματοποίηση μιας έκτακτης συνεδρίασης του Συμβουλίου Ασφαλείας.
Ιρανοί διπλωμάτες υποστήριξαν πως το Συμβούλιο Ασφαλείας θα πρέπει να λάβει μέτρα που να στοχεύουν στην άμεση προσαγωγή στη δικαιοσύνη των υπευθύνων για αυτό το έγκλημα.
Ήδη η Ρωσία έχει ζητήσει μια ανοιχτή συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας για τις 21:00 (ώρα Ελλάδας) σήμερα το βράδυ.

Επίθεση με 6 πυραύλους από F-35

Όπως έγινε γνωστό, το Ισραήλ πραγματοποίησε αεροπορική επίθεση στην πρεσβεία του Ιράν στη Δαμασκό της Συρίας, μεγάλο μέρος της οποίας ισοπεδώθηκε.
Σε δηλώσεις του ο Ιρανός πρέσβης Hossein Akbari είπε πως το κτήριο της πρεσβείας χτυπήθηκε από 6 πυραύλους που εκτοξεύτηκαν από F-35, με αποτέλεσμα να καταστραφεί ολοσχερώς το προξενικό γραφείο που βρίσκεται ακριβώς δίπλα από το κτήριο της πρεσβείας.

Στόχος ο Mohammad-Reza Zahedi

Οι Φρουροί της Επανάστασης επιβεβαίωσαν πως τρεις ανώτατοι αξιωματικοί του, και συγκεκριμένα οι Mohammad-Reza Zahedi, ανώτερος διοικητής των Φρουτών της Επανάστασης που επέβλεπε τις ενέργειες της παραστρατιωτικής ομάδας Quds σε Συρία και Λίβανο, Mohammad-Haji Rahim, και ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου της Quds στη Συρία και τον Λίβανο, Ταξίαρχος Hossein Amirollah, είναι ανάμεσα στους 8 Ιρανούς που σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια της επίθεσης.
Σύμφωνα με το Al Arabiya, την ώρα του πλήγματος, υπήρχε συνάντηση των Φρουρών της Επανάστασης με μέλη της Ισλαμικής Τζιχάντ.
Ιρανικά ΜΜΕ υποστηρίζουν πως στόχος της ισραηλινής επίθεσης ήταν ο Mohammad-Reza Zahedi.
5_88.jpg
Τεράστια κλιμάκωση από Ισραήλ – Πυραυλικό πλήγμα από Ιράν

Η επίθεση στην πρεσβεία του Ιράν είναι πρωτοφανής και αναμφίβολα αποτελεί μια πολύ σημαντική κλιμάκωση από το Ισραήλ που απειλεί να προκαλέσει έναν γενικευμένο, περιφερειακό πόλεμο στη Μέση Ανατολή.
Σε δηλώσεις του ο David Asher, ανώτερος συνεργάτης στο Ινστιτούτο Hudson και πιρώην αξιωματούχος του State Department υποστηρίζει πως αυτό ήταν ένα τεράστιο πλήγμα κατά της ιρανικής Quds.
«Να περιμένετε να δείτε αντίποινα ιρανικών πυραύλων απευθείας εναντίον του Ισραήλ.
Από έναν πόλεμο με αντιπροσώπους πάμε σε μια άμεση σύγκρουση.
Οι τιμές του αργού πετρελαίου θα πρέπει να κάνουν μια αποφασιστική κίνηση υψηλότερα όσον αφορά τον μακροοικονομικό κίνδυνο» υποστήριξε ο Asher, τη στιγμή που άλλοι αναλυτές εκτιμούν πως ενδεχομένως το Ισραήλ να θέλει να προκαλέσει έναν πόλεμο με το Ιράν προκειμένου να σύρει τις ΗΠΑ στο πλευρό του.

ΗΠΑ: Καμία ανάμειξη

Πάντως, οι ΗΠΑ έσπευσαν να ενημερώσουν το Ιράν πως δεν είχαν καμία ανάμειξη ούτε και πρότερη ενημέρωση ή γνώση για αυτήν την ισραηλινή επίθεση.
Δημοσιεύματα αναφέρουν μάλιστα πως Αμερικάνοι αξιωματούχοι ενημέρωσαν απευθείας τους Ιρανούς ομολόγους τους.

Hezbollah: Θα τιμωρηθεί το Ισραήλ

Οι αντιδράσεις είναι έντονες, με την Hezbollah να διαμηνύει πως η επίθεση αυτή των Ισραηλινών δεν θα περάσει χωρίς απάντηση.
«Αυτό το έγκλημα δεν θα περάσει χωρίς ο εχθρός να λάβει τιμωρία και εκδίκηση» αναφέρει σε ανακοίνωση της η Hezbollah, προϊδεάζοντας έτσι για περαιτέρω πυραυλικές επιθέσεις κατά του Ισραήλ από το νότιο Λίβανο.

Διεθνής καταδίκη

Την επίθεση του Ισραήλ καταδίκασαν πολλά μουσουλμανικά κράτη, όπως το Ιράκ, η Ιορδανία, το Ομάν, το Πακιστάν, το Κατάρ, η Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα αλλά και η Ρωσία.
«Καταδικάζουμε έντονα αυτή την επίθεση στο προξενικό γραφείο του Ιράν στη Συρία.
Θεωρούμε κατηγορηματικά απαράδεκτες οποιεσδήποτε επιθέσεις σε διπλωματικές και προξενικές εγκαταστάσεις, το απαραβίαστο των οποίων διασφαλίζεται από τις σχετικές Συμβάσεις της Βιέννης.
Εφιστούμε ιδιαίτερη προσοχή στο γεγονός ότι η επίθεση πραγματοποιήθηκε σε μια πυκνοκατοικημένη μητροπολιτική περιοχή
, ενέχοντας, έτσι, μεγάλους κινδύνους μαζικών απωλειών στον άμαχο πληθυσμό», ανέφερε το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας.

ΟΗΕ: Έντονη ανησυχία για το χτύπημα του Ισραήλ 

Τα Ηνωμένα Έθνη «ανησυχούν έντονα» για την ισραηλινή αεροπορική επιδρομή στην πρεσβεία του Ιράν στη Δαμασκό, δήλωσε ο εκπρόσωπος του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ Stephane Dujarric.
«Προφανώς ανησυχούμε πολύ για αυτές τις αναφορές, αλλά θα περιμένουμε να πάρουμε περισσότερες πληροφορίες για να εκφράσουμε ολοκληρωμένη άποψη, ώστε να ανταποκριθούμε, εφόσον αποδειχθεί αλήθεια», τόνισε σχετικά προς τους δημοσιογράφους, όταν του ζητήθηκε να σχολιάσει την ισραηλινή επίθεση.
«Οι εξωτερικές επιθέσεις σε οποιαδήποτε χώρα ή η παραβίαση της κυριαρχίας είναι καταδικαστέες», πρόσθεσε ο Dujarric.

Μακελειό στη Γάζα, χτύπησαν αμερικανική ΜΚΟ – 7 νεκροί

Την ίδια στιγμή, οι Ισραηλινοί χτύπησαν την αμερικανική μη κυβερνητική οργάνωση World Central Kitchen (WCK) με αποτέλεσμα να σκοτωθούν επτά άνθρωποι, ανάμεσα τους πολίτες από τη Μ. Βρετανία, την Αυστραλία και την Πολωνία.
«Είμαστε ενήμεροι για τα δημοσιεύματα κατά τα οποία μέλη της World Central Kitchen σκοτώθηκαν σε επίθεση του ισραηλινού στρατού καθώς εργάζονταν στο πλαίσιο των προσπαθειών μας να διανείμουμε τρόφιμα στη Γάζα.
«Πρόκειται για τραγωδία.
Οι εργαζόμενοι σε οργανώσεις ανθρωπιστικής βοήθειας και οι άμαχοι δεν πρέπει ποτέ να γίνονται στόχος.
Ουδέποτε», ανέφερε η ΜΚΟ με ανάρτηση της στο X.
Η οργάνωση υποστηρίζει πως οχηματοπομπή της, με δυο οχήματα που διέθεταν θωράκιση κι ένα που δεν είχε, με το λογότυπό της σε εμφανές σημείο, έφευγε από αποθήκη όπου είχαν εκφορτωθεί πάνω από 100 τόνοι τροφίμων και βρισκόταν σε ζώνη όπου ήταν συμφωνημένο να μη γίνουν επιχειρήσεις («deconflicted zone») όταν επλήγη, παρά τον συντονισμό που είχε προϋπάρξει.
00_8.jpg

Λευκός Οίκος: Είμαστε συντετριμμένοι

Ο Λευκός Οίκος δήλωσε «συντετριμμένος» για τους θανάτους των εργαζομένων της αμερικανικής ΜΚΟ World Central Kitchen.
«Είμαστε συντετριμμένοι και βαθιά ανάστατοι για το πλήγμα.
Οι εργαζόμενοι σε ανθρωπιστικές οργανώσεις πρέπει να προστατεύονται καθώς διανέμουν βοήθεια απελπιστικά απαραίτητη.
Παροτρύνουμε το Ισραήλ να διενεργήσει αμέσως έρευνα για το συμβάν» ανέφερε η εκπρόσωπος του συμβουλίου εθνικής ασφαλείας της αμερικανικής προεδρίας Andrienne Watson.
Ο ισραηλινός στρατός ανέφερε μέσω Telegram πως «εξετάζει στο κορυφαίο επίπεδο το τραγικό συμβάν» για να «κατανοηθούν οι περιστάσεις» της επιδρομής και διαβεβαίωσε πως «εργάζεται σε στενό συντονισμό με τη WCK» για τη διανομή ανθρωπιστικής βοήθειας στους άμαχους στη Λωρίδα της Γάζας.
Σημειώνεται πως η αμερικανική ΜΚΟ World Central Kitchen συμμετέχει στην αποστολή βοήθειας διά θαλάσσης, μέσω Κύπρου, στη Λωρίδα της Γάζας και στην κατασκευή προσωρινής αποβάθρας σε ακτή του παλαιστινιακού θυλάκου για να καταστούν δυνατές οι εκφορτώσεις.
Είναι χαρακτηριστικό πως τον περασμένο μήνα, η WCK ανακοίνωσε πως διένειμε πάνω από 42 εκατομμύρια γεύματα στη Λωρίδα της Γάζας σε 175 ημέρες.

Επίθεση στη Rafah

Ισραηλινοί αξιωματούχοι συζήτησαν μέσω ασφαλούς ψηφιακής σύνδεσης με Αμερικανούς ομολόγους τους χθες Δευτέρα και «συμφώνησαν να λάβουν υπόψη» τις αμερικανικές ανησυχίες για το ζήτημα της χερσαίας επίθεσης του ισραηλινού στρατού στη Rafah.
Σε ανακοίνωση του ο Λευκός Οίκος έκανε λόγο για μια δίωρη εποικοδομητική συζήτηση, κατά την οποία οι Αμερικάνοι αξιωματούχοι «εξέφρασαν τις ανησυχίες τους για διάφορα επιχειρησιακά σχέδια».
«Η ισραηλινή πλευρά συμφώνησε να λάβει υπόψη τις ανησυχίες αυτές και να συνεχίσει τις συνομιλίες μεταξύ ειδικών των δυο χωρών» επισημαίνει ο Λευκός Οίκος, αναφέροντας πως θα γίνει συνάντηση «διά ζώσης» από την «επόμενη εβδομάδα».
Σκοπός της χθεσινής συζήτησης ήταν «να καταλάβουμε ποια είναι τα σχέδιά τους όσον αφορά την όποια επιχείρηση μέσα στη Rafah, να κατανοήσουμε πώς θα κινηθούν και πώς θα διεξαγάγουν επιχειρήσεις εν μέσω της πολύ πυκνής συγκέντρωσης πληθυσμού εκεί, ενός εκατομμυρίου και πλέον ανθρώπων» ανέφερε εκπρόσωπος του Πενταγώνου.
Το Ισραήλ έχει διαμηνύσει πως θα επιτεθεί στη Rafah, όπου έχουν συγκεντρωθεί περισσότεροι από 1,5 εκατομμύρια Παλαιστίνιοι, προκειμένου να εξουδετερώσει και το τελευταίο οχυρό της Hamas.
Οι Ισραηλινοί υποστηρίζουν πως χωρίς την επίθεση αυτή, δεν θα μπορέσει να στεφθεί με επιτυχία ο πόλεμος στη Γάζα, καθώς πρωταρχικός στόχος είναι η πλήρης εξουδετέρωση της Hamas.

Συντρίμμια το νοσοκομείο al Shifa

Μετά την αποχώρηση των ισραηλινών στρατευμάτων από το νοσοκομείο al Shifa, το οποίο ισοπέδωσαν, ιατρικές ομάδες Παλαιστινίων αναζητούσαν στα συντρίμμια τυχόν τραυματίες ενώ επιχειρούσαν να ανασύρουν πτώματα.
Οι Ισραηλινοί ανακοίνωσαν ότι «σκότωσαν πάνω από 200 τρομοκράτες και συνέλαβε από 900 υπόπτους για τρομοκρατικές ενέργειες», με τους Παλαιστίνιους να μιλούν για περίπου 300 νεκρούς μέσα και γύρω από το νοσοκομείο κατά τη διάρκεια της επιχείρησης του ισραηλινού στρατού.
Γιατροί και πολίτες είπαν πως ορισμένα από τα πτώματα που βρέθηκαν, έμοιαζαν σαν να συνθλίφτηκαν από τις ερπύστριες των ισραηλινών αρμάτων μάχης καθώς αποχωρούσαν.
Ο τελευταίος επίσημος απολογισμός κάνει λόγο για 32.845 νεκρούς στη Γάζα και για περισσότερους από 75.000 τραυματίες.

bankingnews.gr

Παρόμοια άρθρα

logo white