Πεμ, Νοε 21, 2024

Το σχέδιο του Πούτιν για την Τουρκία

Το σχέδιο του Πούτιν για την Τουρκία

Αθόρυβα προχωρά η «Αρκούδα»

Η Τουρκία λόγω της γεωγραφικής της θέση είναι μήλον της έριδος ανάμεσα σε Ρωσία και Δύση!

Οι Ρώσοι ξέρουν πως ανά πάσα στιγμή η Άγκυρα, μπορεί να κάνει άλλα από αυτά που λέει! Ποιός είναι λοιπόν το σχέδιο του Πούτιν; Να κρατάει όσο μπορεί περισσότερο την Τουρκία στο χέρι!

Γράφει η Nordic Monitor:

 

Αναφορές που υποδηλώνουν ότι η Τουρκία σχεδιάζει να αναθέσει την σύμβαση για το δεύτερο πυρηνικό εργοστάσιό της στην Ρωσία, όπως έκανε με τον πρώτο, ενισχύουν την εξάρτηση της Τουρκίας από τη Ρωσία στον ενεργειακό τομέα. Η κριτική που προέρχεται τόσο από την αντιπολίτευση όσο και από περιβαλλοντολόγους έχει προκύψει λόγω των δηλώσεων Ρώσων αξιωματούχων σχετικά με τις σχεδιαζόμενες εγκαταστάσεις στη Σινώπη, που βρίσκεται στην βόρεια Τουρκία.

Στις 28 Φεβρουαρίου, ο Alexey Likhachev, επικεφαλής της Rosatom State Nuclear Energy Corporation της Ρωσίας, δήλωσε σε ομιλία του ενώπιον της Κρατικής Δούμας, της κάτω βουλής του ρωσικού κοινοβουλίου, ότι οι τουρκικές αρχές έχουν ήδη λάβει μια «πολιτική απόφαση» για την κατασκευή ενός δεύτερου πυρηνικού σταθμού στην Σινώπη, με την βοήθεια της Ρωσίας, μετά την κατασκευή της πρώτης στο Akkuyu, στην νότια Τουρκία.

Ο Λιχάτσεφ σημείωσε ότι η παραχώρηση του χώρου για αυτό το έργο επιβεβαιώθηκε από τον πρόεδρο της Τουρκίας.

«Αυτή τη στιγμή, μελετάμε τις λεπτομέρειες, με την πιθανή τοποθεσία να είναι η Σινώπη — που δεν βρίσκεται στην Μεσόγειο αλλά στη Μαύρη Θάλασσα», είπε ο Likhachev. Αναφέρθηκε επίσης στην πιθανή συμμετοχή της Rosatom σε διαγωνισμό για την κατασκευή τρίτου πυρηνικού εργοστασίου στην Τουρκία.

Το περασμένο φθινόπωρο ο Likhachev ανακοίνωσε την πρόθεση της Rosatom να χρησιμοποιήσει τα έσοδα από τις πωλήσεις ενέργειας στην Τουρκία για την κατασκευή αυτού του δεύτερου πυρηνικού σταθμού. Ο πυρηνικός σταθμός Akkuyu που κατασκευάστηκε από την Rosatom, απέκτησε το δικαίωμα να κερδίσει προμήθεια από τις πωλήσεις ηλεκτρικής ενέργειας για την πρώτη του μονάδα ισχύος τον Δεκέμβριο του 2023, με τις εργασίες να αναμένεται να ξεκινήσουν το 2024.


Στις 31 Ιανουαρίου 2023, η Korea Electric Power Corporation (KEPCO) υπέβαλε πρόταση στο τουρκικό υπουργείο Ενέργειας για μια σειρά πυρηνικών εγκαταστάσεων, συμπεριλαμβανομένης της Σινώπης. Ωστόσο, οι συζητήσεις μεταξύ Τουρκίας και Ρωσίας σχετικά με ένα δεύτερο πυρηνικό εργοστάσιο στην Σινώπη συνεχίζονται εδώ και αρκετά χρόνια και οι προετοιμασίες για την κατασκευή έχουν ήδη ξεκινήσει στο σημείο.

Το μελλοντικό δεύτερο εργοστάσιο θα βρίσκεται στη Σινώπη, με τις τεχνικές προδιαγραφές να ταιριάζουν πιθανότατα με εκείνες του εργοστασίου στο Akkuyu, που θα διαθέτει τέσσερις μονάδες ισχύος VVER-1200, κάθε μία από τις οποίες παράγει 1,2 GW.

Στις 4 Σεπτεμβρίου 2023 μετά τη συνάντησή του με τον Ρώσο Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν στο Σότσι, ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ανακοίνωσε ότι η Ρωσία και η Τουρκία σχεδίαζαν να λάβουν μέτρα σχετικά με τον πυρηνικό σταθμό της Σινώπης. Ωστόσο, η αντιπολίτευση πιστεύει ότι η Τουρκία έχει παραιτηθεί από τα δικαιώματα κυριαρχίας της και έχει κάνει σημαντικές παραχωρήσεις στην Ρωσία!

Ο βουλευτής του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης και σκιώδης υπουργός Ενέργειας Deniz Yavuzyılmaz, σε πρόσφατη δήλωση στο τουρκικό κοινοβούλιο, έριξε φως στην συμφωνία της Τουρκίας με τη Ρωσία σχετικά με τον πυρηνικό σταθμό Akkuyu, τονίζοντας ότι η Ρωσία έχει εγγυηθεί προμήθειες για την ενέργεια που παράγεται από το εργοστάσιο. Ο Yavuzyılmaz εξέφρασε την ανησυχία του για τους όρους της σύμβασης, δηλώνοντας ότι η εγκατάσταση, η οποία κατασκευάστηκε με κόστος 22 δισεκατομμυρίων δολαρίων, ανήκει αποκλειστικά στην Ρωσία. Για 15 χρόνια, η Τουρκία έχει δεσμευτεί να πληρώσει συνολική εγγύηση αγοράς ύψους 38 δισεκατομμυρίων δολαρίων, με το συνολικό ποσό για 60 χρόνια να εκτιμάται ότι θα φτάσει τουλάχιστον τα 284 δισεκατομμύρια δολάρια με τις τρέχουσες τιμές της αγοράς, ή 5,68 τρισεκατομμύρια τουρκικές λίρες.

Ο Γιαβουζιλμάζ προειδοποίησε ότι η συμφωνία καθιερώνει ουσιαστικά αυτό που θα μπορούσε να θεωρηθεί ως η πρώτη στρατιωτική βάση της Ρωσίας στην Τουρκία, αφού 11 τετραγωνικά χιλιόμετρα τουρκικού εδάφους παραδίδονται σε ξένη χώρα!

Το Nordic Monitor ανέφερε προηγουμένως ότι η Ρωσία σχεδίαζε να εγκαταστήσει ραντάρ και πυραυλικά συστήματα σε μια τουρκική πόλη που βρίσκεται περίπου 280 μίλια από μια κρίσιμη βάση ραντάρ του ΝΑΤΟ ως μέρος της συμφωνίας για την κατασκευή του εργοστασίου Akkuyu στην Τουρκία, προκαλώντας κατακραυγή και ανησυχίες για την ασφάλεια από την αντιπολίτευση.

(…)

Το 2022 ο Πούτιν εξήρε τον κεντρικό ρόλο της Τουρκίας ως τον πιο αξιόπιστο αγωγό για την προμήθεια φυσικού αερίου στην Ευρώπη. Αναγνωρίζοντας την στρατηγική θέση της Τουρκίας, ο Πούτιν επέκτεινε μια προσφορά συνεργασίας για την δημιουργία ενός ευρωπαϊκού κόμβου φυσικού αερίου, αξιοποιώντας το γεωγραφικό πλεονέκτημα της Τουρκίας για την ενίσχυση της διανομής ενέργειας σε ολόκληρη την περιοχή. Η πρόταση υπογραμμίζει την εμβάθυνση των δεσμών μεταξύ Ρωσίας και Τουρκίας στον ενεργειακό τομέα, σηματοδοτώντας ένα σημαντικό βήμα προς μια μεγαλύτερη ενεργειακή συνεργασία και σταθερότητα στην Ευρώπη.

Μετά τις εκλογές 15-17 Μαρτίου στη Ρωσία, αναμένεται ότι η προγραμματισμένη επίσκεψη Πούτιν στην Τουρκία θα οδηγήσει στην υπογραφή νέας συμφωνίας σχετικά με την πρωτοβουλία του κόμβου φυσικού αερίου.

Πέρυσι η Ρωσία ανέβαλε ένα χρέος περίπου 20 δισεκατομμυρίων δολαρίων φυσικού αερίου που είχε αναλάβει η τουρκική δημόσια εταιρεία BOTAŞ για μετά το 2023.

Το 2022 η Τουρκία προμήθευε σχεδόν τις μισές εισαγωγές άνθρακα από την Ρωσία για παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας. Το ποσοστό των εισαγωγών φυσικού αερίου και πετρελαίου από την Ρωσία στην Τουρκία μεταβάλλεται με την πάροδο του χρόνου, αλλά παραμένει περίπου στο 40 με 45 τοις εκατό. Το Ιράν και το Αζερμπαϊτζάν ακολουθούν την Ρωσία στις εξαγωγές ενέργειας προς την Τουρκία.

 

photo ΑΠΕ-ΜΠΕ/EPA-EPA

el.gr 

Παρόμοια άρθρα

logo white