Τρι, Ιουλ 23, 2024

Αντιμέτωπες με σπείρα οικονομικού θανάτου οι ΗΠΑ – Δημιουργούν χρέος 1 τρισ. δολ. ανά 100 ημέρες

Αντιμέτωπες με σπείρα οικονομικού θανάτου οι ΗΠΑ – Δημιουργούν χρέος 1 τρισ. δολ. ανά 100 ημέρες

Η Bank of America εξέδωσε προειδοποίηση για «σπείρα θανάτου στο δολάριο Αντιμέτωπες με σπείρα οικονομικού θανάτου αναμένεται να βρεθούν οι ΗΠΑ, σύμφωνα με τον αναλυτή και οικονομικό συγγραφέα John Rubino.
Υπενθυμίζεται πως, την περασμένη εβδομάδα, η Bank of America εξέδωσε

προειδοποίηση για «σπείρα θανάτου στο δολάριο» επειδή η ομοσπονδιακή κυβέρνηση δημιουργεί «νέο χρέος 1 τρισεκ. δολ. κάθε 100 ημέρες».
Ίσως αυτός είναι ο λόγος που ο χρυσός και το Bitcoin σημειώνουν συνεχώς ιστορικά υψηλά.
Σύμφωνα με τον Rubino, «Όταν ένα κτίριο αξίζει 200 εκατομμύρια δολάρια και κάποιος το πουλάει για 48 εκατομμύρια δολάρια, αυτό σημαίνει ότι υπάρχει μια ζημία που κάποιος πρέπει να επωμιστεί.
Αυτές οι ζημίες αφορούν κυρίως τα βιβλία περιφερειακών και τοπικών τραπεζών. Άρα, έχουμε μεγάλη οικονομική δυσπραγία...».
«Ο λαός θα επωμιστούν τις ζημιές αυτών των τεράστιων τραπεζών, για τις οποίες η κυβέρνηση θα πρέπει να παρέμβει ώστε να τις διασώσει. Αυτό είναι ένα από τα πολλά πράγματα που θα συμβούν στο όχι και τόσο μακρινό μέλλον.
Η εν εξελίξει κατάσταση θα επηρεάσει τα δημόσια οικονομικά με τρομακτικό τρόπο.
Με άλλα λόγια, εάν έχουμε άλλη διάσωση 3 τρισεκατομμυρίων δολαρίων πάνω από οτιδήποτε άλλο συμβαίνει... το δολάριο θα αποκτήσει μεγάλο πρόβλημα».
... Τα νομίσματα πληθωρίζονται με όλα αυτά τα προγράμματα διάσωσης, τα ελλείμματα, τους πολέμους και όλα αυτά τα πράγματα που συμβαίνουν, συμπληρώνει ο Rubinο και συνεχίζει:
Έτσι, οι άνθρωποι αρχίζουν να πωλούν κρατικά ομόλογα, τα οποία ανεβάζουν τα επιτόκια … μέχρι να πάρετε μια σπείρα χρέους, μια πραγματική ζωντανή σπείρα οικονομικού θανάτου που δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί.
«Μιλούσα με έναν κτηματομεσίτη τις προάλλες, και είπε ότι αυτό δεν είναι απλώς αναπόφευκτο, αλλά επίκειται.
Συμβαίνει τώρα. Συμβαίνει γρήγορα και πρόκειται να γίνει πρωτοσέλιδο...
Σε αυτήν την περίπτωση, τα εμπορικά ακίνητα φαίνεται έτοιμα να καταρρεύσουν».
Σύμφωνα με τον Rubino, «Οι αριθμοί δεν χάνονται από τους τύπους που διευθύνουν τις μεγάλες επενδυτικές τράπεζες και τα μεγάλα μέσα ενημέρωσης.
Κάθονται τριγύρω και σκέφτονται ότι πρέπει να πούμε κάτι γι' αυτό, γιατί προφανώς πρόκειται για μια πολύ μεγάλη οικονομική ιστορία.
Άρα, πρέπει να το αναφέρουμε.
Τέλος, τα νούμερα έχουν μεγαλώσει αρκετά λόγω των ελλειμμάτων και του κόστους των κρατικών τόκων...»
Επομένως, «αυτή είναι μια ιστορία που δεν μπορεί πια να αγνοηθεί.
Οι αριθμοί του χρέους είναι αρκετά μεγάλοι που δεν μπορούν πλέον να αγνοηθούν, και αυτό σημαίνει ότι πλησιάζουμε στο τέλος του δρόμου».

Χρυσός και ψηφιακός χρυσός

Ο χρυσός και το Bitcoin σημείωσαν νέα ιστορικά υψηλά την περασμένη εβδομάδα. Τι σημαίνει; Ο Rubini εξηγεί: «Η αγορά μιλά και συμπεραίνει ότι τα fiat νομίσματα έχουν πρόβλημα. Το κεφάλαιο λοιπόν ρέει στις εναλλακτικές επιλογές.
Κυκλοφορεί στο παλιό είδος χρημάτων που έχει αντέξει για χιλιάδες χρόνια όπως ο χρυσός ή το πιθανό νέο είδος χρημάτων, π.χ. το Bitcoin, που κυκλοφόρησε σχετικά πρόσφατα (σε σύγκριση με τον χρυσό)...
Και στις δύο περιπτώσεις, είναι ψήφος κατά του δολαρίου.
Όταν ο χρυσός και το Bitcoin αυξάνονται, είναι μια μεγάλη ψήφος δυσπιστίας στο δολάριο».

Κλείνοντας, ο Rubino είπε: «Δεν υπάρχει τρόπος να γνωρίζουμε πώς θα εξελιχθεί η κατάσταση τους επόμενους έξι μήνες, αλλά ό,τι συμβαίνει θα πρέπει να τρομοκρατήσει τις κεντρικές τράπεζες».
«Παρεμπιπτόντως, οι μεγάλες κεντρικές τράπεζες είναι τρομοκρατημένες επειδή αγοράζουν επιθετικά χρυσό.
Έχουν αγοράσει περίπου 1.000 τόνους χρυσού τα τελευταία δύο χρόνια. 1.000 τόνοι είναι το ένα τέταρτο του χρυσού που βγαίνει από όλα τα ορυχεία χρυσού σε ένα έτος.
Άρα, αυτή είναι μια σημαντική αγορά, και αφαιρούν τον χρυσό από την αγορά.
Δεν τον μεταπουλάνε. Τον αποθεματοποιούν».

Bank of America: Το παντοδύναμο δολάριο είναι χτισμένο στην… άμμο

Θέμα χρόνου είναι σύμφωνα με την Bank of America η κατάρρευση του παντοδύναμου δολαρίου, καθώς τα έθνη που «στραγγαλίζονται» από την αμερικανική οικονομική ηγεμονία αναπτύσσουν το δικό τους οπλοστάσιο.
Ειδικότερα, σύμφωνα με την αμερικανική τράπεζα, το εθνικό χρέος των ΗΠΑ αυξάνεται κατά 1 τρισεκατομμύριο δολάρια κάθε 100 ημέρες από το 2023.
Το ανεξέλεγκτα καλπάζον χρέος θα μπορούσε να προκαλέσει οικονομική καταστροφή και, συνεπακόλουθα, όλεθρο όχι μόνο στις ΗΠΑ, αλλά και σε ολόκληρο τον κόσμο.
Eύλογα τα BRICS και άλλες αναπτυσσόμενες χώρες ανησυχούν ότι χρέος που εκφράζεται σε δολάρια θα κάνει τις οικονομίες τους να καταρρεύσουν.
Η διατήρηση του δολαρίου ως αποθεματικού νομίσματος θεωρείται πλέον απειλή που θα μπορούσε να αναιρέσει χρόνια χρηματοπιστωτικής σταθερότητας.
Στις ΗΠΑ, το χρέος άγγιξε νέο υψηλό, τα 34,4 τρισεκ. δολ.
Οι εκλεγμένοι εκπρόσωποι στο Καπιτώλιο και οι αξιωματούχοι της Ομοσπονδιακής Τράπεζας δεν μπορούν να το δαμάσουν.
Εν μέσω της οικονομικής αναταραχής, η BofA εξέδωσε προειδοποίηση για πιθανή κατάρρευση του δολαρίου ΗΠΑ.
Επιπλέον, αυτό επιτρέπει στους BRICS να διαδώσουν την πρωτοβουλία αποδολαριοποίησης σε όλο τον κόσμο.
Η BofA προειδοποίησε στο πιο πρόσφατο άρθρο ότι το δολάριο ΗΠΑ και η οικονομία το 2024 θα έλθουν αντιμέτωπα με μια «έκρηξη».
Το αυξανόμενο εθνικό χρέος είναι ο κύριος λόγος για τον οποίο η οικονομία των ΗΠΑ θα μπορούσε να κινηθεί προς Νότο.
«Το εθνικό χρέος των ΗΠΑ αυξάνεται κατά 1 τρισεκατομμύριο δολάρια κάθε 100 ημέρες» έγραψε ο Michael Hartnett, επικεφαλής στρατηγικής της BofA.
Ο Hartnett προειδοποίησε ότι η κατάρρευση του δολαρίου ΗΠΑ είναι επικείμενη εάν το χρέος αυξηθεί εκτός ελέγχου φέτος.
«Αυτό δεν τελειώνει καλά» έγραψε η Genevieve Roch-Decter, πρώην Asset Manager στο Grit Capital.
Σε αυτό το πλαίσιο, τα BRICS περιμένουν τώρα πιθανή πτώση του δολαρίου και θα μπορούσαν να προχωρήσουν με ένα νέο νόμισμα στην παγκόσμια αγορά.

Αχίλλειος πτέρνα

Αλλά αυτά τα έθνη έχουν ανακαλύψει την αχίλλειο πτέρνα της Αμερικής και λαμβάνουν μέτρα.
Το παντοδύναμο δολάριο είναι χτισμένο στην… άμμο.
Ως fiat money (η αξία του οποίου δεν ανταποκρίνεται στην αξία κάποιου «εμπορεύματος» όπως ο χρυσός ή το ασήμι) έχει οδηγήσει σε πληθωρισμό δολαρίων τα τελευταία πενήντα χρόνια με συνεχώς επιταχυνόμενο ρυθμό.
Ο πληθωρισμός αυτός προκαλεί συρρίκνωση της ανταλλακτικής αξίας του.
Η Ρωσία επεξεργάζεται το πλαίσιο ενός νέου νομίσματος διακανονισμού του εμπορίου εδώ και αρκετό καιρό, και τώρα η Κίνα αλλά και άλλοι -όπως το Ιράν, η Ινδία, η Βραζιλία και η Νότια Αφρική- συμμετέχουν στο σχέδιο.
Δεν υπάρχει τίποτα το κακόβουλο στη δημιουργία ενός εναλλακτικού συστήματος διακανονισμού του εμπορίου.
Μπορεί κανείς να το αποκαλέσει ως ορθολογικό προσωπικό συμφέρον.
Πρόκειται για ένα ειρηνικό σχέδιο, αλλά τα αποτελέσματά του μπορεί να είναι καταστροφικά για τις χώρες που εξαρτώνται από ένα σταθερό δολάριο.
Εκείνοι που θα ενταχθούν στο νέο σύστημα δεν θα χρειάζεται πλέον να κατέχουν δολάρια.
Την ίδια στιγμή, ο υπουργός Οικονομικών της Ρωσίας Anton Siluanov στις 26 Φεβρουαρίου 2024 επιβεβαίωσε ότι η Ρωσία είναι έτοιμη να συνάψει δανειακές συμβάσεις σε κινεζικό γιουάν και όχι σε δολάριο.
Ωστόσο, αποκάλυψε ότι η Μόσχα περιμένει ένα θετικό… νεύμα από το Πεκίνο καθώς συνεχίζονται οι εντατικές συζητήσεις για το θέμα.
Σημειώνεται πως διακυβεύονται τα πολύτιμα εμπορικά πλεονάσματα της Κίνας με τη Δύσης σε περίπτωση σύγκρουσης.
Πάντως, λαμβάνοντας υπόψη ότι και οι δύο είναι μέλη των BRICS, η συμφωνία έχει όλες τις πιθανότητες να ολοκληρωθεί και τα δάνεια θα μπορούσαν να εκταμιευθούν σε κινεζικό γιουάν.
Εάν η Κίνα συμφωνήσει να εκταμιεύσει δάνεια σε κινεζικό γιουάν, δισεκατομμύρια δολάρια δεν θα ανταλλάξουν χέρια στην παγκόσμια σκηνή και θα... πληθωρισούν εκρηκτικά την αμερικανική οικονομία σε μια συγκυρία που η Federal Reserve αυξάνει την προσφορά δολαρίων προκειμένου να καλύψει τα υπέρογκα δημοσιονομικά της ελλείμματα και το υπέρογκο χρέος της.
Έτσι, οι BRICS στοχεύουν να ασκήσουν πίεση στο δολάριο ΗΠΑ δίνοντας περισσότερα.... χιλιόμετρα στο κινεζικό γιουάν και σε άλλα τοπικά νομίσματα.
Ωστόσο, ο Siluanov εξήγησε ότι η συμφωνία για τη σύναψη της δανειακής σύμβασης δεν έχει ακόμη υλοποιηθεί καθώς δεν έχει ληφθεί ακόμη απόφαση.
«Οι διαπραγματεύσεις με τους Κινέζους εταίρους συνεχίζονται εδώ και πολύ καιρό. Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει απόφαση.
Συζητήσαμε αυτό το θέμα στα τέλη του περασμένου έτους στον διυπουργικό διάλογο», δήλωσε στο πρακτορείο RIA την Παρασκευή 1 Μαρτίου 2024.
Όλα τα παραπάνω θα ενισχύσουν την πτώση της ζήτησης για κατοχή δολαρίων, προκαλώντας ίσως ακόμη και την πλήρη κατάρρευσή του αμερικανικού νομίσματος.
Αυτό θα μπορούσε να συμβεί κυριολεκτικά εν μία νυκτί και χωρίς προειδοποίηση, όπως ακριβώς συνέβη με την πτώση του Τείχους του Βερολίνου.

www.bankingnews.gr 

Παρόμοια άρθρα

logo white