Σαβ, Ιουν 22, 2024

Το Ισραήλ διεξήγαγε μία «περιορισμένης κλίμακας» επίθεση στο Ιράν – Η ΙΑΕΑ δεν κατέγραψε ζημιές στις πυρηνικές εγκαταστάσεις

Το Ισραήλ διεξήγαγε μία «περιορισμένης κλίμακας» επίθεση στο Ιράν – Η ΙΑΕΑ δεν κατέγραψε ζημιές στις πυρηνικές εγκαταστάσεις

Τα σημερινά πλήγματα του Ισραήλ στο Ιράν φαίνεται πως ήταν περιορισμένης ισχύος και όλα δείχνουν ότι πραγματοποιήθηκαν από drones.

Μέχρι αυτή τη στιγμή το Ιράν αρνείται ότι οποιαδήποτε από τις πυρηνικές του εγκαταστάσεις έχει υποστεί ζημιές.

Πάντως, η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ), δεν έχει καταγράψει καμιά ζημιά στις πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν.

Εάν υπήρχαν σημαντικές ζημιές από την ισραηλινή επίθεση θα είχε κυκλοφορήσει και το ανάλογο οπτικοακουστικό υλικό. Τουλάχιστον, μέχρι τώρα αυτό δεν έχει συμβεί.

Σημειώνεται επίσης ότι οι ιρανικές αρχές προχώρησαν σε άρση της απαγόρευσης πτήσεων που είχε επιβληθεί νωρίτερα σε αρκετές πόλεις της χώρας.

Η Jerusalem Post δημοσίευσε λίγο μετά τις 9 το πρωί το σχόλιο Ισραηλινού αξιωματούχου ότι το χτύπημα ήταν στη λογική «οφθαλμός αντί οφθαλμού καθώς το Ισραήλ απάντησε αφού δέχθηκε επίθεση» και υπήρξε μια «έκρηξη σε εργοστάσιο» γιατί το Ισραήλ θέλει να αποφύγει την κλιμάκωση.

Στο πλαίσιο αυτό οι ίδιες πηγές έλεγαν το Ισραήλ δεν θα αναλάβει την ευθύνη καθώς και ότι παραμένει αδιευκρίνιστο γιατί το Αμερικανικό Πεντάγωνο αποκάλυψε στα αμερικανικά ΜΜΕ ότι εμπλέκεται το Ισραήλ. «Θα μπορούσαν να παραμείνουν σιωπηλοί και να αποφύγουν το ενδεχόμενο το Ιράν να προχωρήσει σε περαιτέρω κλιμάκωση» έλεγαν οι ίδιες πηγές.

Tο επίσημο ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων IRNA μεταδίδει πως δεν αναφέρθηκε «καμιά μείζονα ζημιά» έπειτα από τις εκρήξεις που ακούστηκαν τα ξημερώματα.

«Μετά την ενεργοποίηση της αντιαεροπορικής άμυνας σε ορισμένες περιοχές της χώρας», δεν αναφέρθηκε «καμιά ζημιά ή έκρηξη μεγάλης κλίμακας», σύμφωνα με το πρακτορείο, που βασίζεται σε πληροφορίες δημοσιογράφων του.

Οπότε υπάρχει ερωτηματικό ως προς το τι χτύπησε το Ισραήλ και τι θα παραδεχτεί το Ιράν ότι χτύπησε.

Ωστόσο, αμερικανική στρατιωτική πηγή αποκάλυψε σε δημοσιογράφο του Fox News, ότι ισραηλινή επίθεση ήταν «περιορισμένη» και μάλιστα δεν πραγματοποιήθηκε από «επανδρωμένα εναέρια μέσα».

Με βάση τα τελευταία δεδομένα τα όσα ακούστηκαν τις πρωινές ώρες για ισραηλινή επίθεση σε επτά τοποθεσίες του Ιράν κρίνονται ως αναξιόπιστα.

Εδώ αξίζει να σημειωθεί ότι υπάρχει αναφορά κατάρριψης τριών μικρών drones, τα οποία εκτοξεύθηκαν μέσα από το Ιράν, από την ιρανική αντιαεροπορική άμυνα πάνω από το Ισφαχάν.

Εκρήξεις σημειώθηκαν τα ξημερώματα και στη νότια Συρία, ανακοίνωσε το ΣυριακόΠαρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, το οποίο αναφέρει πλήγματα σε θέση ραντάρ του συριακού Στρατού.

Προφανώς, οι Ισραηλινοί δεν ήθελαν οι Σύριοι να προειδοποιήσουν το Ιράν για την επερχόμενη επίθεση και αυτός είναι ένας λόγος για να υποτεθεί ότι η επίθεση δεν πραγματοποιήθηκε με F-35, γιατί το συγκεκριμένο μαχητικό δεν θα εντοπίζονταν έτσι κι αλλιώς από το ραντάρ.

Άρα είναι πολύ πιθανό ότι όντως επρόκειτο για μία επίθεση με μη επανδρωμένα εναέρια μέσα και περιορισμένης ισχύος.

«Ακούστηκαν εκρήξεις στον τομέα όπου βρίσκεται θέση ραντάρ του συριακού Στρατού, ανάμεσα στις επαρχίες Σουέιντα και Ντεράα», καθώς «η ισραηλινή Αεροπορία έκανε εντατικές υπερπτήσεις στην περιοχή», σύμφωνα με τη μη κυβερνητική οργάνωση.

Οι Αμερικανοί εξέδωσαν οδηγία με την οποία ζητείται από το προσωπικό της αμερικανικής πρεσβείας και τις οικογένειές τους να μην ταξιδέψουν για κανένα λόγο εκτός της ευρύτερης περιοχής του Τελ Αβίβ.

ΠΗΓΗ

Παρόμοια άρθρα

logo white