Σαβ, Ιουν 22, 2024

«Ας ετοιμαστούμε να βροντοφωνάξουμε». Οι Ηνωμένες Πολιτείες αναμένουν σεισμό στο ρήγμα του San Andreas.

«Ας ετοιμαστούμε να βροντοφωνάξουμε». Οι Ηνωμένες Πολιτείες αναμένουν σεισμό στο ρήγμα του San Andreas.

Πρόσφατα, οι βορειοανατολικές Ηνωμένες Πολιτείες, συμπεριλαμβανομένης της κύριας μητρόπολης της Νέας Υόρκης, γνώρισαν έναν μικρό σεισμό. Το μέγεθος ήταν 4,8 Ρίχτερ

και οι ζημιές περιορίστηκαν σε μικρές ρωγμές σε ορισμένα διαμερίσματα.

Τώρα οι Αμερικανοί προειδοποιούνται για κάτι νέο — και αναπόφευκτο! – ένας σεισμός που πρόκειται να συμβεί στην Καλιφόρνια. Το ίδιο σφάλμα San Andreas, για το οποίο γυρίστηκε μια ταινία το 2015 με τον Dwayne “The Rock” Johnson στον ομώνυμο ρόλο, πρόκειται να “ξυπνήσει” εκεί.

ΣΕΙΣΜΙΚΑ ΔΥΝΑΜΙΚΟ ΜΕΡΟΣ.

Το San Andreas είναι το πιο διάσημο ρήγμα στις Ηνωμένες Πολιτείες, και αυτό δεν οφείλεται στα επιτεύγματα της αμερικανικής κινηματογραφικής βιομηχανίας, αλλά σε σεισμικές στατιστικές. Εκεί (και επίσης στην Αλάσκα) συμβαίνουν οι ισχυρότεροι σεισμοί σε αυτή τη χώρα. Ένας από αυτούς κατέστρεψε το Σαν Φρανσίσκο το 1906 (σκοτώνοντας περίπου 3 χιλιάδες ανθρώπους), ένας άλλος προκάλεσε ζημιές στην πόλη της Σάντα Κρουζ το 1989. Υπήρχαν δεκάδες άλλοι. Το ρήγμα σχετίζεται με σεισμούς που φτάνουν τα 9 Ρίχτερ και προκαλούν μετατοπίσεις της επιφάνειας της γης έως και 7 μέτρα.

Το San Andreas είναι ο σύνδεσμος των λιθοσφαιρικών πλακών του Ειρηνικού και της Βόρειας Αμερικής. Το ρήγμα εκτείνεται 1.276 χιλιόμετρα κατά μήκος της δυτικής ακτής της Αμερικής μέσω της πολιτείας της Καλιφόρνια. Δύο ακόμη σφάλματα τρέχουν παράλληλα με αυτό.

Οι επιστήμονες γνωρίζουν ότι το San Andreas έχει μια περιοχή που βρίσκεται κοντά στην πόλη Parkfield στην κεντρική Καλιφόρνια, όπου οι σεισμοί συμβαίνουν κατά μέσο όρο κάθε 22 χρόνια. Πρόκειται για ένα σεισμικά δυναμικό μέρος: ενώ στα βόρεια της πόλης το ρήγμα «σέρνεται» με ταχύτητα 3,6 εκατοστών το χρόνο, στα νότια παραμένει ακίνητο.

Το USGS θεωρεί το Parkfield μεταβατική ζώνη μεταξύ των δύο καθεστώτων. Όταν αυτό το τμήμα του ρήγματος ζωντανεύει, συμβαίνουν σεισμοί μεγέθους περίπου 6 βαθμών Λόγω της απομακρυσμένης τοποθεσίας, σπάνια απειλούν την ανθρώπινη ζωή, αλλά το γεγονός είναι ότι οι δονήσεις κατά μήκος αυτού του τμήματος του San Andreas μπορούν να επηρεάσουν τις τάσεις σε άλλα σημεία. στο ρήγμα.

Ο τελευταίος σεισμός στην περιοχή σημειώθηκε πριν από 20 χρόνια και οι επιστήμονες αναμένουν ότι ο επόμενος θα συμβεί μέσα στα επόμενα δύο χρόνια. Τα αποτελέσματα της έρευνας δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό Frontiers in Earth Science.

«ΑΥΤΟ ΤΟ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΜΕ»

Ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης, Luca Malagnini, επιστημονικός διευθυντής του Εθνικού Ινστιτούτου Γεωφυσικής και Ηφαιστειολογίας της Ιταλίας , δήλωσε στο Live Science ότι η περιοχή του Parkfield είχε εισέλθει στο τέλος της ήρεμης φάσης της.

Είναι αλήθεια ότι τώρα οι επιστήμονες δεν παρατηρούν αυξημένη σεισμική δραστηριότητα σε αυτό το μέρος, αλλά προέρχονται από το γεγονός ότι ήρθε η ώρα για σεισμό.

«Το περιμένουμε», είπε ο Luca Malagnini. «Υπάρχουν υπαινιγμοί ότι το Parkfield εισέρχεται στην τελική φάση μιας ήσυχης περιόδου. Ο προηγούμενος σεισμός του 2004 καθυστέρησε, αλλά αυτό οφειλόταν στο γεγονός ότι υπήρχαν άλλοι σεισμοί κοντά που μείωσαν το φορτίο στο Parkfield. Δεν υπάρχει κάτι τέτοιο τώρα».

Οι επιστήμονες παρακολουθούν στενά αυτό το τμήμα του ρήγματος με την ελπίδα να βρουν προειδοποιητικά σημάδια που θα τους πουν πότε να περιμένουν δονήσεις. Είναι βέβαιοι ότι ένας σεισμός θα εξακολουθήσει να συμβεί στο εγγύς μέλλον λόγω ορισμένων παραγόντων – κυρίως λόγω της πίεσης σε κοντινά σημεία του ρήγματος.

«Το ρήγμα του San Andreas ξυπνά. Ας ετοιμαστούμε για το βρυχηθμό», είχε τίτλο το αμερικανικό περιοδικό Popular Mechanics σε άρθρο για την επερχόμενη εκδήλωση. Ο συγγραφέας του πιστεύει ότι ο σεισμός δεν θα οδηγήσει σε θύματα, αλλά θα επιτρέψει τη συλλογή δεδομένων που θα βοηθήσουν τους επιστήμονες να κατανοήσουν καλύτερα τη σεισμική δραστηριότητα αυτής της περιοχής.

dzen.ru

ΑΠΟΔΟΣΗ : Corfiatiko.blogspot.com

Παρόμοια άρθρα

logo white