Τρι, Απρ 23, 2024

Σε «ελεγχόμενο περιβάλλον» εκτός Ουκρανίας ο Β.Ζαλούζνι με υπογραφή Β.Ζελένσκι: Τον έστειλε ως πρέσβη στην Μεγάλη Βρετανία

Σε «ελεγχόμενο περιβάλλον» εκτός Ουκρανίας ο Β.Ζαλούζνι με υπογραφή Β.Ζελένσκι: Τον έστειλε ως πρέσβη στην Μεγάλη Βρετανία

Μετά την αποκαθήλωσή του από αρχηγού των ενόπλων δυνάμεων της Ουκρανίας

Ο πρώην αρχηγός του γενικού επιτελείου στρατού της Ουκρανίας, στρατηγός Βαλέρι Ζαλούζνι,

θα αναλάβει πρεσβευτής στο Ηνωμένο Βασίλειο, έναν σύμμαχο-κλειδί του Κιέβου στον πόλεμο εναντίον της Ρωσίας, ανακοίνωσε σήμερα το ουκρανικό υπουργείο Εξωτερικών και ήδη όλοι θεωρούν ότι μετά την καρατόμησή του από αρχηγού Ο Β.Ζελένσκι τον στέλνει εκτός Ουκρανίας λόγω φόβου.

Και τι καλύτερο απο μια “τιμητική φυλάκιση” στην Μεγάλη Βρετανία ως πρέσβης όπου στο “ελεγχόμενο περιβάλλον” του Λονδίνου και επομένως του ΝΑΤΟ δεν πρόκειται να αποτελέσει κίνδυνο για τυχόν ανατροπή του καθεστώτος.

Ειδικά κάτω από τις νέες αναφορές όπου θέλουν τον ουκρανικό στρατό να ετοιμάζει νέο σχέδιο αντεπίθεσης ένα χρόνο μετά την αποτυχία του πρώτου που έφερε εκατόμβη νεκρών και που ο Β.Ζαλούζνι διαφωνούσε.

Μια νέα αντεπίθεση με τον πρώην αρχηγό εντός της Ουκρανίας θα μπορούσε να οδηγήσει σε δυσάρεστες εξελίξεις στην κυβέρνηση Β.Ζελένσκι καθώς τεράστιο τμήμα των ουκρανικών δυνάμεων ακόμα δυσανασχετεί με την απομάκρυνσή του.

«Ο πρόεδρος (Βολοντίμιρ Ζελένσκι) ενέκρινε την υποψηφιότητα του Βαλέρι Ζαλούζνι» και το υπουργείο Εξωτερικών της Ουκρανίας απέστειλε αίτημα στη βρετανική πλευρά ώστε να συμφωνήσει, αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Ο Ζαλούζνι, που θεωρείται εθνικός ήρωας επειδή συντόνισε την αμυντική προσπάθεια της Ουκρανίας κατά την επέμβαση της Ρωσίας, αντικαταστάθηκε τον Φεβρουάριο από τον διοικητή του στρατού ξηράς Ολεξάντρ Σίρσκι, κατ’ απαίτηση του Ζελένσκι.

Η Ουκρανία δεν… είχε πρεσβευτή στη Βρετανία αφότου ο Ζελένσκι απέπεμψε τον προηγούμενο, τον Βαντίμ Πριστάικο, τον Ιούλιο του 2023, επειδή τον επέκρινε δημοσίως.

Νωρίτερα σήμερα επισκέφθηκε το Κίεβο ο υπουργός Άμυνας της Βρετανίας Γκραντ Σαπς, όπως ανακοίνωσε ο ίδιος ο Ζελένσκι μέσω της πλατφόρμας Χ.

«Πρωταρχικός στόχος μας είναι να ενισχύσουμε την αντιαεροπορική άμυνα της Ουκρανίας και τις δυνατότητες μεγάλου βεληνεκούς, καθώς και να καλύψουμε άλλες επείγουσες ανάγκες σε όπλα και πυρομαχικά και να αναπτύξουμε την από κοινού παραγωγή όπλων», είπε ο Ουκρανός πρόεδρος.

Στις φωτογραφίες της συνάντησης που έδωσε στη δημοσιότητα ο Ζελένσκι δεν εμφανίζεται ο Ζαλούζνι.

ΠΗΓΗ

Παρόμοια άρθρα

logo white