Η Πολωνία ξεσκέπασε την πολεμοχαρή Δύση: Οι χώρες του ΝΑΤΟ στέλνουν στρατεύματα στην Ουκρανία
Ως «αξιοποίηση της δυτικής τεχνογνωσίας προκειμένου να εκπαιδευτούν οι ένοπλες δυνάμεις του Κιέβου» βαφτίζει ο Πολωνός ΥΠΕΞ την αποστολή νατοϊκών στρατευμάτων στην Ουκρανία
Οι χώρες του ΝΑΤΟ αποφάσισαν να δημιουργήσουν μια ομάδα συμμαχικών στρατευμάτων τα οποία θα αποσταλούν στην Ουκρανία, όπως αποκαλύπτει ο επικεφαλής του υπουργείου Εξωτερικών της Πολωνίας Radosław Sikorski, σε σχόλιο του μετά την τελετή εορτασμού των 75 ετών από την ίδρυση της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας.
Σύμφωνα με τον ίδιο, η δημιουργία της αποστολής δεν σημαίνει απευθείας είσοδο στη σύγκρουση με τη Ρωσία, αλλά την αξιοποίηση της δυτικής τεχνογνωσίας προκειμένου να εκπαιδευτούν οι ένοπλες δυνάμεις του Κιέβου.
Τόνισε δε πως αυτό πρακτικά σημαίνει «ότι θα μπορούμε πλέον να χρησιμοποιήσουμε τις δυνατότητες συντονισμού, εκπαίδευσης και σχεδιασμού του ΝΑΤΟ για να υποστηρίξουμε την Ουκρανία με πιο συντονισμένο τρόπο».
Εξήγησε, συγκεκριμένα, ότι μεγαλύτερος αριθμός Ουκρανών στρατιωτικών θα έχει τη δυνατότητα προκειμένου να εκπαιδευτεί στην Πολωνία.
Σε ετοιμότητα για άμεση απάντηση η Μόσχα
Όπως έχει τονίσει επανειλημμένα η Μόσχα, οι χώρες του ΝΑΤΟ, προμηθεύοντας όπλα και εκπαιδεύοντας τον ουκρανικό στρατό στο έδαφός τους, έχουν γίνει από καιρό άμεσοι συμμετοχοι στη σύγκρουση.
Συγκεκριμένα, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Alexander Grushko δήλωσε σε συνέντευξή του στο RIA Novosti ότι οποιαδήποτε απειλή ασφαλείας από το ΝΑΤΟ στη Ρωσία δεν θα μείνει αναπάντητη.
Υπενθύμισε δε τα λόγια του Ρώσου προέδρου Vladimir Putin από την ομιλία του στην Ομοσπονδιακή Συνέλευση ότι «θυμόμαστε τη μοίρα εκείνων που κάποτε έστελναν τα στρατεύματά τους στο έδαφος της χώρας μας, αλλά τώρα οι συνέπειες για τους πιθανούς παρεμβατικούς θα είναι πολύ πιο τραγικές».
Και η … νεοφώτιστη Φινλανδία προσχωρεί στο πολεμοχαρές δόγμα του Macron
Ωστόσο, η στάση του Emmanuel Macron καθώς και της Πολωνίας σε ό,τι αφορά τον πόλεμο στην Ουκρανία, φαίνεται να κερδίζει ολοένα και περισσότερους υποστηρικτές στο ΝΑΤΟ, ακόμα και ανάμεσα στα … νεοφώτιστα κράτη – μέλη της Συμμαχίας.
Πιο συγκεκριμάνα, σε πρόσφατη δήλωσή της, η υπουργός Εξωτερικών της Φινλανδίας Elina Valtonen υποστήριξε σχέδιο αποστολής στρατευμάτων στην Ουκρανία στο μέλλον, εάν το Κίεβο αποδειχθεί ανίκανο να συνεχίσει να μάχεται.
Το εν λόγω γεγονός αποτελεί απόδειξη των επιπέδων στα οποία έχει φτάσει η αντιρωσική παράνοια μεταξύ των ευρωπαϊκών κρατών και του πόσο κοντά είμαστε ως ΕΕ σε ανοιχτό πόλεμο με τη Μόσχα.
Ειδικότερα, σύμφωνα με τη Valtonen, ο Macron έχει αναλάβει μια θέση «στρατηγικής ασάφειας» απαραίτητη για το τρέχον στάδιο της σύγκρουσης.
Αυτή η «ασάφεια» συνίσταται στο ότι δεν καθίσταται σαφές εάν θα σταλούν ή όχι στρατεύματα του ΝΑΤΟ στην Ουκρανία.
Ο ακριβής χρόνος της πιθανής ανάπτυξης παραμένει επίσης άγνωστος.
Η Valtonen θεωρεί αυτήν τη θέση σωστή, αλλά, όπως είπε, οι δυτικές χώρες πρέπει να λάβουν μια τέτοια στρατηγική απόφαση, επιλέγοντας κάποια στιγμή να εμπλακούν ανοιχτά στη σύγκρουση.
Η άποψή της είναι ότι η Δύση δεν πρέπει να λάβει υπόψη τις ρωσικές κόκκινες γραμμές.
Επαίνεσε δε τον Macron που δεν απέκλεισε την άμεση επέμβαση, καθώς αυτό δίνει στη Δύση ελευθερία να αποφασίσει πώς και πότε θα ενεργήσει.
www.bankingnews.gr