Μπαίνει στη μάχη το φοβερό και τρομερό ρωσικό T 14 Armata - Το «αόρατο» και άτρωτο τανκ που εκτοξεύει πυραύλους με… laser
Το άρμα μάχης μπορεί να τεθεί στην υπηρεσία του ρωσικού στρατού πριν από το τέλος του 2024
Το πολλά υποσχόμενο τανκ T-14 Armata θα τεθεί στην υπηρεσία του ρωσικού στρατού έως τα τέλη του 2024, δεδομένης της επιτυχούς ολοκλήρωσης των δοκιμών, δήλωσαν στο TASS δύο πηγές από τη ρωσική αμυντική βιομηχανία.
«Το Armata υποβάλλεται αυτήν τη στιγμή στις τελευταίες στρατιωτικές δοκιμές και μόλις ολοκληρωθούν επιτυχώς, το άρμα μάχης μπορεί να τεθεί στην υπηρεσία του ρωσικού στρατού πριν από το τέλος του 2024», είπε μια από τις πηγές.
Η άλλη πηγή επιβεβαίωσε αυτές τις πληροφορίες στο TASS καθώς πρόσθεσε ότι, κατά τη διάρκεια των δοκιμών, «δίνεται ιδιαίτερη προσοχή στην απόδοση των ιδιαίτερων συστημάτων που έχει το τανκ».
Το τανκ T-14 Armata θα είναι το κύριο άρμα μάχης της Ρωσίας με μη επανδρωμένο πυργίσκο.
Η άρμα μάχης τρίτης γενιάς σχεδιασμένη από το Ural Design Bureau of Transport Engineering, κατασκευάζεται στο Uralvagonzavod από το 2021.
Διαθέτει αντιπυραυλικό σύστημα και εκτοξεύει πυραύλους με laser
Το άρμα έχει μέγιστη ταχύτητα 80 χιλιόμετρα την ώρα.
Είναι εξοπλισμένο με κύριο πυροβόλο λείας οπής 125 mm με αναφερόμενη εμβέλεια 8 χιλιομέτρων.
Το όπλο τροφοδοτείται από έναν αυτοματοποιημένο φορτωτή χωρητικότητας 45 φυσιγγίων και μπορεί επίσης να εκτοξεύσει πυραύλους κατευθυνόμενους με laser.
Στην άμυνα, έχει τόσο ισχυρή θωράκιση που εκρήγνυται προς τα έξω ένα βλήμα κατά την πρόσκρουσή του, όσο και «σύστημα ενεργητικής προστασίας» (APS), το οποίο το BBC έχει περιγράψει ως «ουσιαστικά ένα αντιπυραυλικό σύστημα για άρματα μάχης.
Το T-14 διακρίνεται επίσης από τα προηγούμενα άρματα μάχης T-90 ενώ μπορεί να αποφύγει τα συστήματα ραντάρ.
«Ουσιαστικά κάναμε το τανκ αόρατο», λέει ένας εκ των κατασκευαστών.
Τα αναπτυσσόμενα T-14 έχουν λάβει «πρόσθετη πλευρική προστασία από αντιαρματικά πυρομαχικά».
Μέχρι τώρα, οι εμφανίσεις των T-14 περιορίζονταν σε μεγάλο βαθμό σε μια σειρά παρελάσεων για την Ημέρα της Νίκης της Μόσχας που εκτείνονται μέχρι το 2015, αν και πιθανώς έχουν «δοκιμαστεί στη Συρία».
Tank T-14 platform "Armata" pic.twitter.com/91TPWP2Rth
— S p r i n t e r F a c t o r y (@Sprinterfactory) April 25, 2023
Υπερέχει σε όλα
Ενδιαφέρον είναι το στοιχείο πως στον πύργο του δεν θα υπάρχει ένστολος και η όλη διαδικασία γέμισης και λειτουργίας του πυροβόλου θα είναι αυτόματη και αυτόνομη.
Από πλευράς πρόωσης το T-14 Armata θα κινείται από έναν V12 diesel, ο οποίος θα αποδίδει περίπου 1.500 PS.
Ενώ το γερμανικό Leopard και το Αμερικανικό Abrams έχουν τελική ταχύτητα τα 70 χιλιόμετρα την ώρα, το Armata θα φτάνει ή θα ξεπερνά τα 90.
Η μεγάλη διαφορά στην ταχύτητα –κατά συνέπεια και την ευκινησία του, στην οποία συμβάλλει και η δυνατότητα μεταβολής της απόστασής του από το έδαφος- θα πρέπει να αποδοθεί στο σημαντικά μικρότερο βάρος του, καθώς εκεί που τα άλλα δύο ζυγίζουν γύρω στους 70 τόνους αυτό θα κυμαίνεται γύρω στους 50.