Τετ, Απρ 17, 2024

«Εμφύλιος» στο αντιρωσικό στρατόπεδο: Οι Πολωνοί αγρότες έκλεισαν τα σύνορα με την Ουκρανία

«Εμφύλιος» στο αντιρωσικό στρατόπεδο: Οι Πολωνοί αγρότες έκλεισαν τα σύνορα με την Ουκρανία

Τα προνόμια που έδωσαν οι Βρυξέλλες στον αγροτικό τομέα της Ουκρανίας «στραγγαλίζουν» τους αγρότες της ΕΕ

«Εμφύλιος» ξέσπασε στο αντιρωσικό στρατόπεδο καθώς οι Πολωνοί αγρότες απέκλεισαν τα σύνορα με την Ουκρανία

για να διακόψουν την προώθηση των ουκρανικών προϊόντων στην Ευρώπη.

Τα προνόμια που έδωσαν οι Βρυξέλλες στον αγροτικό τομέα της Ουκρανίας «στραγγαλίζουν» τους αγρότες της ΕΕ οι οποίοι αντιμετωπίζουν υπαρξιακό πρόβλημα και ενώ την ίδια στιγμή υπήρχε η απαίτηση οι ίδιοι να παράγουν ακριβά για να τηρούν τους περιβαλλοντικούς όρους!

Ο Ουκρανός υπουργός Υποδομών Ολεξάντρ Κουμπράκοφ χαρακτήρισε σήμερα «απειλή για την ασφάλεια» της Ουκρανίας τον αποκλεισμό από τους Πολωνούς αγρότες και αντιστρόφως οι Πολωνοί αγρότες όπως και οι Ευρωπαίοι αγρότες στο σύνολό τους θεωρούν απειλή για την ύπαρξή τους η μαζική εισαγωγή ουκρανικών προϊόντων, τα οποία «γεμίζουν» τις ευρωπαϊκές αγορές και ενώ υπόκεινται σε πολύ μειωμένους δασμούς με αποτέλεσμα να πλήττουν το εισόδημα τους, καθώς καταλήγουν στα ευρωπαϊκά σπίτια σε πολύ χαμηλές τιμές.

«Ο αποκλεισμός των συνόρων συνιστά άμεση απειλή για την ασφάλεια μιας αμυνόμενης χώρας.

Τέτοιες ενέργειες έχουν αρνητικό αντίκτυπο στην αντιπαράθεσή μας με τον κοινό μας εχθρό που ονομάζεται Ρωσία», ανέφερε ο Κουμπράκοφ στο Facebook.

Σύμφωνα με το υπουργείο, έξι σημεία ελέγχου είναι αυτή τη στιγμή αποκλεισμένα από την πολωνική πλευρά των συνόρων.

«Η πιο κρίσιμη κατάσταση είναι στο σημείο ελέγχου ‘Γιάγκοντιν-Ντοροχουσκ’, όπου η κίνηση φορτηγών έχει σταματήσει τελείως. Ανθρωπιστικά αγαθά, ευπαθή προϊόντα και καύσιμα», έχουν μπλοκαριστεί, εξήγησε ο υφυπουργός Υποδομών Σέρχιι Ντερκατς.

Σύμφωνα με τον Μίχαλ Ντέρους, εκπρόσωπος του Επιμελητηρίου φορολογικής διοίκησης του Λουμπλίν (δυτική Πολωνία), «περίπου 600 φορτηγά περιμένουν αυτή τη στιγμή να φύγουν από την Πολωνία» στο συνοριακό σταθμό Ντοροχούσκ, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο.

«Κανένα φορτηγό δεν έχει εισέλθει στην Πολωνία (από την Ουκρανία). Πρέπει άρα να υποθέσει κανείς ότι πρόκειται για πλήρη αποκλεισμό», διευκρίνισε.

Ο Ουκρανός υπουργός Υποδομών κατήγγειλε επίσης τον αποκλεισμό επιβατικών λεωφορείων.

«Οι γυναίκες και τα παιδιά που έγιναν πρόσφυγες αφότου διέφυγαν από τον πόλεμο και οι οποίοι επιστρέφουν στα σπίτια τους για διάφορους λόγους δεν μπορούν να είναι όμηροι εμπορικών συμφερόντων», δήλωσε ο Κουμπράκοφ.

«Περιμένουμε συγκεκριμένες ενέργειες από τους Πολωνούς συναδέλφους μας για να αποτρέψουμε τέτοιες καταστάσεις και να επιλύσουμε γενικά το πρόβλημα», πρόσθεσε.

Από τον περασμένο Νοέμβριο, οι Πολωνοί αγρότες αποκλείουν τακτικά αρκετά περάσματα των συνόρων με την Ουκρανία για να διαμαρτυρηθούν για τον ανταγωνισμό από τη γειτονική χώρα.

Η Πολωνία έχει από καιρό ξεκινήσει την διαφοροποίησή της έναντι της Ουκρανίας, καθώς είδε πως η υποστήριξη αυτή από την Δύση έχει αρχίσει να της κοστίζει ιδιαίτερα.

Έτσι πρόσφατα προχώρησε στη μονομερή απαγόρευση στις εισαγωγές δημητριακών από τη Βαρσοβία.

Αυτές τις τελευταίες ημέρες, οι αρχές στη Βαρσοβία έχουν αναφερθεί στην πιθανότητα νέων απαγορεύσεων στις εισαγωγές ουκρανικών γεωργικών προϊόντων για να προστατεύουν τους δικούς τους αγρότες.

Σημειώνεται ότι τον Σεπτέμβριο η Πολωνία διέκοψε την προμήθεια όπλων στην Ουκρανία για να εστιάσει στη δική της άμυνα.

Η Πολωνία ήταν από τους πιο ένθερμους υποστηρικτές της Ουκρανίας μετά τη ρωσική επέμβαση τον Φεβρουάριο του 2022 κι ένας από τους βασικούς προμηθευτές όπλων του Κιέβου, ενώ φιλοξενεί και κάπου ένα εκατομμύριο Ουκρανούς πρόσφυγες, που έχουν επωφεληθεί από διάφορες μορφές κρατικής βοήθειας.

pronews.gr

Παρόμοια άρθρα

logo white