ΤΟ ΜΩΒ ΛΑΧΑΝΟ ΣΤΗΝ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΜΑΣ ΚΑΙ ΟΙ ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ ΤΟΥ.
Το λάχανο είναι ένα φυτό διετές, ποώδες και ανήκει στην οικογένεια των Κραμβοειδών. Στην Κύπρο το λάχανο
είναι γνωστό ως κραμπί.
Το λευκό λάχανο είναι ένα από τα πιο σημαντικά λαχανικά που καλλιεργούνται τόσο στην Πολωνία όσο και παγκοσμίως.
Περιέχει σημαντικές ποσότητες βιοδραστικών ενώσεων όπως γλυκοζινολικές ενώσεις, βιταμίνη C, καροτενοειδή και πολυφαινόλες.
Κόκκινο λάχανο πιο ισχυρό από το λευκό; ΝΑΙ!
Το κόκκινο λάχανο είναι ένα είδος λάχανου, γνωστό και ως Blaukraut. Τα φύλλα του έχουν σκούρο κόκκινο/μοβ χρώμα. Ωστόσο, το φυτό αλλάζει το χρώμα του ανάλογα με την τιμή του pH του εδάφους λόγω μιας χρωστικής που ανήκει στις ανθοκυανίνες.
Το κόκκινο λάχανο είναι ένα λαχανικό πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά που συνδέεται με πολλά πιθανά οφέλη για την υγεία
Είναι πλούσιο σε βιταμίνη Κ και C. Και τα δύο παίζουν βασικό ρόλο στην υποστήριξη της υγείας των οστών. Η βιταμίνη Κ είναι απαραίτητη για τη σωστή οικοδόμηση των οστών. Η βιταμίνη C παίζει ρόλο στη δημιουργία κολλαγόνου που προσθέτει δομή στα οστά. Επιπλέον, μικρές ποσότητες ασβεστίου, ψευδαργύρου και μαγνησίου στο μωβ λάχανο προσθέτουν στο προτεινόμενο όφελος για την τόνωση των οστών.
Οι αντιφλεγμονώδεις ιδιότητές του προωθούν της υγείας της καρδιάς, την ενδυνάμωση των οστών, την προστασία από ορισμένους καρκίνους και τη διαχείριση του βάρους.
Βελτιώνει την υγεία του πεπτικού συστήματος.
Οι αδιάλυτες φυτικές ίνες αυξάνουν τον όγκο των κοπράνων και συσσωρεύουν νερό, με αποτέλεσμα να μειώνεται ο χρόνος διέλευσης των κοπράνων στο παχύ έντερο και να επιταχύνεται η διαδικασία αποβολής τους. Με αυτόν τον τρόπο, λοιπόν, οι αδιάλυτες φυτικές ίνες διευκολύνουν την αποβολή των κοπράνων και ανακουφίζουν από το δυσάρεστο αίσθημα που προκαλεί η δυσκοιλιότητα.
Εύκολα μπορεί να ενσωματωθεί στη διατροφή σας μέσω διαφόρων μεθόδων μαγειρέματος και συνταγών. Η σύγκριση του μωβ και του λευκού λάχανου δείχνει ότι αν και παρόμοιο, το μοβ λάχανο έχει υψηλότερη θρεπτική πυκνότητα και ελαφρώς διαφορετική γεύση.
Μεγάλος αριθμός ερευνών γίνονται για το λάχανο. Θεωρείται ένα από τα λειτουργικά τρόφιμα και παρουσιάζει επί του παρόντος μεγάλο ενδιαφέρον επειδή συμβάλλει στην ανάπτυξη στρατηγικών διατροφικής θεραπείας για την πρόληψη και τη θεραπεία του ΣΔ2.
Επιπλέον στοιχεία δείχνουν ότι το λάχανο έχει διάφορες φαρμακολογικές ιδιότητες ενάντια σε ένα ευρύ φάσμα ασθενειών, όπως καρδιαγγειακές παθήσεις, ηπατικές παθήσεις και καρκίνο. Παρακάτω στον πίνακα φαίνετε το διατροφικό προφίλ απο το μώβ λάχανο σύμφωνα με το USDA:
Θρεπτική Αξία | ανα 100γρ περιέχεται |
Θερμίδες | (kcal) 31 |
Φυτικές ίνες | 2.1g |
Νερό | 82γρ |
Βιταμίνη C | 57mg |
Βιταμίνη K | 108,7 μg |
Βιταμίνη A | 87 (IU) |
Βιταμίνη B6 | 0,2mg |
Ασβέστιο | 45mg |
Νάτριο | 16mg |
Κάλιο | 196 mg |
Μαγνήσιο | 16mg |
Υπάρχουν πολλοί τρόποι για να μαγειρέψετε μωβ λάχανο. Το καθένα δίνει διαφορετική υφή και γεύση. Μερικοί αγαπημένοι τρόποι μαγειρέματος μωβ λάχανου είναι οι εξής:
1.Το μωβ λάχανο στον ατμό
Είναι γρήγορο και καλό για εσάς, καθώς διατηρεί τα περισσότερα από τα θρεπτικά συστατικά. Απλώς κόψτε το λάχανο σε μικρά κομμάτια και αχνίστε το στην κατσαρόλα ή στο φούρνο μικροκυμάτων με λίγο νερό. Κάνετε αυτό για 5-8 λεπτά μέχρι να μαλακώσει.
2.Σοτάρισμα
Το να δώσετε στο μωβ λάχανο ένα γρήγορο σοτάρισμα με μια μικρή ποσότητα ελαιόλαδου ή βουτύρου σε μέτρια φωτιά είναι μια άλλη υπέροχη επιλογή μαγειρέματος. Έτσι το λάχανο καραμελώνεται λίγο. Αυτό προσθέτει περισσότερες γεύσεις στο πιάτο σας.
3.Ιδέες για σαλάτες και λαχανοσαλάτα
Η προσθήκη ωμού μώβ λάχανου σε σαλάτες και λαχανοσαλάτα φέρνει ένα ωραίο τραγανό και τολμηρό χρώμα στα γεύματά σας. Κόψτε το σε λεπτές φέτες ή ψιλοκόψτε το. Στη συνέχεια, ανακατέψτε το με άλλα φρέσκα λαχανικά, φρούτα και το αγαπημένο σας ντρέσινγκ για να φτιάξετε ένα φρέσκο, πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά συνοδευτικό.
4.Χυμός μωβ λάχανο
Ένας άλλος τρόπος για να πάρετε όλη την θρεπτική αξία από το μωβ λάχανο είναι να το κάνετε χυμό. Ο μωβ χυμός λάχανου είναι γεμάτος θρεπτικά συστατικά. Μπορείτε να το συνδυάσετε με άλλα φρούτα και λαχανικά για ένα σούπερ νόστιμο, πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά ρόφημα.
5.Πίκλα από μωβ λάχανο
Το τουρσί μωβ λάχανου διατηρεί αναλλοίωτα τα θρεπτικά συστατικά του και δίνει μια πικάντικη γεύση στα γεύματά σας. Ανακατέψτε το κομμένο λάχανο με το υγρό τουρσί. Αυτό είναι ξύδι, αλάτι, ζάχαρη και μπαχαρικά ανακατεμένα. Στη συνέχεια, το φυλάξτε σε ένα αεροστεγές βάζο στο ψυγείο για τουλάχιστον μια εβδομάδα για να αφήσουν οι γεύσεις να πέφτουν.
Προσοχή στις αλληλεπιδράσεις με φάρμακα για την αραίωση του αίματος.
Το μωβ λάχανο είναι γεμάτο με βιταμίνη Κ. Αυτό μπορεί να επηρεάσει την πηκτικότητα του αίματος όπως η βαρφαρίνη. Εάν παίρνετε αντιπηκτική αγωγή, προσέξτε να μην το υπερκαταναλώνετε.
Νικολέτα Λινοσπόρη
Πτυχιούχος Διαιτολόγος – Διατροφολόγος BSc.