Τρι, Οκτ 8, 2024

Το όραμα «Μητσοτάκη» για τα ελληνοτουρκικά: Από την «ελληνοτουρκική φιλία» στην απώλεια κυριαρχικών δικαιωμάτων και κυριαρχίας!

Το όραμα «Μητσοτάκη» για τα ελληνοτουρκικά: Από την «ελληνοτουρκική φιλία» στην απώλεια κυριαρχικών δικαιωμάτων και κυριαρχίας!

Παραμένει, θα έλεγα, πιο επίκαιρη παρά ποτέ λόγω των κοινών προκλήσεων που αντιμετωπίζουμε, ώστε σήμερα, 100 χρόνια μετά την υπογραφή της Συνθήκης της Λωζάνης, συνάπτεται “Διακήρυξη περί Σχέσεων Φιλίας και Καλής Γειτονίας”.

Είναι μία Διακήρυξη που είχε οραματιστεί ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης όταν παρέλαβε το 1997 το μεγάλο Βραβείο Ειρήνης και Φιλίας Αμπντί Ιπεκτσί ως μέσο καλόπιστου διαλόγου μεταξύ των δύο χωρών στα πλαίσια του Διεθνούς Δικαίου».

Και επειδή ο Κυριάκος Μητσοτάκης διευκρίνισε τίνος όραμα ήταν η «Διακήρυξη των Αθηνών», αναδημοσιεύουμε τη συνέντευξη του Κων/νου Μητσοτάκη όπου εξηγεί ο ίδιος πώς ακριβώς αντιλαμβάνεται την ελληνοτουρκική «προσέγγιση»:

Είναι πρόδηλο ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη έχει δρομολογήσει μια συνολική ελληνοτουρκική «διευθέτηση» -γράφε εκχώρηση/κουτσούρεμα ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων αλλά και κυριαρχίας, όπως το iEpikaira έχει ήδη προειδοποιήσει από τον Μάιο του 2023-, η οποία προϋποθέτει διακομματική συναίνεση -τουλάχιστον από τα τρία μεγάλα κόμματα- για να συμπληρωθεί ο «μαγικός αριθμός 180» ψήφων στη Βουλή και αφορά το Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο (1 και 2). Αυτό προωθείται από τους υπέρμαχους της «ελληνοτουρκικής φιλίας» εδώ και χρόνια ενώ πλέον βρίσκεται στην τελική ευθεία υλοποίησης (123 και 4).

Για να γίνουμε ακόμη πιο συγκεκριμένοι όμως, ο Άγγελος Συρίγος -γνωστός κυβερνητικός λαγός (12 και 3)- μας έχει ήδη προϊδεάσει:

«Θεωρώ δεδομένο ότι … ο Ελληνικός Εναέριος Χώρος (FIR) θα ταυτίζεται με τα χωρικά ύδατα. Αυτό δεν σημαίνει μείωση του FIR όμως. Σε κάποιες περιπτώσεις μπορούν να υπάρξουν διευκολύνσεις για να μπορούν να πηγαίνουν στα λιμάνια τους χωρίς να περνάνε από τα χωρικά μας ύδατα. Αυτό είναι κάτι εύλογο κάτι που μπορούμε να συζητήσουμε. Ταυτοχρόνως όμως επειδή αποτελεί και μια παραχώρηση από πλευράς μας, αν οδηγηθούμε σε μια τέτοια κατάσταση, θα περίμενα αντιστοίχως ότι και οι Τούρκοι θα αποδεχτούν κάποια πράγματα ρητώς όπως την επαναστρατιωτικοποίηση των Ανατολικών νησιών του Αιγαίου». Τέλος πρόσθεσε «Δεν πιστεύω ότι θα πάμε στην Χάγη. Καλό είναι αν πάμε στη Χάγη να έχουμε τελειώσει με το θέμα των χωρικών υδάτων».

Με άλλα λόγια, ο π. υφυπουργός της κυβέρνησης Μητσοτάκη προανήγγειλε:

-Συρρίκνωση του FIR στα όρια της αιγιαλίτιδα ζώνης.
-Κλιμακωτά χωρικά ύδατα.
-Πρόθεση -δήθεν- επαναστρατιωτικοποίησης των νησιών τα οποία -προφανώς και σύμφωνα με τα λεγόμενά του- έχουν ήδη αποστρατιωτικοποιηθεί.

Στο βιβλίο «εξομολόγηση» του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη στον Αλέξη Παπαχελά («Ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης με τα δικά του λόγια». Εκδόσεις Παπαδόπουλος), ο τέως πρωθυπουργός αναφέρεται στις «δυνατότητες μιας συμφωνίας με την Άγκυρα», αναπτύσσοντας το όραμα το οποίο ο Κυριάκος Μητσοτάκης προσπαθεί να υλοποιήσει και ο Α. Συρίγος έχει εν μέρει προαναγγείλει:

«Οι βασικές παράμετροι μιας συμφωνίας είναι απλές, πολύ απλές. Η υφαλοκρηπίδα θα μοιραστεί λογικά. Εμείς θα πάρουμε το μεγάλο μέρος, οι Τούρκοι θα πάρουνε το μικρό. Και περίπου θα έχουμε συμφωνήσει και θα αφήσουμε το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης να χαράξει τη γραμμή. Ο εναέριος χώρος, τα 10 μίλια, είναι τρέλα, ελληνική τρέλα. Δεν έχουμε κανέναν λόγο. Όσον αφορά τα σχέδια πτήσεως, είναι αστείο να λέμε ότι ζητούμε από τους Τούρκους σχέδια πτήσεως όταν οι Αμερικανοί δεν δίνουν. Κανένας δεν δίνει. Γιατί να δίνουν οι Τούρκοι δηλαδή; Δεν το καταλαβαίνω. Και γιατί πρέπει εμείς να σταματούμε τα τουρκικά αεροπλάνα; Είναι τρελό αυτό που κάνουμε, είναι εγκληματικό αυτό που κάνουμε. Υπάρχει μεγάλη δυνατότητα να συμφωνήσουμε. Δεν υπάρχουν διαφορές».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης μετά τη συνάντησή του με τον Ρ.Τ. Ερντογάν στο Βίλνιους (12/07/23), έδωσε μια αποκαλυπτική -για όσους γνωρίζουν το παρασκήνιο- τηλεοπτική συνέντευξη στον ΣΚΑΪ προετοιμάζοντας το έδαφος για ό,τι θα ακολουθήσει. Ο πρωθυπουργός τότε διερωτήθηκε εάν «είναι προς όφελος της Ελλάδας να επιλύσει τελικά με δίκαιο τρόπο και με γνώμονα το Διεθνές Δίκαιο, όπως αγωνιζόμαστε να κάνουμε εδώ και δεκαετίες, αυτή τη μεγάλη διαφορά [σσ. οριοθέτηση ΑΟΖ/υφαλοκρηπίδας] που έχουμε με την Τουρκία;» και αποκρίθηκε ότι «η απάντηση είναι “ναι”. Αυτή είναι η άποψή μου».

Η δημοσιογράφος του ΣΚΑΪ στη συνέχεια σχολίασε: «Αυτό πιθανά, πάντως, περιλαμβάνει απομείωση της κυριαρχίας έτσι όπως τη γνωρίζουμε σήμερα», δίνοντας πάτημα/πάσα στον πρωθυπουργό για να διευκρινίσει ότι: «Αυτό είναι μία σχετική έννοια [σσ. η «απομείωση της κυριαρχίας»], αλλά πρέπει να σας πω ότι οποιαδήποτε συμφωνία αυτού του τύπου μπορεί ενδεχομένως, ναι, να συνεπάγεται και κάποιες υποχωρήσεις από κάποιες θέσεις οι οποίες μπορούν να αποτελούν την αφετηρία μιας διαπραγμάτευσης. Αλλά το ερώτημα είναι: θα μείνουμε με τη διαφορά αυτή ανεπίλυτη αν η ιστορία μας προσφέρει μία ευκαιρία να τη λύσουμε;».

Στη συνέχεια ο πρωθυπουργός άφησε υπονοούμενα και για το «Σχέδιο 180» λέγοντας ότι: «επειδή είμαστε ακόμα μακριά από αυτό το σενάριο -γιατί δεν είναι μία απόφαση που την παίρνω προφανώς μόνος μου- αν ποτέ φτάναμε σε αυτό το σημείο θα είχε μείζονα ρόλο να παίξει και η Βουλή και τα κόμματα».

Κάπου εδώ έρχεται να προστεθεί -ως επιστέγασμα- και η τοποθέτηση της Ντόρας Μπακογιάννη στο συνέδριο της «Καθημερινής» («Μεταπολίτευση: 50 χρόνια μετά»), η οποία αφού επανέλαβε τη γνωστή της θέση σύμφωνα με την οποία «πρέπει όλοι να καταλάβουμε ότι το Αιγαίο δεν είναι μόνο ελληνική θάλασσα», διερωτήθηκε εάν «υπάρχει σήμερα ένα παράθυρο ευκαιρίας για την Ελλάδα, με αυτά τα δεδομένα; Κατά τη γνώμη μου υπάρχει, όμως “το τανγκό θέλει δύο”. Αν όμως δοθεί πραγματική ευκαιρία, θα πρέπει η Ελλάδα να προχωρήσει; Εδώ υπάρχει η προϋπόθεση της εθνικής συναίνεσης». Παρακολουθήστε το βίντεο:

 

Η επιβεβαίωση όμως σε όσα γράφουμε, ήρθε από τον τέως πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, ο οποίος όταν έλαβε τον λόγο στο συνέδριο της «Καθημερινής» είπε: «Γιατί ζητάς τη συναίνεση των άλλων εφόσον είσαι κυβέρνηση;» και διευκρίνισε, «όταν… ακούω τη λέξη συναίνεση και με τα τρία κόμματα και μέσα στην κυβέρνηση, αυτό μυρίζει διάθεση συνθηκολόγησης και όχι συναίνεσης και εννοώ για τα εθνικά ζητήματα». Πόσο πιο λιανά πρέπει να μας το κάνει κάποιος που προφανώς και γνωρίζει το παρασκήνιο;

Εν κατακλείδι, εάν θεωρείτε ότι όλα αυτά είναι προϊόν της φαντασίας μας, ή γράφηκαν με στείρα αντιπολιτευτική διάθεση, τότε ή δεν γνωρίζετε τις θέσεις που εκφράζουμε διαχρονικά, ή απλώς εκπέμπουμε σε διαφορετικά μήκη κύματος. Για τους υπόλοιπους, αυτό που έχουμε να προσθέσουμε είναι: προσδεθείτε, γιατί έρχονται μεγάλες αναταράξεις στα ελληνοτουρκικά!

ΕΠΙΚΑΙΡΟΣ.-
Πηγή: i-epikaira.blogspot.com

Παρόμοια άρθρα

logo white