Τρι, Ιουλ 23, 2024

Πόσο πιθανή είναι εν μέσω προεκλογικής περιόδου στις ΗΠΑ στρατιωτική σύγκρουση Ελλάδας-Τουρκίας και πως θα μας επηρεάσει τυχόν εκλογή του Τράμπ;

Πόσο πιθανή είναι εν μέσω προεκλογικής περιόδου στις ΗΠΑ στρατιωτική σύγκρουση Ελλάδας-Τουρκίας και πως θα μας επηρεάσει τυχόν εκλογή του Τράμπ;

Έρχεται καταιγίδα δυσάρεστων εξελίξεων στα Ελληνοτουρκικά, με την υπερεξοπλισμένη Τουρκία να υλοποιεί στρατιωτική περικύκλωση Ελλάδας-Κύπρου

Τους τελευταίους  δώδεκα (12)  μήνες είναι γεγονός ότι στο Αιγαίο

επικρατεί ηρεμία σε σχέση με τα Ελληνοτουρκικά, το οποίο πολλοί αποδίδουν στους σεισμούς που έπληξαν τους γείτονες αλλά και στη “Διακήρυξη φιλίας και καλής γειτονίας” των δύο χωρών που υπέγραψαν  Μητσοτάκης  και Ερντογάν στην Αθήνα στις 7 Δεκεμβρίου 2023.

Ωστόσο αποτελεί κοινή διαπίστωση ότι η Τουρκία, διατηρεί το CASUS BELLI σε βάρος μας, δεν κάνει βήμα πίσω από τις διεκδικήσεις της, ενώ παράλληλα υπερεξοπλίζεται, δείχνοντας τις μελλοντικές προθέσεις της.

Η Τουρκία υπερεξοπλίζεται ενώ υλοποιεί Στρατηγική -στρατιωτική περικύκλωση της Ελλάδας

Η Τουρκία πέτυχε τελικά να εξασφαλίσει την αγορά των 40 F-16 BLOCK-70 και 79 κίτ εκσυγχρονισμού για ισάριθμα μαχητικά της Πολεμικής Αεροπορίας της από τις ΗΠΑ, ενώ παράλληλα επιχειρεί χρησιμοποιώντας το ΗΒ να πείσει την Γερμανία να δώσει το “πράσινο φώς” πώλησης 40 Eurofighter στον Ερντογάν.

Παράλληλα ο Τούρκος Πρόεδρος δημιούργησε και επισήμως τουρκική αεροπορική βάση στο Λευκόνοικο της Κύπρου, με δυνατότητα φιλοξενίας drones -μαχητικών αερσκαφών , με τα τελευταία να κάνουν τον “γύρο” της Κύπρου πρόσφατα, δείχνοντας τις προθέσεις τους, ενώ κατόπιν συμφωνίας με τον Αλβανό Πρωθυπουργό Έντι Ράμα, η Τουρκία αποκτά βάση drones και στην Αλβανία, στην οποία έχει ήδη ναυτική βάση.

Ο Ερντογάν  επίσης προσέγγισε τον Σίσι της Αιγύπτου με στόχο τη συμφωνία οριοθέτησης των ΑΟΖ τους ανατολικότερα του 28ου μεσημβρινού, στα πρότυπα του παράνομου τουρκολιβυκού μνημονίου,  επιχειρώντας να κλέψει την ΑΟΖ του Καστελορίζου και μέρος της Κυπριακής ΑΟΖ, ρίχνοντας στον κάλαθο των αχρήστων, τον χάρτη της Σεβίλλης.

Τέλος στη Λυβύη στην οποία διατηρεί στρατιωτικές βάσεις η Τουρκία, με επικαιροποιημένες συμφωνίες με τον αχυράνθρωπό της Ντμπέϊμπα, αναλαμβάνει την εξόρυξη-συνεκμετάλλευση υδρογονανθράκων σε στεριά αλλά και θάλασσα, επιχειρώντας να υλοποιήσει το παράνομο τουρκολιβυκό μνημόνιο

Άποψή μας είναι ότι επιχειρείται  Στρατηγική περικύκλωση Ελλάδας-Κύπρου από την Τουρκία , η οποία προετοιμάζεται πυρετωδώς για στρατιωτική αναμέτρηση με τις δύο χώρες.

Η άποψη αυτή ενισχύεται και από το γεγονός ότι οι ΗΠΑ πλέον δεν  έχουν “δεμένο” τον Ερντογάν με το θέμα πώλησης των F-16, όπως ίσχυε μέχρι πριν από λίγες ημέρες , αφού του τα παραχωρούν σε αυτόν, ενώ από την άλλη διανύουν  μια ταραχώδη Προεκλογική περίοδο ενόψει των Προεδρικών εκλογών του Νοεμβρίου 2024.

Σοβαρά ερωτήματα ασφαλείας για την Ελλάδα

Τα σοβαρά  ερωτήματα  ασφαλείας που προκύπτουν για την Ελλάδα είναι:

A.Πόσο επικίνδυνη θα είναι η περίοδος από τις αρχές του Καλοκαιριού μέχρι την διεξαγωγή των Αμερικανικών εκλογών για να μας επιτεθεί η Τουρκία;

B.Πως θα διαμορφωθούν οι Ελληνοτουρκικές σχέσεις σε περίπτωση εκλογής Τράμπ στο Προεδρικό αξίωμα των ΗΠΑ;

Γ.Ποιες προπαρασκευαστικές ενέργειες-κινήσεις πρέπει να κάνει η Ελλάδα για να είναι έτοιμη για παν ενδεχόμενο; 

Σε αυτά θα επιχειρήσουμε να απαντήσουμε όπως παρακάτω:

1.Ο Τράμπ έχει σημαντικό προβάδισμα έναντι της Χέιλι

Είναι γνωστό ότι οι Ρεπουμπλικανοί θα δώσουν το χρίσμα στον υποψήφιό τους σε συνέδριο στα μέσα Ιουλίου, οι δε Δημοκρατικοί στα μέσα Αυγούστου.

Ο Τράμπ προηγείται μακράν της συνυποψηφίου για το χρίσμα των Ρεπουμπλικάνων Χέιλι, στις δημοσκοπήσεις και έχει ήδη επικρατήσει ξεκάθαρα στην Άιοβα, το Νιου Χαμσάϊρ και τη Νότια Καρολίνα της αντιπάλου του.

Παρά το ξεκάθαρο προβάδισμά του 77χρονου Τραμπ η μάχη δεν έχει κριθεί οριστικά, αφού όποιoς θέλει να πάρει το χρίσμα του κόμματός του στις ΗΠΑ θα πρέπει πρώτα να επικρατήσει σε διάφορες πολιτείες και το επόμενο σημαντικό ορόσημο είναι η λεγόμενη Σούπερ Τρίτη στις 5 Μαρτίου, όταν θα διεξαχθούν προκριματικές εκλογές των Ρεπουμπλικανών ταυτόχρονα σε 15 πολιτείες.

Η Χέιλι ξεκαθάρισε σε συνέντευξή της στο CNN ότι θα παραμείνει στην κούρσα τουλάχιστον μέχρι τη Σούπερ Τρίτη.

Ωστόσο  φαίνεται ολοένα και πιο σίγουρη μια επανάληψη της μονομαχίας του Τράμπ με τον Τζο Μπάιντεν στις προεδρικές εκλογές της 5ης Νοεμβρίου 2024.

2. Σημεία ενδιαφέροντος για την Ελλάδα σε περίπτωση νίκης του Τράμπ

 

Α. Οι σχέσεις ΗΠΑ-Ελλάδας

Οι σχέσεις των δύο χωρών, θα διαμορφωθούν από πολλές παραμέτρους με κυριότερες τις  εξής:

(1)Η πορεία των σχέσεων ΗΠΑ-ΕΕ και ΗΠΑ-Ουκρανίας

Ειδικά για τον πόλεμο στην Ουκρανία θεωρώ βέβαιο ότι ο Τράμπ θα ακολουθήσει πολιτική πειθαναγκασμού σε Κίεβο και Βρυξέλλες για τερματισμό του, προσφεύγοντας σε συνομιλίες,  ενώ δεν θα με εξέπληττε ακόμη και ο ίδιος  να  μιλήσει με τον Πούτιν όχι παρασκηνιακά αλλά  σε επίσημη συνάντησή τους, εφόσον το κρίνει απαραίτητο.

 

Η ΕΕ από την πλευρά της δεν δείχνει διατεθειμένη να επωμιστεί το βάρος να στηρίξει μόνη της την Ουκρανία απέναντι στη Ρωσία, χωρίς τη σημαντική  στήριξη των ΗΠΑ.

Όσο και αν ακούγεται αιρετικό ενδέχεται να δούμε τις ΗΠΑ να πλευρίζουν τη Ρωσία, αφού για τον Τράμπ το παιγνίδι της Παγκόσμιας κυριαρχίας παίζεται στον Ειρηνικό και όχι στην Ουκρανία.

Ο Ειρηνικός είναι το μόνο σημείο του πλανήτη που μπορεί να βρεθούν οι ΗΠΑ αντιμέτωπες με Ρωσία-Κίνα-Βόρεια Κορέα ταυτόχρονα ή χωριστά, και οι οποίες είναι ενάντια αντίστοιχα σε Ιαπωνία (λόγω Κουρίλων νήσων)-Ταϊβάν-Νότια Κορέα, συμμάχους της Ουάσιγκτον.

Συνεπώς με τον ένα ή άλλο τρόπο, ο πόλεμος στην Ουκρανία βλέπω να τερματίζεται σύντομα, μετά την ανάληψη των καθηκόντων από τον Τράμπ ως Προέδρου των ΗΠΑ.

Αν φυσικά δεν έχει τερματιστεί  νωρίτερα, πριν τις Αμερικανικές εκλογές λόγω νίκης του Πούτιν στο μέτωπο, κάτι που δεν μπορεί να αποκλειστεί εντελώς, σύμφωνα με την παρούσα  κακή εξέλιξη των επιχειρήσεων για τους Ουκρανούς.

Τι θα σημάνει ο τερματισμός του πολέμου στην Ουκρανία για τις σχέσεις ΗΠΑ- Ελλάδας;

Ο τερματισμός του πολέμου στην Ουκρανία θα έχει ως αποτέλεσμα  την μείωση για τις ΗΠΑ της γεωπολιτικής σημασίας του Αιγαίου, ως ασφαλή θαλάσσιου διαδρόμου για μεταφορά οπλικών συστημάτων μέσω αυτού στην Αλεξανδρούπολη και εκείθεν σε Ανατολική Ευρώπη-Ουκρανία.

Αυτό θα δώσει αέρα στα πανιά της Τουρκικής επιθετικότητας, οπότε και θα πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι δυστυχώς για τα χειρότερα που θα έρθουν στα Ελληνοτουρκικά.

Άλλωστε τα όσα προαναφέραμε , δείχνουν ότι η Τουρκία προετοιμάζεται πυρετωδώς για στρατιωτική σύγκρουση μεγάλης κλίμακας.

Αν δεν είναι η Ελλάδα-Κύπρος, τότε ποιές χώρες είναι οι στόχοι της;

(2) Ο σχέσεις ΗΠΑ-Τουρκίας

Προβλέπουμε αναβάθμιση των σχέσεων των δύο χωρών, με υιοθέτηση από τον Τράμπ των τουρκικών θέσεων για τη ΝΑ Μεσόγειο, με όπλο το επιχειρηματικό δόγμα του win-win και παραμερισμό του Διεθνούς Δικαίου και του Δικαίου της Θάλασσας.
Κοινώς ο Ερντογάν αναμένω ότι θα επιστρέψει δριμύτερος στη ΝΑ Μεσόγειο και την «Γαλάζια Πατρίδα».

(3) Οι  απευθείας σχέσεις ΗΠΑ-Ελλάδας

Οι ΗΠΑ με τον Τράμπ στο τιμόνι τους, θα εξακολουθήσουν να έχουν καλές σχέσεις με την Ελλάδα, χωρίς ωστόσο να  της προσδίδουν την ιδιαίτερη σημασία που απολαμβάνει  αυτή τώρα.

 

Οι λόγοι θα είναι ο τερματισμός του πολέμου στην Ουκρανία, η αναβάθμιση των Αμερικανοτουρκικών σχέσεων  και η εστίαση του ενδιαφέροντος των ΗΠΑ στον Ινδο-ειρηνικό.

Β. Αναβαθμισμένος ο ρόλος της Ελλάδας εντός ΕΕ

Η Αμερικανική άμπωτις στην Ευρώπη που αναμένω να επικρατήσει με τον Τράμπ Πρόεδρο των ΗΠΑ, θα έχει ως αποτέλεσμα την Ευρωπαϊκή αμυντική ολοκλήρωση, με αποτέλεσμα η χώρα μας να έχει αναβαθμισμένο ρόλο.

-Η χώρα μας θα πρέπει να εμβαθύνει μέσω της PESCO σε κοινά αμυντικά προγράμματα της ΕΕ, καλύπτοντας την απόσταση που την χωρίζει από τη  τουρκική αμυντική βιομηχανία.

– Θα πρέπει να προωθήσει την δημιουργία του Ευρω-στρατού

– Θα πρέπει να προτείνει και να πετύχει τη συγκρότηση σε μόνιμη βάση  τη συγκρότηση αεροναυτικής δύναμης της ΕΕ στη Μεσόγειο για την αντιμετώπιση αναδυόμενων απειλών, στα πρότυπα της επιχείρησης ΑΣΠΙΔΕΣ στην Ερυθρά θάλασσα.

 

Η αρχή έγινε και είναι πολύ καλή και με προοπτικές για την Ελλάδα που ανέλαβε την Διοίκηση της επιχείρησης από το Στρατηγείο της Λάρισας.

– Εμβάθυνση των σχέσεων με Γαλλία-Γερμανία-Ιταλία αλλά και με τις φιλότουρκες, Ισπανία και ΗΒ.

Στρατιωτική Προετοιμασία της Χώρας

«Ο λύκος στην αντάρα χαίρεται» λέει ο σοφός Ελληνικός λαός, κάτι που ταιριάζει γάντι με τις σκέψεις Ερντογάν κατά της Ελλάδας, ενόψει της ταραχώδους προεκλογικής περιόδου στις ΗΠΑ, που αναμένουμε, και θα ξεκινήσει από τα μέσα Ιουλίου και Αυγούστου 2024.

Κοινώς θα πρέπει να είμαστε σε αυξημένη εγρήγορση από το Καλοκαίρι μέχρι τον Νοέμβριο του 2024, αφού είναι πολύ πιθανό ο Ερντογάν να θελήσει να επιβάλλει τετελεσμένα σε βάρος μας, εκμεταλλευόμενος την κατάσταση στις ΗΠΑ.

Συνεπώς απαιτείται η λήψη μέτρων στρατιωτικής επαγρύπνησης και προετοιμασίας της χώρας μας για στρατιωτική αντιπαράθεση με την Τουρκία.

Εισήγησή μας είναι:

Πρώτιστο μέλημα είναι η εξασφάλιση με μυστικές συμφωνίες από σύμμαχες χώρες σημαντικών ποσοτήτων  πυρομαχικών κρίσιμων οπλικών συστημάτων μας, όπως πχ αντιαεροπορικών πυραύλων Patriot και άλλων.

Παράλληλα απαιτείται ενίσχυση δυνάμεων των νησιών μας από τώρα με δυνάμεις από την ηπειρωτική Ελλάδα.

Επίσης θα πρέπει να γίνει άμεσα προαποστολή σημαντικού όγκου πυρομαχικών και επιπλέον οπλικών συστημάτων στα νησιά μας, όπως αντιαρματικώνTOW-MILLAN, LΑW και  φορητών αντιαεροπορικών πυραύλων STINGER.

Τα λοιπά στρατιωτικά μέτρα θα ληφθούν σε συνάρτηση με την απειλή, από ΥΠΑΜ-ΓΕΕΘΑ που θα παρακολουθούν εκ του σύνεγγυς την κατάσταση με την Τουρκία.

pentapostagma.gr

Παρόμοια άρθρα

logo white