Τρι, Ιουλ 23, 2024

Ούτε από Έλληνες πολιτικούς δεν ακούσαμε όσα ειπώθηκαν στις ΗΠΑ για το Αιγαίο

Ούτε από Έλληνες πολιτικούς δεν ακούσαμε όσα ειπώθηκαν στις ΗΠΑ για το Αιγαίο

Αντιθέτως η ελληνική κυβέρνηση επιμένει να πιστεύει στο δόγμα...«Μπαϊντενόπουλου».

Τα βλέμματα σε ΗΠΑ, Ελλάδα και Τουρκία τράβηξε η χθεσινή ομιλία του Ρεπουμπλικάνου Γερουσιαστή, Ραντ Πολ (Rand Paul), σχετικά με την παράδοση δεκάδων F-16 στην Άγκυρα.

Η Γερουσία των ΗΠΑ απέρριψε με μεγάλη πλειοψηφία το ψήφισμα που είχε καταθέσει ο Ρεπουμπλικάνος με το οποίο ζητούσε να μην εγκριθεί η συμφωνία για την πώληση των μαχητικών F-16 στην Τουρκία.

Ειδικότερα, στη ψηφοφορία που έγινε την Πέμπτη το απόγευμα 78 γερουσιαστές τάχθηκαν εναντίον της ψηφίσματος, ενώ 13 το υπερψήφισαν. Η συγκεκριμένη εξέλιξη ήταν αναμενόμενη μετά τη δημόσια στήριξη που είχαν εκφράσει οι επικεφαλής των αρμόδιων επιτροπών στη συμφωνία.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης η Τουρκία δέχθηκε ομοβροντία πυρών από όλους τους νομοθέτες, οι οποίοι την παρουσίασαν ως ένα αναξιόπιστο εταίρο που δεν μοιράζεται κοινές αξίες, καθώς ενεργεί αντισυμμαχικά και εναντίον των αμερικανικών συμφερόντων.

 

Σχετικά με την Ελλάδα, ο γερουσιαστής Ραντ Πολ σημείωσε τα εξής:

«O πρόεδρος Ερντογάν συνεχίζει την εχθρική ρητορική του απειλώντας να πλήξει την Αθήνα με πυραυλικά πλήγματα και ότι οι τουρκικές δυνάμεις μπορεί να έρθουν μια νύχτα ξαφνικά στην Ελλάδα. Αυτό ακούγεται σαν μια ασταθή και ασυνάρτητη ρητορική ενός ηγέτη που δεν αξίζει να έχει τα πιο προηγμένα μαχητικά αεροσκάφη μας.

Τον περασμένο Αύγουστο, ο σύμβουλος του Ερντογάν για θέματα ασφάλειας και εξωτερικής πολιτικής ισχυρίστηκε ότι ‘η Μεσόγειος Θάλασσα μας ανήκει. Και κανείς δεν πρέπει καν να σκεφτεί να σηκώσει ένα ξίφος εναντίον μας. Η Ελλάδα, η Κύπρος και οι σύμμαχοί τους. Καλύτερα να μην το ξεχνάτε αυτό’. Αυτοί είναι άνθρωποι που χτυπούν τα τύμπανα του πόλεμου εναντίον ενός άλλου συμμάχου στο ΝΑΤΟ και στους οποίους στέλνουμε αυτά τα όπλα χωρίς καμία ένδειξη τύψεων από την πλευρά τους.

Δεν πρέπει οι Ηνωμένες Πολιτείες να απαιτούν από τις χώρες που τους στέλνουν προηγμένα όπλα αξίας δισεκατομμυρίων δολαρίων να αντικατοπτρίζουν τις αξίες τους; Δεν πρέπει να απαιτήσουν από έναν σύμμαχο του ΝΑΤΟ ειδικότερα ότι τουλάχιστον θα σέβεται το κράτος δικαίου και τα βασικά ανθρώπινα δικαιώματα; Ο πρόεδρος Μπάιντεν σίγουρα δεν φαίνεται να σκέφτεται κάτι τέτοιο.».

Και πράγματι, από κανέναν μέσα στην ελληνική κυβέρνηση δεν ακούσαμε να λέγονται τα παραπάνω όταν οι ΗΠΑ ανακοίνωναν τις προθέσεις τους να «επιβραβεύσουν» τους Τούρκους με επιπλέον F-16 και αναβάθμιση πολλών παλαιότερων μαχητικών!

Αντιθέτως τους ευχαριστούμε κιόλας που θα…εντάξουν την Ελλάδα στο πρόγραμμα αγοράς των ΠΑΝΑΚΡΙΒΩΝ και προβληματικών F-35.

απεμπε-EPA photo

el.gr

Παρόμοια άρθρα

logo white