Τετ, Απρ 17, 2024

ΕΚΤΑΚΤΟ: Η Τουρκία βάσει της συμφωνίας με την Λιβύη ξεκινά έρευνες για υδρογονάνθρακες εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας!

ΕΚΤΑΚΤΟ: Η Τουρκία βάσει της συμφωνίας με την Λιβύη ξεκινά έρευνες για υδρογονάνθρακες εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας!

Η Τουρκία ετοιμάζει πετρελαϊκές έρευνες στην Ανατολική Μεσόγειο εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας (βάσει των συντεταγμένων που κατέθεσε το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών στην κρίση του «Μαλένε Όστερβολντ» τον Νοέμβριο του 2008),

αλλά και της δυνητικής ΑΟΖ βάσει του τουρκολιβυκού Μνημονίου, όπως ανακοίνωσε ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας και Φυσικών Πόρων, Αλπαρσλάν Μπαϊρακτάρ,.

Ο Αλπαρσλάν Μπαϊρακτάρ, βρέθηκε στην πρωτεύουσα Τρίπολη της Λιβύης για τη Σύνοδο Κορυφής για την Ενέργεια και την Οικονομία της Λιβύης και μιλώντας στο τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu δήλωσε ότι η Τουρκία είναι έτοιμη να συνεργαστεί για την αξιοποίηση του ενεργειακού δυναμικού της Λιβύης.

«Στο πλαίσιο της συμφωνίας μας για τις ζώνες θαλάσσιας δικαιοδοσίας, θέλουμε να δραστηριοποιηθούμε και στις θαλάσσιες περιοχές της Λιβύης.

Δηλώσαμε ότι μέσω των δικών μας πλοίων μπορούμε να επιτύχουμε πολύ πιο οικονομικά, αποδοτικά και ταχύτερα αποτελέσματα. Την προσεχή περίοδο, σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα θα στείλουμε μια ομάδα εδώ.

Μπορούμε να δηλώσουμε ότι θα κάνουμε σημαντικά βήματα προς αυτή την κατεύθυνση με μια πιο εντατική τεχνική εργασία», είπε ο Μπαϊρακτάρ.

Να θυμίσουμε ότι βάσει της δήλωσης του τότε εκπροσώπου του ΥΠΕΞ Γ.Κουμουτσάκου τον Νοέμβριο του 2008:

«Από χθες, 14 Νοεμβρίου, το νορβηγικό ερευνητικό σκάφος “Malene Ostervold” εισήλθε στην περιοχή της νοτιο-ανατολικής Μεσογείου και πιο συγκεκριμένα, νοτίως και ανατολικά του Καστελορίζου, προκειμένου να πραγματοποιήσει, εκτός ελληνικών χωρικών υδάτων, γεωφυσικές έρευνες τουρκικών συμφερόντων, συνοδευόμενο από την τουρκική φρεγάτα “Gediz”. 

Δεδομένου ότι σύμφωνα με τις σχετικές πρόνοιες της Διεθνούς Σύμβασης για το Δίκαιο της Θάλασσας, μεγάλο τμήμα της περιοχής αυτής, περιλαμβάνει ελληνική υφαλοκρηπίδα, το Υπουργείο Εξωτερικών, σε συνεχή επικοινωνία και συντονισμό με το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, έχει προβεί από χθες σε διαβήματα προς το Νορβηγό Πρέσβυ και τον Τούρκο Πρέσβυ στην Αθήνα, καθώς και στο Τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών στην Άγκυρα, σε επίπεδο Βοηθού Υφυπουργού Εξωτερικών». 

Αναφερόμενος στην τουρκική παρουσία στη Λιβύη, ο Μπαϊρακτάρ είπε ότι «η υποστήριξη που παρέχουμε στους αδελφούς μας εδώ, γίνεται στο πλαίσιο μιας συνεργασίας από μια βαθιά ριζωμένη σχέση 500 ετών ανάμεσα στην Τουρκία και τη Λιβύη» για να προσθέσει:

«Οι δραστηριότητές μας στον τομέα της ενέργειας απέκτησαν μεγάλη σημασία, ιδίως με τη συμφωνία για την οριοθέτηση της θαλάσσιας δικαιοδοσίας το 2019. Πέρυσι, δημιουργήσαμε ένα νομικό πλαίσιο συνεργασίας με ένα μνημόνιο κατανόησης στον τομέα των υδρογονανθράκων. Ήρθε η ώρα να ξεκινήσουμε τις έρευνες στις περιοχές που ορίζει η συμφωνία συνεργασίας μας».

Η Τουρκία και η Κυβέρνηση Εθνικής Συμφωνίας είχαν υπογράψει Συνθήκη για τα Θαλάσσια Όρια προκειμένου να δημιουργήσουν μια Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη στη Μεσόγειο Θάλασσα, η οποία κατατέθηκε στον ΟΗΕ και καμία χώρα, περιλαμβανομένης; και της Ελλάδας δεν την έχουν αμφισβητήσει εντός του χρονικού ορίου που έπρεπε αυτό να γίνει!

Θεωρητικά, τόσο η Κύπρος όσο και η Αίγυπτος είχαν απορρίψει τη συμφωνία ως παράνομη, ενώ η Ελλάδα την θεώρησε άκυρη και γεωγραφικά παράλογη, επειδή αγνοούσε την παρουσία των νησιών της Κρήτης, της Κάσου, της Καρπάθου, του Καστελλόριζου και της Ρόδου μεταξύ των ακτών Τουρκίας και Λιβύης, αλλά κανείς δεν αμφισβήτησε στον ΟΗΕ το περιεχόμενο της συμφωνίας.

Τον Οκτώβριο του 2022, η Τουρκία και η Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας (Λιβύη) υπέγραψαν προκαταρκτική συμφωνία έρευνας για υδρογονάνθρακες με βάση την προηγούμενη συμφωνία.

Παρόμοια άρθρα

logo white