Σαβ, Ιουν 22, 2024

Αντίστροφη μέτρηση για φορολογικές δηλώσεις, πότε ανοίγει η πλατφόρμα - Έρχονται τα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ, καταβολή σε 11 δόσεις

Αντίστροφη μέτρηση για φορολογικές δηλώσεις, πότε ανοίγει η πλατφόρμα - Έρχονται τα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ, καταβολή σε 11 δόσεις

Η υποβολή φορολογικών δηλώσεων θα ολοκληρωθεί έως τις 30 Ιουνίου 2024 Αντίστροφα μετρά ο χρόνος για το ραντεβού με την εφορία και την έναρξη υποβολής των φορολογικών δηλώσεων, αλλά και για τα ραβασάκια του ΕΝΦΙA που πλέον θα καταβληθεί σε 11 δόσεις.


Σε ό,τι αφορά τις φορολογικές δηλώσεις, σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες, το πιο πιθανό είναι η πλατφόρμα να ανοίξει την τελευταία εβδομάδα του Μαρτίου και μάλιστα, εφέτος θα ανοίξει νωρίτερα από κάθε άλλη χρονιά, καθώς πέρυσι αυτό έγινε στις 31 Μαρτίου.
Η σχετική νομοθετική ρύθμιση που θα αφορά την αυτόματη προσυμπλήρωση και υποβολή φορολογικών δηλώσεων για μισθωτούς και συνταξιούχους, εκτιμάται ότι θα ψηφιστεί μέσα στην επόμενη εβδομάδα.
Σημειώνεται ότι η δήλωση θα είναι προσυμπληρωμένη και είτε ο φορολογούμενος θα μπορεί να την υποβάλει με ένα κλικ ή εάν δεν πράξει απολύτως τίποτα, τότε θα υποβληθεί αυτόματα με την λήξη της προθεσμίας. Το μέτρο αφορά περίπου 1 εκατ. φορολογούμενους που απέκτησαν το 2023 εισοδήματα αποκλειστικά από μισθούς και συντάξεις και θα είναι δοκιμαστικό φέτος, καθώς από το 2025 οι δηλώσεις θα είναι πλήρως προσυμπληρωμένες.
Πάντως, το χρονοδιάγραμμα υποβολής των δηλώσεων προβλέπει ότι θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία έως τις 30 Ιουνίου 2024 και για τους φορολογούμενους που προκύψει φόρος με την εκκαθάριση των φορολογικών δηλώσεων θα πρέπει να τπν πληρώσουν σε 8 ίσες μηνιαίες δόσεις, με την πρώτη έως τις 31 Ιουλίου και την τελευταία έως τις 28 Φεβρουαρίου του 2025. Έκπτωση 3% επί της συνολικής οφειλής θα υπάρχει για τους φορολογούμενους που επιλέξουν την εφάπαξ καταβολή έως το τέλος Ιουλίου.
Πάντως, ελαφρύνσεις θα δουν εφέτος ελεύθεροι επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενοι και ατομικές επιχειρήσεις, καθώς θα κληθούν να καταβάλλουν χαμηλότερο κατά 50% τέλος επιτηδεύματος. Σημειώνεται ότι με την έκπτωση από 600 ευρώ το Τέλος θα μειωθεί στα 300 ευρώ, ενώ θα προστεθούν άλλα 300 ευρώ για τις περιπτώσεις που υπάρχει υποκατάστημα. Το μέτρο δεν ισχύει για τα νομικά πρόσωπα και εκείνους που διατηρούν μπλοκάκι, αφού οι τελευταίοι φορολογούνται ως μισθωτοί.

ΕΝΦΙΑ

Τα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ αναμένεται πως θα αναρτηθούν την πρώτη εβδομάδα του Απριλίου, αν και υπάρχει ένα μικρό ενδεχόμενο αυτό να συμβεί λίγο νωρίτερα.
Ήδη, οι σχετικές διαδικασίες για την ανάρτηση των εκκαθαριστικών έχει ξεκινήσει από τις 9/3 που έκλεισε η πλατφόρμα του Ε9, μέσω της οποίας οι φορολογούμενοι μπορούσαν να διορθώνουν λάθη και παραλείψεις που αυξάνουν το τελικό ποσό του ΕΝΦΙΑ.
Ο ΕΝΦΙΑ θα μπορεί να πληρωθεί σε 11 μηνιαίες δόσεις, με την πρώτη να καταβάλλεται έως το τέλος Απριλίου και την τελευταία έως 28 Φεβρουαρίου 2025.
Έκπτωση 10% θα έχουν οι ιδιοκτήτες με ασφαλισμένες κατοικίες. Πρόκειται για μέτρο που αφορά περίπου 305.000 ασφαλισμένες κατοικίες. Για τους φορολογούμενους η διαδικασία μείωσης ΕΝΦΙΑ έκλεισε και πλέον, οι ασφαλιστικές θα επικυρώσουν τα στοιχεία αιτήσεων των ιδιοκτητών που θα λάβουν τα μειωμένα εκκαθαριστικά.
Για την υποβολή τροποποιητικών δηλώσεων από τους φορολογούμενους που θα διαπιστώσουν λάθη στο εκκαθαριστικό του φόρου ακινήτων, η πλατφόρμα του Ε9 αναμένεται να ανοίξει ξανά στα τέλη Απριλίου, λίγο πριν την λήξη της προθεσμίας υποβολής της πρώτης δόσης του ΕΝΦΙΑ.
Στα πιο συνηθισμένα λάθη στο Ε9 που αυξάνουν το ποσό του ΕΝΦΙΑ περιλαμβάνεται η επιφάνεια του ακινήτου, ο όροφος, η παλαιότητα, το είδος των εμπράγματων δικαιωμάτων, τα ποσοστά συνιδιοκτησίας, τα κενά και ημιτελή κτίσματα, αλλά και το είδος των κτισμάτων που βρίσκονται εντός αγροτεμαχίων.

www.bankingnews.gr

Παρόμοια άρθρα

logo white