Τρόμος – Οι 9 πυρηνικές δυνάμεις ξόδεψαν το ποσό ρεκόρ των 91,4 δισ για τα οπλοστάσια τους – SIPRI: Είμαστε μπροστά στην άβυσσο
Πολλά από τα 9 πυρηνικά κράτη ανέπτυξαν νέα πυρηνικά συστήματα το 2023 αναφέρει SIPRI
Έκκληση να κάνουν ένα βήμα πίσω και να σκεφτούν προς τα πού οδεύει ο πλανήτης απευθύνει προς τις 9 πυρηνικές δυνάμεις του κόσμου το Διεθνές Ινστιτούτο Μελετών για την Ειρήνη (SIPRI), το οποίο επισημαίνει πως όλες προχώρησαν στον εκσυγχρονισμό των οπλοστασίων τους.
Μάλιστα το SIPRI επισημαίνει πως πολλά από τα 9 αυτά πυρηνικά κράτη (Ρωσία, ΗΠΑ, Γαλλία, Ινδία, Κίνα, Ισραήλ, Ηνωμένο Βασίλειο, Πακιστάν και Βόρεια Κορέα) ανέπτυξαν το 2023 και νέα πυρηνικά συστήματα, σε μια περίοδο όπου οι συγκρούσεις σε Ουκρανία και Μέση Ανατολή προκαλούν παγκόσμια ανησυχία για γενίκευση των εχθροπραξιών.
Δαπάντησαν 91,4 δισ το 2023
Σύμφωνα με την Ican – Διεθνής Εκστρατεία για την Κατάργηση των Πυρηνικών Όπλων – οι παγκόσμιες δαπάνες για πυρηνικά όπλα έφτασαν στα 91,4 δισ δολάρια το 2023, ποσό αυξημένο κατά 13% σε σχέση με το 2022.
Όπως αναφέρεται, το ποσό αυτό που είναι αυξημένο κατά 10,7 δισ δολάρια σε σχέση με το 2022, οφείλεται ως επί το πλείστον στην απότομη αύξηση των αμυντικών προϋπολογισμών στις ΗΠΑ.
Βάσει των στοιχείων της Ican, και οι 9 πυρηνικές δυνάμεις δαπάνησαν περισσότερα ποσά, με την Κίνα να είναι στη δεύτερη θέση όσον αφορά τις δαπάνες για πυρηνικά μετά τις ΗΠΑ.
Συγκεκριμένα, αναφέρεται πως δαπάνησε 11,9 δισεκατομμύρια δολάρια, έναντι 51,5% δισ των ΗΠΑ.
Η Ρωσία είναι στην τρίτη θέση με 8,3 δισ και ακολουθείται από το Ηνωμένο Βασίλειο με 8,1 δισ και τη Γαλλία με 6,1 δισ.
Εκτιμάται πως τα τελευταία πέντε χρόνια, οι δαπάνες για πυρηνικά όπλα αυξήθηκαν κατά 34%, ή 23,2 δισεκατομμύρια δολάρια.
Οι δαπάνες από τις ΗΠΑ αυξήθηκαν κατά 45% κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου και κατά 43% στο Ηνωμένο Βασίλειο, και σύμφωνα με τις τρέχουσες τάσεις θα ξεπεράσουν τα 100 δισεκατομμύρια δολάρια το 2024.
Έτοιμες για χρήση 9.585 κεφαλές
Σύμφωνα με το SIPRI, τον Ιανουάριο του 2024 από τις κάπου 12.121 πυρηνικές κεφαλές που υπάρχουν στην υφήλιο, οι 9.585 ήταν έτοιμες να χρησιμοποιηθούν.
Από αυτές οι 3.904 ήταν αναπτυγμένες σε πυραύλους ή σε αεροσκάφη, μια αύξηση άνω του 60% σε σχέση με τον Ιανουάριο του 2023.
Περίπου 2.100 από τις τελευταίες διατηρούνταν σε κατάσταση «υψηλού επιχειρησιακού συναγερμού», τοποθετημένες σε βαλλιστικούς πυραύλους.
Σχεδόν όλες αυτές οι πυρηνικές κεφαλές ανήκουν στη Ρωσία και στις ΗΠΑ – πρόκειται άλλωστε για τις δύο χώρες που κατέχουν το 90% των πυρηνικών όπλων σε παγκόσμια κλίμακα, αν και για πρώτη φορά – όπως λέει το SIPRI – η Κίνα έθεσε «ορισμένες κεφαλές σε κατάσταση υψηλού επιχειρησιακού συναγερμού» – που σημαίνει ότι είναι έτοιμες να εκτοξευθούν αμέσως.
Κάντε ένα βήμα πίσω
«Είχαμε να δούμε τα πυρηνικά όπλα να διαδραματίζουν τόσο σημαντικό ρόλο στις διεθνείς σχέσεις από τον ψυχρό πόλεμο», συνοψίζει ο διευθυντής του προγράμματος για τα όπλα μαζικής καταστροφής στο Διεθνές Ινστιτούτο Μελετών για την Ειρήνη, Wilfred Wan ενώ ο διευθυντής του SIPRI, Dan Smith τονίζει ότι «ζούμε σήμερα σε μια από τις πιο επικίνδυνες περιόδους στην ιστορία της ανθρωπότητας».
«Οι πηγές αστάθειας είναι πολυάριθμες: πολιτικές αντιπαλότητες, οικονομικές ανισότητες, περιβαλλοντικές επιπλοκές, επιτάχυνση της κούρσας εξοπλισμών.
Βρισκόμαστε μπροστά στην άβυσσο κι είναι καιρός οι μεγάλες δυνάμεις να κάνουν ένα βήμα πίσω και να σκεφτούν.
Κατά προτίμηση μαζί» λέει ο Smith.
Σημειώνεται πως τον Φεβρουάριο του 2023, η Ρωσία ανακοίνωνε ότι αναστέλλει τη συμμετοχή της στη συνθήκη Νέα START – «την τελευταία συνθήκη ελέγχου (…) που περιόριζε τις στρατηγικές πυρηνικές δυνάμεις της Ρωσίας και των ΗΠΑ».
«Παρότι ο συνολικός αριθμός των πυρηνικών κεφαλών συνεχίζει να μειώνεται, στο μέτρο που τα όπλα της εποχής του ψυχρού πολέμου προοδευτικά καταστρέφονται, παρατηρείται αύξηση του αριθμού των επιχειρησιακών πυρηνικών κεφαλών από χρονιά σε χρονιά από πλευράς των πυρηνικών δυνάμεων.
Η τάση θα συνεχιστεί και πιθανόν θα επιταχυνθεί τα επόμενα χρόνια» υποστηρίζει ο Smith.
www.bankingnews.gr