Σαβ, Μάι 18, 2024

Τρομάζουν τα πλάνα του ρωσικού ΠΝ-4 αεροπλανοφόρα φουλαρισμένα με μαχητικά Su-57 θα σκορπούν τον φόβο

Τρομάζουν τα πλάνα του ρωσικού ΠΝ-4 αεροπλανοφόρα φουλαρισμένα με μαχητικά Su-57 θα σκορπούν τον φόβο

Μένει να βρει τα απαραίτητα κεφάλαια το ρωσικό υπουργείο άμυνας

Οπρώην αναπληρωτής αρχηγούς του γενικού επιτελείου του ρωσικού πολεμικού ναυτικού αποκάλυψε πλάνα του Κρεμλίνου να αναπτύξει μία ναυτική έκδοση του

μαχητικού πέμπτης γενιάς Su-57 για επιχειρήσεις σε μελλοντικό αεροπλανοφόρο της Μόσχας.

Μεγάλο Σχέδια για τον Ρωσικό Στόλο

Πιο συγκεκριμένα και σύμφωνα με ξένα μέσα, ο αντιναύαρχος Βλαντιμίρ Πεπελιάγεφ αποκάλυψε το εν λόγω ρωσικό πλάνο για το Su-57 στο νέο του βιβλίο με τίτλο «Αεροπλανοφόρο», υποδεικνύοντας την κατεύθυνση την οποία θα πάρουν στο μέλλον οι ναυτικές δυνάμεις της χώρας.

Η αποκάλυψη του Ρώσου συνέπεμψε χρονικά με μία άλλη αποκάλυψη, συγκεκριμένα από την Κίνα. Τις τελευταίες ώρες δημοσιεύθηκαν στο διαδίκτυο φωτογραφίες που ουσιαστικά επιβεβαιώνουν πως η Κίνα αναπτύσσει και αυτή ναυτική έκδοση για αεροπλανοφόρα του πιο προηγμένου μαχητικού της, δηλαδή του stealth αεροσκάφους J-35. Η ανάπτυξη ενός τόσο υπερσύγχρονου μαχητικού που θα επιχειρεί από αεροπλανοφόρο σηματοδοτεί μία νέα σελίδα στην ιστορία του κινεζικού πολεμικού ναυτικού.

Αν και ο Πεπελιάγεφ ανέφερε πως μία ναυτική έκδοση του Su-57 θα υιοθετηθεί από το ρωσικό πολεμικό ναυτικό στο μέλλον, τόνισε πως τα υπάρχοντα ναυτικά μαχητικά Su-33 και MiG-29 της Ρωσίας όχι μόνο δεν θα αποσυρθούν αλλά θα εκσυγχρονιστούν τα επόμενα έτη. Εξήγησε πως αυτές οι πλατφόρμες έχουν αποδειχθεί ιδιαίτερα αποτελεσματικές, για αυτό και δεν θα αντικατασταθούν σύντομα.

Ο Ρώσος πρόσθεσε πως αν και το Κρεμλίνο επιθυμεί να αποκτήσει μία ναυτική έκδοση του μαχητικού πέμπτης γενιάς Su-57, το εάν τελικά παραχθεί μαζικά η έκδοση αυτή θα εξαρτηθεί από την χρηματοδότηση του ρωσικού υπουργείου άμυνας. Πρέπει να γίνουν σοβαρές αλλαγές στο μαχητικό, οι οποίες απαιτούν χρόνο και μεγάλα κεφάλαια.

Ένα άλλο στοιχείο που έδωσε ο Πεπελιάγεφ είναι ότι το Su-57 δεν θα επιχειρεί από το μοναδικό σημερινό αεροπλανοφόρο της Μόσχας, το Kuznetsov, αλλά από κάποιο άλλο καινούργιο πλοίο του ρωσικού πολεμικού ναυτικού. Βέβαια εξήγησε πως σήμερα δεν υπάρχει ούτε ο χρόνος ούτε τα κεφάλαια για να ξεκινήσει να παράγεται ένα τέτοιο αεροπλανοφόρο.

Στο βιβλίο του ο αντιναύαρχος έγραψε εμφατικό πως το ρωσικό πολεμικό ναυτικό χρειάζεται συνολικά τέσσερα αεροπλανοφόρα, τα οποία θα είναι πλήρως εξοπλισμένα και θα αποτελούν κρίσιμα στοιχεία της ρωσικής ναυτικής ισχύος. 

Ωστόσο, έκλεισε λέγοντας πως δεν μπορεί να εκτιμήσει το πότε θα αναπτυχθούν αυτά τα αεροπλανοφόρα εξαιτίας των πολλών και διαφόρων παραγόντων που θα καθορίσουν το χρονοδιάγραμμα του κάθε προγράμματος.

pentapostagma.gr

Παρόμοια άρθρα

logo white