Δευ, Σεπ 16, 2024

Τρίτος Παγκόσμιος Πόλεμος; Ο επικεφαλής του ΝΑΤΟ ισχυρίζεται ότι μεμονωμένες χώρες του ΝΑΤΟ μπορούν να στείλουν στρατεύματα στην Ουκρανία

Τρίτος Παγκόσμιος Πόλεμος; Ο επικεφαλής του ΝΑΤΟ ισχυρίζεται ότι μεμονωμένες χώρες του ΝΑΤΟ μπορούν να στείλουν στρατεύματα στην Ουκρανία

Ορισμένα κράτη μέλη του ΝΑΤΟ έσπευσαν να αρνηθούν ότι θα εμπλακούν άμεσα στη σύγκρουση.Αλλά είναι έτσι;

Το ΝΑΤΟ δεν σχεδιάζει να στείλει στρατεύματα στην Ουκρανία , αλλά οι μεμονωμένες αποφάσεις από κάθε χώρα

δεν απαιτούν ομόφωνη υποστήριξη από όλα τα κράτη μέλη, όπως δήλωσε την Τρίτη στο πρακτορείο ειδήσεων AP ο Γενς Στόλτενμπεργκ, γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ.

«Οποιαδήποτε απόφαση αποστολής στρατευμάτων του ΝΑΤΟ απαιτεί την ομόφωνη υποστήριξη όλων των χωρών μελών, ενώ οι μεμονωμένες αποφάσεις μεμονωμένων χωρών δεν απαιτούν τέτοια ομόφωνη υποστήριξη», εξήγησε ο Στόλτενμπεργκ.

Ωστόσο, προς το παρόν, αποκλείει το ενδεχόμενο ΝΑΤΟϊκών στρατευμάτων στην Ουκρανία, λέγοντας: «Οι σύμμαχοι του ΝΑΤΟ παρέχουν άνευ προηγουμένου υποστήριξη στην Ουκρανία. Το κάναμε αυτό από το 2014 και αυξήσαμε την βοήθεια μετά την ευρεία εισβολή. Αλλά προς το παρόν δεν υπάρχουν σχέδια για στρατιωτικά στρατεύματα του ΝΑΤΟ στο έδαφος στην Ουκρανία», όπως αναφέρει το news/defense

Τα σχόλιά του για την ανάπτυξη στρατευμάτων εξηγούν ότι ορισμένα δυτικά έθνη μπορεί να θέλουν προς μια άμεση σύγκρουση με τη Ρωσία. Σε ένα τέτοιο σενάριο, Γάλλοι στρατιώτες, για παράδειγμα, θα μπορούσαν να πολεμούν ρωσικά στρατεύματα στην πρώτη γραμμή της Ουκρανίας, αν και όχι υπό την επίσημη σημαία του ΝΑΤΟ. Η κίνηση αυτή σηματοδοτεί ότι η σύγκρουση θα μπορούσε να φτάσει σε μια δυνητικά νέα και πολύ πιο επικίνδυνη φάση.

Ενώ ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ απέκλεισε την αποστολή στρατευμάτων σε επίπεδο Συμμαχίας, επεσήμανε επίσης ότι «πρόκειται για έναν επιθετικό πόλεμο της Ρωσίας εναντίον της Ουκρανίας, παραβιάζοντας κατάφωρα το διεθνές δίκαιο».

 

«Σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, η Ουκρανία έχει φυσικά το δικαίωμα στην αυτοάμυνα και εμείς έχουμε το δικαίωμα να την υποστηρίξουμε για να υπερασπιστεί αυτό το δικαίωμα», συνέχισε ο Στόλτενμπεργκ.

Τόνισε ότι το ΝΑΤΟ, ως συμμαχία, δεν παρέχει στην Ουκρανία φονικά όπλα, αλλά παρέχει άλλες μορφές βοήθειας, όπως φάρμακα, στολές και χειμερινό εξοπλισμό. Ωστόσο, τα κράτη μέλη της συμμαχίας στέλνουν επίσης όπλα και πυρομαχικά σε διμερή βάση ή σε ομάδες.

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε την Τρίτη ότι δεν μπορεί να αποκλείσει την αποστολή στρατευμάτων στην Ουκρανία.

«Δεν υπάρχει συναίνεση σε αυτό το σημείο για την επίσημη αποστολή στρατευμάτων στο έδαφος», είπε ο Μακρόν, αν και δεν είπε ποιες χώρες σκέφτονται να στείλουν στρατεύματα. Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου στο Κίεβο την Κυριακή ότι το Κίεβο δεν βρίσκεται σε συνομιλίες με τους εταίρους του για την ανάπτυξη στρατευμάτων στο ουκρανικό έδαφος.

Ορισμένα κράτη μέλη του ΝΑΤΟ έσπευσαν να αρνηθούν ότι θα εμπλακούν άμεσα στη σύγκρουση.Αλλά είναι έτσι όμως;

Ο Γερμανός Καγκελάριος Όλαφ Σολτς δήλωσε ότι «δεν θα υπάρχουν χερσαία στρατεύματα, ούτε στρατιώτες στο ουκρανικό έδαφος που θα σταλούν εκεί από ευρωπαϊκά κράτη ή κράτη του ΝΑΤΟ».

Σε συνάντηση της Τρίτης, οι πρωθυπουργοί της Ομάδας του Βίσεγκραντ, που αποτελείται από την Τσεχία, την Ουγγαρία, την Πολωνία και τη Σλοβακία, απέκλεισαν επίσης την αποστολή στρατευμάτων στην Ουκρανία.

Μακρόν: Δεν μπορούμε να αποκλείσουμε την αποστολή δυτικών στρατευμάτων στην Ουκρανία

ΟΓάλλος πρόεδρος Εμμανουέλ Μακρόν δήλωσε ότι η αποστολή δυτικών στρατευμάτων για να πολεμήσουν στην Ουκρανία «δεν μπορεί να αποκλειστεί» και ότι το Παρίσι θα εγκαταλείψει τη μακροχρόνια αντίθεσή του στην αγορά προμηθειών πυροβολικού έκτακτης ανάγκης για την Ουκρανία από χώρες εκτός ΕΕ.

Υποστηρίζοντας ότι η ήττα της Ρωσίας είναι απαραίτητη για να διασφαλιστεί η «συλλογική ασφάλεια της Ευρώπης», ο Μακρόν είπε ότι η συνάντηση των 25 Ευρωπαίων ηγετών στο Παρίσι τη Δευτέρα (26/2) ανανέωσε την αποφασιστικότητα της Δύσης να βοηθήσει την Ουκρανία, μετά από περισσότερα από δύο χρόνια πλήρους κλίμακας πολέμου στη χώρα.

«Θα κάνουμε ό,τι χρειάζεται για να μην μπορέσει η Ρωσία να κερδίσει τον πόλεμο», είπε στους δημοσιογράφους. Ερωτηθείς εάν η αποστολή δυτικών στρατευμάτων στην Ουκρανία ήταν μια επιλογή, ο Μακρόν είπε ότι το θέμα είχε συζητηθεί στη Διάσκεψη. «Δεν υπάρχει συναίνεση σήμερα για την αποστολή επίσημων στρατευμάτων στο έδαφος. Αλλά όσον αφορά τις επιλογές, τίποτα δεν μπορεί να αποκλειστεί», πρόσθεσε, χωρίς να δώσει λεπτομέρειες σχετικά με το ποιες χώρες σκέφτονταν ένα τέτοιο βήμα.

Ο Μακρόν είπε ότι οι ηγέτες συμφώνησαν να δημιουργήσουν έναν «συνασπισμό» χωρών που θα συζητούσαν να παράσχουν στην Ουκρανία πυραύλους και βόμβες μεγάλου βεληνεκούς. Η Γαλλία και το Ηνωμένο Βασίλειο δώρησαν πέρυσι πολλούς πυραύλους κρουζ Storm Shadow και Scalp και έχουν ήδη δημιουργηθεί παρόμοιοι συνασπισμοί για το πυροβολικό, την αεράμυνα και τον πόλεμο στην θάλασσα.

Η πιο επιθετική στάση ακολουθεί τις εκκλήσεις της Ουκρανίας για ενίσχυση της δυτικής υποστήριξης, προκειμένου να αναχαιτιστεί ένα αυξανόμενο μπαράζ ρωσικών επιθέσεων που οδήγησαν τη Μόσχα να κερδίσει εδάφη στα ανατολικά της χώρας μετά από μήνες αδιεξόδου στο πεδίο της μάχης.

Οι ευρωπαϊκές χώρες ανησυχούν επίσης όλο και περισσότερο ότι η πιθανή επιστροφή του Αμερικανού πρώην προέδρου Ντόναλντ Τραμπ στον Λευκό Οίκο θα μπορούσε να οδηγήσει στον περιορισμό της υποστήριξης της Ουάσιγκτον στην Ουκρανία και στην αποδυνάμωση του αμυντικού συμφώνου της Αμερικής με την Ευρώπη.

Υπάρχει επίσης η αίσθηση στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες ότι η Ρωσία αποτελεί μια ευρύτερη απειλή, όχι μόνο στην Ουκρανία, και ότι θα μπορούσε ακόμη και να εισβάλει σε κράτη μέλη του ΝΑΤΟ στην Ανατολική Ευρώπη. Ο Μακρόν εξέφρασε αυτές τις ανησυχίες κατά τη Διάσκεψη του Παρισιού στην οποία συμμετείχαν μεταξύ άλλων ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς, ο Ολλανδός πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε και η ηγέτης της Εσθονίας Κάγια Κάλλας.

Η αλλαγή πλεύσης στην αγορά πυρομαχικών από τη Γαλλία είναι ένα σημάδι οτι τα γεγονότα στο πεδίο της μάχης ανάγκασαν μια επανεξέταση των πολιτικών.

pentapostagma.gr

Παρόμοια άρθρα

logo white