Σαβ, Μάι 25, 2024

Τι συμβαίνει; Η Γερμανία ετοιμάζει νοσοκομεία για στρατιωτική σύρραξη – “Προετοιμαζόμαστε για μια καταστροφή ή να συνδράμουμε ένα άλλο μέλος του ΝΑΤΟ”.

Τι συμβαίνει; Η Γερμανία ετοιμάζει νοσοκομεία για στρατιωτική σύρραξη – “Προετοιμαζόμαστε για μια καταστροφή ή να συνδράμουμε ένα άλλο μέλος του ΝΑΤΟ”.

Ο Γερμανός υπ. Υγείας ετοιμάζει σχετικό νόμο μέχρι το καλοκαίρι - Αρνείται ότι κινδυνολογεί - "Με αυτή τη λογική, δεν θα χρειαζόμασταν ούτε και στρατό"

Η Γερμανία δεν πρέπει μόνο να προετοιμαστεί καλύτερα για μελλοντικές πανδημίες, αλλά και «για μεγάλες καταστροφές και πιθανές στρατιωτικές συγκρούσεις», δήλωσε ο

υπουργός Υγείας Καρλ Λάουτερμπαχ σε συνέντευξη του στην εφημερίδα Neue Osnabrucker

“Το σύστημα υγείας της χώρας δεν είναι επαρκώς προετοιμασμένο για καταστροφές και στρατιωτικές καταστάσεις έκτακτης ανάγκης, δήλωσε ο Γερμανός υπουργός και “το ενδεχόμενο μιας συμμαχίας δεν μπορεί να αποκλειστεί, . Αυτό το κενό πρέπει τώρα να καλυφθεί” είπε χαρακτηριστικά και ανακοίνωσε άμεση εφαρμογή σχεδίου το καλοκαίρι.

“Χρειαζόμαστε επίσης μια στροφή (Zeitwende) και στο σύστημα υγειονομικής περίθαλψης ειδικά καθώς η Γερμανία θα μπορούσε να γίνει κόμβος για την περίθαλψη τραυματιών από άλλες χώρες σε περίπτωση που ενεργοποιηθεί η ρήτρα αμοιβαίας συνδρομής του ΝΑΤΟ”, υποστήριξε ο Λάουτερμπαχ, παραπέμποντας στα όσα έκανε η κυβέρνηση συνασπισμού υπό τον Όλαφ Σολτς για να αντιμετωπίσει την πανδημία και να εξοπλίσει καλύτερα τις δομές του συστήματος υγειονομικής περίθαλψης για μεγάλες κρίσεις.

ΤΟ ΝΑ ΜΗΝ ΚΑΝΕΙΣ ΤΙΠΟΤΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΕΠΙΛΟΓΗ

«Θα ήταν ανόητο να πούμε ότι δεν προετοιμαζόμαστε για μια στρατιωτική σύγκρουση και μετά δεν θα έρθει», είπε ο Λάουτερμπαχ όταν ρωτήθηκε αν φοβάται ότι θα κατηγορηθεί για τρομοκρατία. «Σύμφωνα με αυτή τη λογική, δεν θα χρειαζόμασταν ούτε και στρατό. Το να μην κάνεις τίποτα δεν είναι επιλογή».

“Μετά την εγκληματική ρωσική επίθεση στην Ουκρανία, αυτή η πρόκληση έχει δυστυχώς γίνει πιο σημαντική”, είπε. “Εκεί έχουμε νομοθετικό κενό, το οποίο πρέπει να αντιμετωπίσουμε για να είμαστε προετοιμασμένοι για μια καταστροφή ή ακόμη και για μια περίπτωση που θα πρέπει να συνδράμουμε ένα άλλο κράτος-μέλος του ΝΑΤΟ (σύμφωνα με το άρθρο 5) όσο απίθανο κι αν είναι αυτό”.

Ο Λάουτερμπαχ έδωσε και το περίγραμμα του νόμου που θα πρέπει να έτοιμο μέχρι το καλοκαίρι ως εξής: “Σε περίπτωση κρίσης κάθε γιατρός, κάθε νοσοκομείο, κάθε υγειονομική αρχή πρέπει να γνωρίζει τι πρέπει να κάνει. Χρειαζόμαστε σαφείς αρμοδιότητες, για παράδειγμα για την κατανομή ενός μεγάλου αριθμού τραυματιών στα νοσοκομεία της Γερμανίας. Οι δίαυλοι επικοινωνίας και οι επιλογές για μεταφορές ασθενών σε ολόκληρη τη Γερμανία πρέπει επίσης να είναι σαφείς. Και οι κανονισμοί σχετικά με τη δημιουργία αποθεμάτων δεν φαίνεται να είναι επαρκείς. Αλλά και η ανάπτυξη και κατανομή του ιατρικού προσωπικού πρέπει να αποσαφηνιστεί. Και όλα αυτά πρέπει να εφαρμοστούν στην πράξη”.

Ο Λάουτερμπαχ υπενθύμισε ότι ήδη η Γερμανία έχει δεχθεί για νοσηλεία τόσους πολλούς βαριά τραυματισμένους από τη Ουκρανία όσο καμιά άλλη ευρωπαϊκή χώρα. Απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο Σοσιαλδημοκράτης υπουργός αρνήθηκε ότι κινδυνολογεί.

Ήδη έχουμε ανταλλάξει ιδέες με ειδικούς της Μπούντεσβερ και συνεργαζόμαστε με τα υπουργεία Άμυνας και και Εσωτερικών. Περιμένω ότι θα παρουσιάσουμε σχετικό νομοσχέδιο το καλοκαίρι για να εγκριθεί αμέσως από το υπουργικό συμβούλιο.

Ένα «σημείο καμπής για το σύστημα υγειονομικής περίθαλψης» είναι απαραίτητο – έστω και μόνο επειδή η Γερμανία θα μπορούσε να γίνει κόμβος για τη φροντίδα τραυματιών και τραυματιών από άλλες χώρες, εάν σχηματιζόταν μια συμμαχία.

Η Γερμανία έχει ήδη λάβει σχεδόν χίλιους σοβαρά τραυματίες από την Ουκρανία για θεραπεία – περισσότερους από οποιαδήποτε άλλη ευρωπαϊκή χώρα, είπε ο υπουργός.
Τα κανάλια αναφοράς και οι επιλογές για τη μεταφορά ασθενών σε ολόκληρη τη Γερμανία πρέπει επίσης να είναι σαφείς. Οι ισχύοντες κανονισμοί αποθήκευσης δεν ήταν επίσης επαρκείς. Σε περίπτωση κρίσης, πρέπει να διευκρινιστεί η αποστολή και κατανομή του ιατρικού προσωπικού. «Και όλα αυτά πρέπει να εξασκηθούν»

pentapostagma.gr

Παρόμοια άρθρα

logo white