Τετ, Ιουλ 24, 2024

«Θα Έχουμε Μια Δύσκολη Προσγείωση Κάποια Στιγμή. Σας Το Εγγυώμαι.»

«Θα Έχουμε Μια Δύσκολη Προσγείωση Κάποια Στιγμή. Σας Το Εγγυώμαι.»

Μπορείτε να μαντέψετε από ποιον είναι το απόσπασμα στον τίτλο του άρθρου; Θα σας δώσω μια υπόδειξη. Δεν ήμουν εγώ. Ξέρω ότι ακούγεται ότι θα μπορούσε να προέρχεται από εμένα, αλλά στην πραγματικότητα προέρχεται από ένα πολύ μεγάλο όνομα στη Wall Street. Η Έλεν Ζέντνερ είναι η επικεφαλής οικονομολόγος της Morgan Stanley στις ΗΠΑ

και είναι αυτή που το είπε. Κατά τη διάρκεια συνέντευξής της στο CNBC προειδοποίησε ότι «οι πιο αυστηροί αντίκτυποι από τη νομισματική πολιτική» θα έχουν τεράστιες συνέπειες για την οικονομία των ΗΠΑ τους επόμενους μήνες…

«Θα έχουμε μια δύσκολη προσγείωση κάποια στιγμή. Σας το εγγυώμαι. Όλοι αναρωτιόμαστε: Πότε θα γίνει αυτό;». είπε. «Το σημείο που επισημαίνει η Dimon είναι ότι υπάρχουν αυτές οι σωρευτικές επιπτώσεις που δημιουργούνται με την πάροδο του χρόνου και είμαστε στο στρατόπεδο που δεν έχουμε δει ακόμη όλες τις επιπτώσεις σύσφιξης από τη νομισματική πολιτική», πρόσθεσε, αναφερόμενη στον αντίκτυπο της Fed. αυξήσεις επιτοκίων.

Κάνει ένα πολύ καλό σημείο.

Οι συνέπειες των αυξήσεων των επιτοκίων γίνονται αισθητές με την πάροδο του χρόνου.

Τα υψηλότερα επιτόκια έχουν σίγουρα αρχίσει να προκαλούν πολλά προβλήματα, αλλά αν τα επιτόκια δεν μειωθούν σύντομα, το επίπεδο πόνου που βιώνουμε θα αρχίσει να αυξάνεται δραματικά.

Δυστυχώς, η Fed δεν είναι πιθανό να μειώσει τα επιτόκια σύντομα, επειδή ο πληθωρισμός συνεχίζει να είναι υψηλότερος από το αναμενόμενο …

Ο πληθωρισμός αυξήθηκε κατά το μεγαλύτερο ποσό εδώ και σχεδόν ένα χρόνο, σύμφωνα με το προτιμώμενο μέτρο της Fed – επιβεβαιώνοντας τις προσδοκίες ότι τα επιτόκια δεν θα μειωθούν μέχρι τον Ιούνιο περίπου.

Ο λεγόμενος δείκτης βασικών προσωπικών δαπανών κατανάλωσης (PCE) – ο οποίος εξαιρεί τις ασταθείς τιμές των τροφίμων και της ενέργειας – αυξήθηκε κατά 0,4% μεταξύ Δεκεμβρίου και Ιανουαρίου.

Ο Μάρκο Κολάνοβιτς, επικεφαλής στρατηγικής αγοράς για την JPMorgan Chase, πιστεύει ότι η οικονομία των ΗΠΑ θα μπορούσε να οδηγηθεί σε «κάτι σαν στασιμότητα της δεκαετίας του 1970» .

Σε ένα σημείωμα αναλυτών προς τους πελάτες, ο επικεφαλής στρατηγικής στρατηγικής της τράπεζας Μάρκο Κολάνοβιτς προειδοποίησε ότι η οικονομία μπορεί να απομακρυνθεί από ένα σενάριο «Goldilocks» –στο οποίο δεν επεκτείνεται ή συρρικνώνεται υπερβολικά– και να εισέλθει σε μια περίοδο στασιμοπληθωρισμού παρόμοια με αυτή που βιώθηκε. στη δεκαετία του 1970.

«Επιστρέφοντας στο ζήτημα του μακροοικονομικού καθεστώτος της αγοράς, πιστεύουμε ότι υπάρχει κίνδυνος η αφήγηση να γυρίσει πίσω από το Goldilocks προς κάτι σαν στασιμοπληθωρισμό της δεκαετίας του 1970, με σημαντικές επιπτώσεις στην κατανομή περιουσιακών στοιχείων», έγραψε ο Kolanovic.

Θα υποστήριζα ότι βρισκόμαστε ήδη σε μια περίοδο στασιμοπληθωρισμού.

Η οικονομία είναι σίγουρα στάσιμη και ο πληθωρισμός ήταν απαράδεκτα υψηλός.

Αλλά τώρα οι συνθήκες έχουν πάρει μια δραματική τροπή προς το χειρότερο στις αρχές του 2024 και βλέπουμε μερικά πολύ ανησυχητικά σημάδια

Για παράδειγμα, έμεινα έκπληκτος όταν έμαθα ότι ένα καναδικό συνταξιοδοτικό ταμείο μόλις πούλησε ένα μερίδιο σε έναν πύργο γραφείων του Μανχάταν για μόλις ένα δολάριο …

Τα καναδικά συνταξιοδοτικά ταμεία ήταν από τους πιο παραγωγικούς αγοραστές ακινήτων στον κόσμο, ξεκινώντας μια επανάσταση που ενέπνευσε σχέδια συνταξιοδότησης σε όλο τον κόσμο για να τα μιμηθούν. Τώρα η μεγαλύτερη από αυτές λαμβάνει μέτρα για να περιορίσει την έκθεσή της στον πιο πολιορκημένο τύπο ιδιοκτησίας – κτίρια γραφείων.

Το Canada Pension Plan Investment Board έχει κάνει τρεις συμφωνίες σε μειωμένες τιμές, πουλώντας τα συμφέροντά του σε ένα ζευγάρι πύργους του Βανκούβερ, ένα επιχειρηματικό πάρκο στη Νότια Καλιφόρνια και ένα έργο ανάπλασης στο Μανχάταν, με το μερίδιο της Νέας Υόρκης να εκφορτώνεται στην τιμή που ανεβάζει τα φρύδια μόλις $1. Το ανησυχητικό είναι ότι αυτές οι συμφωνίες μπορεί να αποτελέσουν παράδειγμα και για άλλους μεγάλους επενδυτές που αναζητούν διέξοδο από την αναταραχή.

Το Canada Pension Plan Investment Board είχε μερίδιο 29% στην 360 Park Avenue South του Μανχάταν.

Το σχέδιο ήταν να ανακατασκευαστεί αυτό το ακίνητο, αλλά σε αυτό το σημείο οι προοπτικές για τα κτίρια γραφείων είναι τόσο κακές που το συνταξιοδοτικό ταμείο ήθελε απλώς να φύγει.

Και έτσι ολόκληρο το μερίδιο 29 τοις εκατό πουλήθηκε για ένα μόνο δολάριο.

Θυμάστε όταν προειδοποίησα ότι κατευθυνόμασταν στο χειρότερο κραχ εμπορικών ακινήτων στην ιστορία;

Λοιπόν, έτσι μοιάζει μια συντριβή.

Εν τω μεταξύ, μεγάλοι εργοδότες σε όλη την Αμερική συνεχίζουν να πραγματοποιούν μαζικές απολύσεις.

Σήμερα, με λύπη έμαθα ότι η Electronic Arts απολύει περίπου 700 εργαζόμενους …

Μια άλλη μέρα, ένας ακόμη γύρος μαζικών απολύσεων στη βιομηχανία παιχνιδιών. Η Electronic Arts (EA) ανακοίνωσε ότι θα περικόψει περίπου το 5% των εργαζομένων της, αφήνοντας σχεδόν 700 άτομα χωρίς δουλειά. Επίσης, ακυρώνει παιχνίδια και κλείνει τουλάχιστον ένα στούντιο ανάπτυξης.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της EA Andrew Wilson ανακοίνωσε τις απολύσεις σε ένα email στους υπαλλήλους, το οποίο στη συνέχεια δημοσιεύτηκε στο blog της εταιρείας την Τετάρτη.

Και μόλις μάθαμε περισσότερες λεπτομέρειες για τις απολύσεις που πραγματοποιεί η Citigroup …

Η Citigroup αποκόπτει σχεδόν 300 εργαζομένους στη Νέα Υόρκη, καθώς συνεχίζει τις μαζικές απολύσεις σε μια προσπάθεια να περιορίσει τα έξοδα, σύμφωνα με καταθέσεις στο Υπουργείο Εργασίας της Πολιτείας.

Περίπου 239 εργαζόμενοι στην κύρια τραπεζική θυγατρική, 44 από τη μονάδα μεσίτη-διαπραγματευτή και τρεις από τον τεχνολογικό κλάδο της αποκόπτονται, σύμφωνα με τις ειδοποιήσεις για την προσαρμογή και την επανεκπαίδευση των εργαζομένων (WARN) που κατατέθηκαν αυτήν την εβδομάδα.

Στις αρχές Ιανουαρίου, η εταιρεία ανακοίνωσε ότι περικόπτει 20.000 ρόλους «μεσοπρόθεσμα», ως μέρος μιας προσπάθειας αναδιοργάνωσης. Οι περικοπές σχεδιάζονται να εξοικονομήσουν την εταιρεία μεταξύ 2 και 2,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Δεν έχουμε δει κάτι τέτοιο από τη Μεγάλη Ύφεση του 2008 και του 2009.

Την Πέμπτη, η Zero Hedge δημοσίευσε μια λίστα με 50 διαφορετικές μαζικές απολύσεις που είδαμε πρόσφατα…

1. Everybuddy: 100% του εργατικού δυναμικού
2. Wisense: 100% του εργατικού δυναμικού
3. CodeSee: 100% του εργατικού δυναμικού
4. Twig: 100% του εργατικού δυναμικού
5. Twitch: 35% του εργατικού δυναμικού
6. Roomba: 31% του εργατικού δυναμικού
7. Bumble: 30% του εργατικού δυναμικού
8. Farfetch: 25% του εργατικού δυναμικού
9. Μακριά: 25% του εργατικού δυναμικού
10. Hasbro: 20% του εργατικού δυναμικού
11. LA Times: 20% του εργατικού δυναμικού
12. Wint Wealth: 20% του εργατικού δυναμικού
13. Finder: 17% του εργατικού δυναμικού
14. Spotify: 17% του εργατικού δυναμικού
15. Buzzfeed: 16% του εργατικού δυναμικού
16. Levi’s: 15% του εργατικού δυναμικού
17. Xerox: 15% του εργατικού δυναμικού
18. Qualtrics: 14% του εργατικού δυναμικού
: Wayfair 19. 13% του εργατικού δυναμικού
20. Duolingo: 10% του εργατικού δυναμικού
21. Rivian: 10% του εργατικού δυναμικού
22. Washington Post: 10% του εργατικού δυναμικού
23. Snap: 10% του εργατικού δυναμικού
24. eBay: 9% του εργατικού δυναμικού
25. Sony Interactive: 8% του εργατικού δυναμικού
26. Expedia: 8% του εργατικού δυναμικού
27. Business Insider: 8% του εργατικού δυναμικού
28. Instacart: 7% του εργατικού δυναμικού
29. Paypal: 7% του εργατικού δυναμικού
30. Okta: 7% του εργατικού δυναμικού
31. Charles Schwab: 6% του εργατικού δυναμικού
32. Docusign: 6% του εργατικού δυναμικού
33. Σε κίνδυνο: 6% του εργατικού δυναμικού
34. EA: 5% του εργατικού δυναμικού
35. Κινητικά: 5% του εργατικού δυναμικού
36. Mozilla: 5% του εργατικού δυναμικού
37. Vacasa: 5% του εργατικού δυναμικού
38. CISCO: 5% του εργατικού δυναμικού
39. UPS: 2% του εργατικού δυναμικού
40. Nike: 2% του εργατικού δυναμικού
41. Blackrock: 3% του εργατικού δυναμικού
42. Paramount: 3% του εργατικού δυναμικού
43. Citigroup: 20.000 εργαζόμενοι4
. ThyssenKrupp: 5.000 εργαζόμενοι
45. Best Buy: 3.500 εργαζόμενοι
46. Barry Callebaut: 2.500 εργαζόμενοι
47. Outback Steakhouse: 1.000
48. Northrop Grumman
: 1.000 εργαζόμενοι 49. Pixar: 1.300 υπάλληλοι
: 550 υπάλληλοι.

Απλά κοιτάξτε αυτή τη λίστα.

Αυτό είναι καρύδια!

Όποιος πιστεύει ότι η οικονομία των ΗΠΑ οδεύει προς τη σωστή κατεύθυνση είναι απλώς παραληρημένος.

Ο Γκρεγκ Χάντερ μόλις πήρε συνέντευξη από τον οικονομικό αναλυτή Ντέιβιντ Μόργκαν και προειδοποιεί ότι στην πραγματικότητα «μπαίνουμε σε μια παγκόσμια ύφεση που δεν έχει δει ποτέ ο κόσμος» …

Ο οικονομικός αναλυτής και οικονομικός συγγραφέας Ντέιβιντ Μόργκαν έχει πάει κόντρα στην πλειοψηφία στο παρελθόν με προβλέψεις που έμοιαζαν απίστευτες εκείνη την εποχή. Μια πρόβλεψη πέρυσι είναι ότι η Fed δεν θα μειώσει τα επιτόκια το 2023. Η Fed δεν το έκανε, και η Morgan εξακολουθεί να προβλέπει ότι δεν θα υπάρξει μείωση των επιτοκίων της Fed σύντομα. Τώρα, με ένα ρεκόρ χρηματιστηρίου, η Morgan προβλέπει ότι «Μπαίνουμε σε μια παγκόσμια ύφεση που δεν έχει δει ποτέ ο κόσμος».

Οι παγκόσμιες κεντρικές τράπεζες μπόρεσαν να καθυστερήσουν το αναπόφευκτο πλημμυρίζοντας το σύστημα με κολοσσιαία βουνά χρήματος.

Αλλά αυτό δημιούργησε έναν τεράστιο πληθωρισμό και τώρα έρχεται ούτως ή άλλως μια τρομακτική οικονομική κρίση.

Θα ήθελα λοιπόν να ενθαρρύνω όλους να προετοιμαστούν για τη «σκληρή προσγείωση» που πλησιάζει γρήγορα, γιατί θα είναι εξαιρετικά επώδυνη για τους απροετοίμαστους.

themostimportantnews.com

Το νέο βιβλίο του Michael με τίτλο  «Chaos»  είναι διαθέσιμο  σε χαρτόδετο βιβλίο  και  για το Kindle  στο Amazon.com και μπορείτε να δείτε το νέο του ενημερωτικό δελτίο Substack  εδώ .

 

Παρόμοια άρθρα

logo white