Ρωσικό μήνυμα με αποδέκτη και την Ελλάδα: Έτσι θα σκοτώσουμε τα F -16 του ΝΑΤΟ στην Ουκρανία
Οι Ρώσοι πιλότοι θα επιδιώξουν εμπλοκή με τα F -16 σε κλειστή εναέρια μάχη, όπου θα μπορέσουν να εκμεταλλευτούν τις αδυναμίες του αμερικανικού αεροσκάφους
Η Ρωσία αναμένει την άφιξη των F – 16 και έχει στα χέρια της το «εγχειρίδιο» αντιμετώπισης των δυτικών μαχητικών αεροσκαφών.
Η ρωσική πολεμική αεροπορία προετοιμάζεται εντατικά για την επικείμενη παράδοση δυτικών αεροσκαφών που υποτίθεται ότι θα ενισχύσουν την ουκρανική αεράμυνα.
Το ρωσικό μήνυμα αφορά και την Ελλάδα, που προτίθεται να αποστείλει 32 F -16 στην Ουκρανία.
Το ρωσικό μήνυμα για τα F -16
Στις 20 Ιουλίου, το ρωσικό υπουργείο Άμυνας δημοσίευσε ένα βίντεο στο οποίο ο Alexander, πιλότος μαχητικού Su-35S, δήλωσε με βεβαιότητα ότι τα ρωσικά πληρώματα έχουν μελετήσει διεξοδικά τις δυνατότητες του F-16, μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων TASS.
ADVERTISEMENT
«Το πλήρωμα μας είναι έτοιμο να συναντήσει τα F-16.
Μελέτησα τα δυνατά και τα αδύνατα σημεία τους.
Η ικανότητα του πληρώματός μας θα μας επιτρέψει να ολοκληρώσουμε την αποστολή μάχης για να νικήσουμε αυτό το αεροσκάφος», υποστήριξε ο Alexander.
Επισήμανε ότι το Su-35S είναι πιο προηγμένο από το αμερικανικό μαχητικό, με σημαντικότερες δυνατότητες στόχευσης και πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς.
Εκτός από το Su-35 και οι Ρώσοι πιλότοι των Su-30 προετοιμάζονται επίσης για μια πιθανή αντιπαράθεση με το αμερικανικής κατασκευής μαχητικό αεροσκάφος F-16.
Νωρίτερα αυτό το μήνα, πιλότοι μαχητικών Su-30 υποστήριξαν ότι έχουν αναπτύξει εξειδικευμένες τακτικές μάχης για να αντιμετωπίσουν τα F-16, υποστηρίζοντας ότι τα αμερικανικά αεροσκάφη δεν θα αποτελέσουν σημαντική απειλή.
Οι Ρώσοι θα επιδιώξουν εμπλοκή με τα αμερικανικά αεροσκάφη
Οι Ρώσοι πιλότοι έχουν μελετήσει διεξοδικά τα αεροδυναμικά χαρακτηριστικά του F-16, τα οποία παρατήρησαν ότι παρέμειναν συνεπή με τον μονοκινητήριο σχεδιασμό.
Σύμφωνα με στρατιωτικούς αναλυτές, οι Ρώσοι πιλότοι θα επιδιώξουν εμπλοκή με τα F -16 σε κλειστή εναέρια μάχη, όπου θα μπορέσουν να εκμεταλλευτούν τις αδυναμίες του αμερικανικού αεροσκάφους.
Τα ρωσικά μέσα ενημέρωσης στέκονται συχνά στην εμπιστοσύνη των πιλότων τους στην ικανότητά τους να εμπλακούν με το F-16 σε κλειστή εναέρια μάχη, όπου πίστευαν ότι θα μπορούσαν να εκμεταλλευτούν τις αδυναμίες του αεροσκάφους για να αποκτήσουν πλεονέκτημα.
Αξίζει να σημειωθεί ότι οι Ρωσικές Αεροδιαστημικές Δυνάμεις προετοιμάζονται εντατικά για διάφορες καταστάσεις μάχης συμπεριλαμβανομένων πιθανών «συναντήσεων» με αμερικανικά αεροσκάφη.
Τα πρώτα F-16 με προορισμό την Ουκρανία πρόκειται να φτάσουν σύντομα, μετά από δεσμεύσεις από την Ολλανδία, τη Δανία, τη Νορβηγία και το Βέλγιο.
Έχουν υποσχεθεί σχεδόν 80 μαχητικά αεροσκάφη ως μέρος ενός συνασπισμού που σχηματίστηκε τον Ιούλιο του 2023.
Σύμφωνα με πρώτες αναφορές, έως το τέλος του έτους ενδέχεται να παραδοθούν έως και 20 F-16, γεγονός που τροφοδότησε εικασίες στα ρωσικά μέσα ενημέρωσης για πιθανές αερομαχίες μεταξύ των τρομερών ρωσικών αεροσκαφών Su-35 και των αμερικανικών μαχητικών.
Η σύγκριση
Το F-16, ένα αεροσκάφος τέταρτης γενιάς, εμφανίστηκε για πρώτη φορά στα τέλη της δεκαετίας του 1970 μαζί με το F-15 Eagle και το σοβιετικό Su-27.
Το Su-35, μέρος της γενιάς 4,5, αντιπροσωπεύει μια αναβαθμισμένη έκδοση μαχητικών τέταρτης γενιάς και παρουσιάστηκε στα τέλη της δεκαετίας του 1990.
Όσον αφορά το μέγεθος, το Su-35 ξεπερνά σημαντικά το F-16, με διαστάσεις που περιλαμβάνουν μήκος 72 πόδια και άνοιγμα φτερών 50 πόδια — περίπου 50% μεγαλύτερο από το F-16 και σχεδόν διπλάσιο βάρος με πάνω από 18 τόνους .
Επιπλέον, τα αεροσκάφη που έχουν εκχωρηθεί στην Ουκρανία — συγκεκριμένα δανέζικα και ολλανδικά μοντέλα — είναι μοντέλα F-16 MLU (Mid-Life Update) από την εποχή του Ψυχρού Πολέμου.
Αναβαθμισμένα στα μέσα της δεκαετίας του 1990, αυτά τα μοντέλα διαθέτουν βελτιώσεις όπως το ραντάρ AN/APG-66(V)2 και η πλοήγηση GPS.
Από την άλλη πλευρά, οι προηγμένες δυνατότητες του Su-35 αποτελούν σημαντική πρόκληση.
Το ραντάρ Irbis-E του φέρεται να ανιχνεύει αερομεταφερόμενους στόχους σε απόσταση έως και 400 χιλιομέτρων, δίνοντάς του δυνητικά προβάδισμα σε σενάρια μάχης πέρα από την οπτική εμβέλεια.
Η ικανότητα ελιγμών του Su-35, ενισχυμένη από την τεχνολογία ώθησης που επιτρέπει ευέλικτους ελιγμούς όπως το «Cobra», υπογραμμίζει περαιτέρω την μαχητική του ικανότητα, ιδιαίτερα σε εμπλοκές κοντινής εμβέλειας.
Εκτός από τις προηγμένες δυνατότητες ραντάρ του, το Su-35 είναι εξοπλισμένο με τρομερούς πυραύλους.
Συγκεκριμένα, το R-37 διαθέτει βεληνεκές ανίχνευσης στόχου έως και 400 χιλιόμετρα, ενώ το R-77-1 εκτείνεται σε 110 χιλιόμετρα.
Αυτοί οι πύραυλοι ενισχύουν τη θνησιμότητα που προκαλεί το Su-35 σε σενάρια μάχης.
Αντίθετα, τα F-16 της Ουκρανίας αναμένεται να είναι οπλισμένα κυρίως με τον προηγμένο πύραυλο αέρος-αέρος μέσου βεληνεκούς AIM-120 (AMRAAM).
Η τελευταία παραλλαγή, AIM-120D, εκτιμάται ότι έχει εμβέλεια περίπου 100 μιλίων, ξεπερνώντας το R-77 αλλά υπολείπεται των δυνατοτήτων εκτεταμένης εμβέλειας του R-37.
Τα 32 ελληνικά F -16 στην Ουκρανία
Σύμφωνα με επίμονα δημοσιεύματα δυτικών και αραβικών μέσα ενημέρωσης η Ελλάδα προτίθεται να στείλει στην Ουκρανία 32 μαχητικά F-16 Block 30 που πρόκειται να παροπλιστούν από την Ελληνική Πολεμική Αεροπορία.
Αυτά τα αεροσκάφη πρόκειται να εκσυγχρονιστούν στις ΗΠΑ πριν παραδοθούν στην Ουκρανία ως βοήθεια.
Η συμφωνία φέρεται να διευκολύνθηκε από την έγκριση του Κογκρέσου των ΗΠΑ για την παράδοση 40 μαχητικών F-35A πέμπτης γενιάς στην Ελλάδα - ένα αεροσκάφος που αναπτύχθηκε ως άμεσος διάδοχος του F-35A για την Πολεμική Αεροπορία των ΗΠΑ και τους συμμάχους των Αμερικανών.
Η Ελλάδα πρόκειται να γίνει το τελευταίο από τα πολλά ευρωπαϊκά κράτη που θα δώσουν F-16 στην Ουκρανία.
Παράλληλα με την απόκτηση F-35, η Ελληνική Πολεμική Αεροπορία παραλαμβάνει και μαχητικά Rafale «4+ γενιάς», αρκετά από τα οποία δόθηκαν μεταχειρισμένα από τη Γαλλία.
Και στο βάθος... Mirage 2000;
Η Ελλάδα ανακοίνωσε για πρώτη φορά την αγορά 40 F-16 τον Μάρτιο του 1985, καθώς το αεροσκάφος έγινε γρήγορα το κύριο μαχητικό του ΝΑΤΟ διαδεχόμενο τα F-104 και F-4 των δύο προηγούμενων γενεών.
Με το αεροσκάφος να είναι πλέον κοντά στα 40 του χρόνια, όχι μόνο τα αεροηλεκτρονικά τους είναι πολύ ξεπερασμένα, αλλά και το λειτουργικό τους κόστος είναι επίσης ιδιαίτερα υψηλό λόγω της φθοράς των σκελετών τους.
Η δωρεά των 32 αεροσκαφών έχει τροφοδοτήσει εικασίες ότι η Ελλάδα θα μπορούσε επίσης να δωρίσει αποσυρμένα μαχητικά Mirage 2000 στην Ουκρανία, καθώς η γαλλική κυβέρνηση ανακοίνωσε τον Ιούνιο ότι τα δικά της Mirage 2000 θα παρασχεθούν στο ουκρανικό υπουργείο Άμυνας για να συμπληρώσουν τις παραδόσεις F-16 από αλλού. στην Ευρώπη.
Η Ελλάδα παραμένει η μόνη χώρα με Mirage 2000 στην Ευρώπη εκτός της Γαλλίας, καθώς το γαλλικό αεροσκάφος απέτυχε να κερδίσει συμβόλαια στην ήπειρο κυρίως λόγω του ανταγωνισμού από το F-16, το οποίο θεωρήθηκε πιο ικανό και πολύ πιο οικονομικό αεροσκάφος.
Τα F - 16 δεν θα αλλάξουν απολύτως τίποτα στην Ουκρανία
Παρά τους σημαντικούς αριθμούς που δωρίζονται, το F-16 δεν αναμένεται να αλλάξει την ισορροπία δυνάμεων στον αέρα, με τις δυνατότητές του, από πολλές απόψεις να είναι κατώτερες από εκείνες των μαχητικών Su-27 και MiG-29 της ουκρανικής πολεμικής αεροπορίας.
Ενώ οι νεότερες παραλλαγές του F-16, ιδιαίτερα οι παραλλαγές Block 70/72, θα μπορούσαν να προκαλέσουν σοβαρές δυσκολίες στη ρωσική πολεμική αεροπορία λόγω της πολυπλοκότητας των ηλεκτρονικών και όπλων τους, τα παλαιότερα F-16 της εποχής του Ψυχρού Πολέμου υστερούν σημαντικά έναντι ρωσικών μαχητικών όπως τα Su-30SM και Su-35S.
www.bankingnews.gr