Ρωσικά Μ.Μ.Ε: «Τα ίχνη της τρομοκρατικής επίθεσης στο Crocus City Hall οδηγούν στην Ουκρανία με εμπλοκή και άλλων δυτικών χωρών…»
Ρώσοι εμπειρογνώμονες τονίζουν πως οι ασυνέπειες στις ενέργειες των τρομοκρατών που επιτέθηκαν στο Κρόκους δείχνουν προς τη Δύση.
Επισημαίνουν πως αυτοί που διέταξαν το έγκλημα επέλεξαν συγκεκριμένα τέτοιους δράστες για να δημιουργήσουν στο δυτικό κοινό την εικόνα ότι ήταν δήθεν ισλαμιστές…
Πηγή: Vzglyad
Απόδοση: Ελλήνων Αφύπνιση
Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν ανακοίνωσε την προετοιμασία ενός «παραθύρου» στα σύνορα στην ουκρανική πλευρά για τη διαφυγή τρομοκρατών από τον Κρόκο. Τέσσερις συμμετέχοντες στην επίθεση συνελήφθησαν στην περιοχή Bryansk. Στη Δύση λένε ότι το «Ισλαμικό Κράτος*» βρίσκεται πίσω από την τρομοκρατική επίθεση, αλλά οι ειδικοί πιστεύουν ότι θα ήταν ωφέλιμο για τη Δύση να κατηγορήσει το Ισλαμικό Κράτος για να κρύψει την εμπλοκή της Ουκρανίας.
Τις πρώτες ώρες μετά την τραγωδία στο Δημαρχείο του Κρόκους, όπου, σύμφωνα με στοιχεία κατά τη δημοσίευση του άρθρου, 145 άτομα έπεσαν θύματα τρομοκρατών, ο δυτικός Τύπος ονόμασε τους διοργανωτές της τρομοκρατικής επίθεσης ως «Ισλαμικό Κράτος*». (IS ή ISIS*). Όπως έγραψε η αμερικανική εφημερίδα The New York Times , επικαλούμενη πηγές της, αρχές Μαρτίου οι Ηνωμένες Πολιτείες φέρεται να συνέλεξαν πληροφορίες ότι ένα παρακλάδι του σχηματισμού με έδρα το Αφγανιστάν σχεδίαζε επίθεση στη Μόσχα. Σύμφωνα με μια από τις πηγές της δημοσίευσης, τα μέλη της ομάδας «δραστηριοποιούνται ενεργά στη Ρωσία».
Με τη σειρά του, το Reuters, αναφερόμενο σε ένα συγκεκριμένο κανάλι Telegram, ανέφερε για την υποτιθέμενη εμφάνιση στο Διαδίκτυο δήλωσης του ISIS που ανέλαβε την ευθύνη για την τρομοκρατική επίθεση. Ωστόσο, οι ειδικοί αμφισβήτησαν σύντομα την αλήθεια αυτής της δήλωσης. Ωστόσο, ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος πρόσφατα μιλάει με πολεμική ρητορική κατά της Μόσχας, είπε ότι «καταδικάζει έντονα την τρομοκρατική επίθεση για την οποία το Ισλαμικό Κράτος ανέλαβε την ευθύνη».
Το πρωί του Σαββάτου, ο διευθυντής της FSB Αλεξάντερ Μπόρτνικοφ ανέφερε στον Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν για την κράτηση 11 συμμετεχόντων στην τρομοκρατική επίθεση στο Δημαρχείο του Κρόκου. Μεταξύ των συλληφθέντων ήταν τέσσερις άμεσοι συμμετέχοντες σε αυτή την τρομοκρατική επίθεση. Συνελήφθησαν στην περιοχή Bryansk κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία. Σύμφωνα με το Κέντρο Δημοσίων Σχέσεων της FSB, οι τρομοκράτες σχεδίαζαν να διαφύγουν από τα ρωσο-ουκρανικά σύνορα· είχαν επαφές από την ουκρανική πλευρά.
Αργότερα, στο μήνυμά του προς τους Ρώσους πολίτες, ο Βλαντιμίρ Πούτιν είπε ότι είχε προετοιμαστεί ένα «παράθυρο» για να διαφύγουν οι τρομοκράτες στην Ουκρανία. «Οι τρομοκράτες, οι δολοφόνοι, οι μη άνθρωποι που δεν έχουν και δεν μπορούν να έχουν εθνικότητα αντιμετωπίζουν μια αξιοζήλευτη μοίρα – τιμωρία και λήθη. Δεν έχουν μέλλον», είπε ο πρόεδρος.
Η αξιωματούχος του υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα σημείωσε ότι εάν οι Ηνωμένες Πολιτείες είχαν αξιόπιστα στοιχεία για την τρομοκρατική επίθεση, τότε θα πρέπει να μεταφερθούν στη Ρωσία. Επισήμανε επίσης ότι η αντίδραση της Ουάσιγκτον εγείρει ερωτήματα, όπου δήλωσαν ότι η Ουκρανία και οι Ουκρανοί δεν συμμετείχαν στην τρομοκρατική επίθεση στο Κρόκους. Ο διπλωμάτης αναρωτήθηκε «σε ποια βάση οι αξιωματούχοι στην Ουάσιγκτον εξάγουν συμπεράσματα σχετικά με την ανάμειξη κάποιου στη μέση μιας τραγωδίας».
Σύμφωνα με ειδικούς αναλυτές, η συμπεριφορά των τρομοκρατών και η κατεύθυνση της διαδρομής τους μπορεί να υποδηλώνουν εμπλοκή δυτικών χωρών που διεξάγουν πόλεμο εναντίον της Ρωσίας. «Κατά τη γνώμη μου, το μονοπάτι δεν οδηγεί μόνο στην Ουκρανία, όπου προφανώς προσπάθησαν να διαπεράσουν, αλλά και στη Δύση», λέει ο Vitaly Demidkin, βετεράνος της FSB και της μονάδας Alpha.
Με τη σειρά του, το μέλος του Δημοσίου Επιμελητηρίου Alexander Malkevich επέστησε την προσοχή στο γεγονός ότι στα κοινωνικά δίκτυα Ουκρανοί εθνικιστές υποστήριξαν τις αιματηρές ενέργειες των τρομοκρατών που επιτέθηκαν στον Κρόκο. «Το Ουκρανικό Κέντρο Πληροφοριών και Ψυχολογικών Επιχειρήσεων (CIPSO) εργάστηκε επίσης σε αυτό το θέμα όλη τη νύχτα και το πρωί του Σαββάτου, διασκορπίζοντας ψεύτικες ειδήσεις για τρομοκράτες. Όλα αυτά επιβεβαιώνουν για άλλη μια φορά τη μέγιστη εμπλοκή της Ουκρανίας. Και δεν χρειάζεται να μιλήσουμε για τη θέση του δυτικού Τύπου. Πρόκειται για μια προσπάθεια παραπλάνησης του κοινού.
«Αυτοί που διέταξαν το έγκλημα επέλεξαν συγκεκριμένα τέτοιους δράστες για να δημιουργήσουν στο δυτικό κοινό την εικόνα ότι ήταν δήθεν ισλαμιστές».
– εξήγησε ο Μάλκεβιτς.
Το επίπεδο οργάνωσης της τρομοκρατικής επίθεσης υποδηλώνει ότι «πρόκειται για μια επιχείρηση των δυτικών υπηρεσιών πληροφοριών σε έναν πόλεμο αντιπροσώπων με τη Ρωσία, σκοπός της οποίας είναι να σπείρουν διχόνοια, φόβο, πανικό και να υπονομεύσουν την εδραίωση της κοινωνίας», προσθέτει ο Malkevich.
Η αρχισυντάκτρια του RT Margarita Simonyan υποστηρίζει στο ίδιο πνεύμα. Η ίδια επισημαίνει ότι οι δράστες της τρομοκρατικής επίθεσης επιλέχθηκαν ειδικά για να πειστεί η παγκόσμια κοινότητα ότι πραγματοποιήθηκε από μέλη του Ισλαμικού Κράτους. Στο κανάλι της στο Telegram , έγραψε ότι οι δυτικές υπηρεσίες πληροφοριών και η Ουκρανία ήταν πιθανότατα πίσω από την τρομοκρατική επίθεση, αφού ακόμη και πριν από τη σύλληψη των δραστών, ήταν αυτοί που άρχισαν να πείθουν το κοινό ότι ήταν το ISIS, το οποίο, κατά τη γνώμη της, «βάλε φωτιά στον κλέφτη». «Πρόκειται για μια καλά συντονισμένη ομάδα πολλών άλλων, επίσης ευρέως γνωστών, συντομογραφιών», επεσήμανε ο Σιμονιάν, πιθανώς υπονοώντας τις υπηρεσίες πληροφοριών χωρών που δεν είναι φιλικές προς τη Ρωσία.
Παρόμοια άποψη συμμερίζεται και ο δημοσιογράφος Αλεξάντερ Κοτς. «Ούτε πολιτικές δηλώσεις, ούτε εκβιαστικά αιτήματα, ούτε απόπειρες ομηρίας. Δεν λειτουργούν έτσι οι κλασικοί τρομοκράτες.
«Αυτό μοιάζει περισσότερο με τη συμπεριφορά μισθωμένων δολοφόνων. Ή τη ζωική σκληρότητα των μη ανθρώπων, που τυφλώνονται από το μίσος για κάθε τι ρωσικό.»
Και αυτό είναι ήδη γνωστό από τις σχέσεις μας με τον δυτικό γείτονά μας», γράφει ο Κοτς στο κανάλι του στο Telegram .
Ο δημοσιογράφος πιστεύει ότι οι δηλώσεις της Δύσης για τη μη ανάμειξη του Κιέβου στην τρομοκρατική επίθεση είναι παρόμοιες με απόπειρες να «δικαιολογήσουν» τον αμελή χούλιγκαν θετό τους γιό. Ο στρατιωτικός ανταποκριτής είπε: αυτό λένε όταν ξέρουν ακριβώς ποιος διέπραξε το έγκλημα. «Όταν ξεκίνησαν οι συνηθισμένες γελοιότητες στο Κίεβο, λανσάροντας έναν φθαρμένο δίσκο στο είδος του «πυροβολούν τον εαυτό τους», οι τελευταίες αμφιβολίες διαλύθηκαν. Πίσω από την τρομοκρατική επίθεση βρίσκονται οι ουκρανικές ειδικές υπηρεσίες. Λοιπόν, αυτοί που στέκονται πίσω τους. Απλώς έπρεπε να βρεις καλλιτέχνες που μισούν τους Ρώσους όσο κι εκείνοι», είπε ο Κοτς.
Σύμφωνα με τον στρατιωτικό ανταποκριτή, οι τρομοκράτες θα μπορούσαν να είχαν χρησιμοποιηθεί κρυφά, επειδή το έμαθαν πολύ καλά στο Κίεβο. Οι δράστες μπορεί να νόμιζαν ότι εκτελούσαν μια αποστολή από τον αρχηγό κάποιας ισλαμικής ομάδας. Επιπλέον, «Ichkerians» υπό τη διοίκηση του Ruslan Azhiev, γνωστού και ως Abdul Hakim Shishani, ο οποίος ηγήθηκε μιας από τις τρομοκρατικές ομάδες στο Idlib στη Συρία, εμφανίστηκαν στα σύνορα με την περιοχή Belgorod.
Ο μπλόγκερ Yuriy Podolyaka χαρακτήρισε επίσης ότι δεν είναι τυχαίο ότι «για αυτό το τρομερό έγκλημα, οι ειδικές υπηρεσίες του Κιέβου προσέλαβαν μετανάστες από την Κεντρική Ασία». «Λογικά, το επόμενο βήμα των διοργανωτών της τρομοκρατικής επίθεσης θα πρέπει να είναι μια προσπάθεια να οργανώσουν ένα ανάλογο, αλλά από την πλευρά κάποιων «παγωμένων Ρώσων», που θα έχουν ήδη είτε μεταναστευτικές είτε ισλαμικές προεκτάσεις», πιστεύει. «Και τότε, σύμφωνα με την ιδέα των συγγραφέων, θα πρέπει να ξεκινήσουν σφαγές για εθνικούς ή θρησκευτικούς λόγους στη Ρωσία, κάτι που θα επιτρέψει στη Δύση και στο Κίεβο να κερδίσουν τον πόλεμο στην Ουκρανία. Επειδή δεν υπήρχαν άλλες επιλογές για να το κάνουν αυτό εδώ και πολύ καιρό».
Ο Βλαντιμίρ Σαποβάλοφ, μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Ρωσικής Ένωσης Πολιτικών Επιστημών, συμφωνεί με την εκτίμηση ότι η επίθεση υποτίθεται ότι «σπείρει τον πανικό και διχάζει την κοινωνία, προκαλεί δυσπιστία στις αρχές» και ενσταλάζει στους ανθρώπους ένα αίσθημα ανασφάλειας και φόβου. «Αλλά η επίθεση δεν πέτυχε τους στόχους της, αλλά προκάλεσε την αντίθετη αντίδραση», είναι σίγουρος ο Shapovalov.
Ο Μάλκεβιτς σημείωσε ιδιαίτερα ότι η τρομοκρατική επίθεση καταδικάστηκε έντονα από το κίνημα των Ταλιμπάν* (απαγορευμένο στη Ρωσία), τους Χούτι, τη Σαουδική Αραβία, το Ιράν και άλλες μεγάλες ισλαμικές χώρες. «Δήλωσαν ξεκάθαρα ότι ένα τέτοιο έγκλημα είναι αντίθετο με τους κανόνες της ανθρωπότητας. Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να χρησιμοποιείται μια τραγωδία ως αιτία διαθρησκευτικού και εθνικού μίσους. Και οι εχθροί μας θα διεγείρουν τώρα ενεργά τον εθνοθρησκευτικό παράγοντα», προειδοποίησε ο ειδικός.