Τρι, Ιουλ 23, 2024

Πόσα λεπτά χρειάζεται ένας ρωσικός υπερ-υπερηχητικός πύραυλος Zircon για να φτάσει στην Ουκρανία;

Πόσα λεπτά χρειάζεται ένας ρωσικός υπερ-υπερηχητικός πύραυλος Zircon για να φτάσει στην Ουκρανία;

Αν εκτοξευθεί από την Κριμαία η διάρκεια πτήσης του είναι τόσο σύντομη που κανένα ουκρανικό αντιαεροπορικό σύστημα δεν προλαβαίνει να τον αναχαιτίσει

Με αφορμή την πρόσφατη ρωσική πυραυλική επίθεση κατά της ουκρανικής πρωτεύουσας του Κιέβου με ρωσικούς υπερ-υπερηχητικούς πυραύλους 3M22 Zircon, μέσα στο διαδίκτυο δημοσίευσαν άρθρα στα οποία υπολογίζουν τον χρόνο που χρειάζεται ένας Zircon να φτάσει στην Ουκρανία από την Ρωσία.

Κάποιες πηγές αναφέρουν πως η πτήση του Zircon θα διαρκούσε 3 λεπτά για να φτάσει το Κίεβο και 1 λεπτό για να φτάσει την Οδησσό. Ωστόσο οι Ουκρανοί ειδικοί διαφωνούν απόλυτα με αυτούς τους υπολογισμούς.

Η Διάρκεια Πτήσης Σύμφωνα με του Ουκρανούς

Το ουκρανικό αμυντικό μέσο Defence Express αναφέρει πως ο πύραυλος Zircon φτάνει ταχύτητα 7,5 μαχ (περίπου 9.000 χλμ/ώρα) στο τελικό στάδιο πριν πλήξει τον στόχο, ωστόσο η σταθερή ταχύτητα του πυραύλου είναι περίπου 5,5 μαχ (περίπου 6.800 χλμ/ώρα).

 

Ωστόσο οι ειδικοί επισημαίνουν πως η ταχύτητα σε χλμ/ώρα αλλάζει ανάλογα το υψόμετρο στο οποίο βρίσκεται ένα αντικείμενο, σε αντίθεση με την ταχύτητα σε μαχ η οποία παραμένει σταθερή επειδή αντιπροσωπεύει την ταχύτητα του ήχου. Έτσι για παράδειγμα τα 5,5 μαχ σε υψόμετρο 30 χιλιομέτρων από την επιφάνεια του εδάφους δεν είναι 6.800 χλμ/ώρα, αλλά 5.973 χλμ/ώρα.

«Χρησιμοποιώντας απλά μαθηματικά, μία επίθεση κατά του Κιέβου θα χρειαζόταν περίπου 7 λεπτά για να πραγματοποιηθεί εάν ένα ρωσικό σύστημα εκτόξευσε πύραυλο Zircon από την Σεβαστούπολη της Κριμαίας ή περίπου 6 λεπτά εάν τον εκτόξευε από την δυτική Κριμαία με σύστημα Bastion. Ωστόσο υπάρχει πολύ περισσότερη επιστήμη πίσω από αυτό» έγραψε η σελίδα.

Και πράγματι τα πράγματα στην επιστήμη των πυραύλων είναι πιο περίπλοκα. Κάθε πύραυλος ακολουθεί μία συγκεκριμένη πορεία: ανυψώνεται σε ένα συγκεκριμένο ύψος, έπειτα επιταχύνει και τελικώς μειώνει το υψόμετρό του και πλησιάζει ταχύτατα τον στόχο. Αυτό σημαίνει πως η απόσταση η οποία καλύπτει ένας πύραυλος δεν είναι εύκολα υπολογίσιμη, αφού η πορεία του δεν είναι σε καμία περίπτωση μία ευθεία γραμμή.

πορεία βαλλιστικού πυραύλου

Δεδομένων όλων αυτών των άγνωστων παραγόντων οι Ουκρανοί ειδικοί κατέληξαν στο συμπέρασμα πως είναι πολύ δύσκολο έως και αδύνατο να υπολογιστεί η ακριβής διάρκειας πτήσης ενός ρωσικού υπερ-υπερηχητικού πυραύλου Zircon που εκτοξεύθηκε από την Ρωσία με στόχο κάποια ουκρανική πόλη.

Το σίγουρο όμως είναι πως η διάρκεια αυτή είναι μόλις λίγα λεπτά, γεγονός που καθιστά τα υπερ-υπερηχητικά όπλα μία τεράστια πρόκληση για τα ουκρανικά συστήματα αεράμυνας, αφού για να τα αναχαιτίσουν τα αντιαεροπορικά συστήματα πρέπει να αντιδράσουν ταχύτατα και αποτελεσματικά. Πρέπει μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα να εντοπίσουν τον εισερχόμενο υπερ-υπερηχητικό πύραυλο, να εκτοξεύσουν αναχαιτιστικό βλήμα και να το καταρρίψουν πριν προλάβει να χτυπήσει τον στόχο του.

pentapostagma.gr

Παρόμοια άρθρα

logo white