Πάγωσε η Δύση – Τελεσίγραφο πυρηνικού πολέμου από Putin και μήνυμα σε ΗΠΑ: Μην στείλετε στρατό – Καταρρέει η Ουκρανία
Υπό κατάρρευση οι Ουκρανοί, κινδυνεύουν να χάσουν ακόμα περισσότερα εδάφη το 2024
Με την Ουκρανία να μην είναι σε θέση να αντισταθεί στην προέλαση του ρωσικού στρατού, η οποία έχει επιταχυνθεί σε όλες τις γραμμές του μετώπου ιδιαίτερα μετά
την πτώση της Avdiivka και με τη Δύση – και συγκεκριμένα με την CIA – να εκτιμά πως οι Ουκρανοί είναι πολύ πιθανό να χάσουν ακόμα περισσότερα εδάφη το 2024 εάν δεν προχωρήσουν σε κάποιας μορφής συνθηκολόγηση με τους Ρώσους, ο Ρώσος πρόεδρος, Vladimir Putin δείχνει τα δόντια του προειδοποιώντας τους Αμερικάνους και τη Δύση πως η Ρωσία είναι έτοιμη τεχνικά για πυρηνικό πόλεμο.
Μάλιστα ο Putin προειδοποιεί τις ΗΠΑ και γενικότερα τη Δύση στον απόηχο και των σχετικών δηλώσεων του Γάλλου προέδρου Emmanuel Macron για την ανάπτυξη χερσαίων δυνάμεων στο ουκρανικό μέτωπο, πως εάν στείλουν στρατό στην Ουκρανία, αυτό θα αποτελέσει μια επικίνδυνη κλιμάκωση του πολέμου στην Ουκρανία.
Υπό αυτές τις προειδοποιήσεις του Putin, οι οποίες μάλιστα γίνονται την ημέρα που οι Joe Biden και Donald Trump κλείδωσαν τις υποψηφιότητες τους για τη διεκδίκηση της προεδρίας των ΗΠΑ στις εκλογές του ερχόμενου Νοεμβρίου, η συνάντηση που θα έχουν την ερχόμενη Παρασκευή 15 Μαρτίου στο Βερολίνο ο καγκελάριος της Γερμανίας, Olaf Scholz, ο πρόεδρος της Γαλλίας, Emmanuel Macron και ο πρωθυπουργός της Πολωνίας, Donald Tusk αποκτά τεράστια σημασία για τη συνέχεια του πολέμου στην Ουκρανία και τη στάση της Δύσης.
Τελεσίγραφο Putin
Σε δηλώσεις του στο τηλεοπτικό δίκτυο Rossiya 1 ο Ρώσος πρόεδρος, Vladimir Putin υποστήριξε λίγες ημέρες πριν από τις ρωσικές προεδρικές εκλογές (θα διεξαχθούν 15 με 17 Μαρτίου) ότι από στρατιωτικό-τεχνική άποψη η Ρωσία είναι έτοιμη για πυρηνικό πόλεμο, εφόσον απειληθεί η ύπαρξη του ρωσικού κράτους.
«Από στρατιωτικο-τεχνική άποψη, είμαστε, φυσικά, έτοιμοι» είπε ο Putin, αναφέροντας πως οι ΗΠΑ αντιλαμβάνονται ότι εάν αναπτύξουν στρατεύματα στο ρωσικό έδαφος ή στην Ουκρανία, τότε η Ρωσία θα θεωρούσε αυτήν την κίνηση ως επέμβαση.
«Στις ΗΠΑ υπάρχουν αρκετοί ειδικοί στον τομέα των ρωσοαμερικανικών σχέσεων και στον τομέα του στρατηγικού περιορισμού.
Ως εκ τούτου, δεν νομίζω ότι εδώ οδεύουμε τάχιστα προς μια πυρηνική αντιπαράθεση, αλλά είμαστε έτοιμοι για αυτήν» τόνισε ο Ρώσος πρόεδρος, υποστηρίζοντας πως η πυρηνική τριάδα της Ρωσίας είναι πάντα ετοιμοπόλεμη και το κυριότερο πιο σύγχρονη σε σύγκριση με αυτήν των ΗΠΑ.
Δεν είναι η πρώτη φορά που ο Putin προειδοποιεί τη Δύση ότι κινδυνεύει να βρεθεί αντιμέτωπη με έναν πυρηνικό πόλεμο, εάν στείλει στρατεύματα στην Ουκρανία.
Πάντως, ο Putin επανέλαβε ότι η χρήση πυρηνικών όπλων ορίζεται στο πυρηνικό δόγμα της Ρωσίας.
«Τα όπλα υπάρχουν για να τα χρησιμοποιήσουμε.
Αλλά έχουμε τις δικές μας αρχές» υπογράμμισε ο Putin, ο οποίος έκανε ιδιαίτερη αναφορά στον διηπειρωτικό πύραυλο Avangard, τονίζοντας πως κανείς δεν επρόκειτο να λάβει σοβαρά υπόψη τη Ρωσία, εάν αυτή δεν μπορεί να αμυνθεί.
Πυρηνικές δοκιμές
Όπως είπε ο Putin, η Ρωσία κατάφερε να αυξήσει τις αμυντικές της δαπάνες από 4% που ήταν το 2022, σε 6,8% το 2023, αναφέροντας πως αυτό που πρέπει να διασφαλιστεί είναι ότι κάθε ρούβλι που επενδύεται στην αμυντική βιομηχανία, θα πρέπει να έχει τη μέγιστη δυνατή απόδοση.
Αναφερόμενος στο ενδεχόμενο οι ΗΠΑ να προχωρήσουν σε πυρηνικές δοκιμές, ο Putin υποστήριξε ότι και η Ρωσία θα μπορούσε να κάνει το ίδιο.
Δεν σκεφτήκαμε ποτέ να ρίξουμε πυρηνικά στην Ουκρανία
Κληθείς να σχολιάσει τις πληροφορίες ότι η κυβέρνηση Biden ανησυχούσε ότι η Ρωσία θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα το 2022 στην Ουκρανία, ο Putin είπε ότι ουδέποτε η Ρωσία δεν είχε την ανάγκη να καταφύγει στην χρήση πυρηνικών όπλων.
«Γιατί να πρέπει να χρησιμοποιήσουμε όπλα μαζικής καταστροφής;
Δεν υπήρξε ποτέ τέτοια ανάγκη» τόνισε χαρακτηριστικά ο Ρώσος πρόεδρος.
Έτοιμοι για συνομιλίες
Πάντως και πέρα από αυτό το τελεσίγραφο, ο Putin υποστήριξε πως η Ρωσία είναι έτοιμη για διαπραγματεύσεις και για σοβαρές συνομιλίες με την Ουκρανία.
Ωστόσο, επισήμανε πως αυτές οι συνομιλίες θα πρέπει να βασίζονται στη νέα πραγματικότητα που έχει διαμορφωθεί και που μεταξύ άλλων προβλέπει ότι η Ρωσία κατέχει ήδη το ένα πέμπτο της Ουκρανίας.
«Η Ρωσία είναι έτοιμη για διαπραγματεύσεις για την Ουκρανία, αλλά αυτές θα πρέπει να βασίζονται στην πραγματικότητα – και όχι στην επιθυμία μετά τη χρήση ψυχοφαρμάκων» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Ρώσος πρόεδρος, αναφέροντας πως δεν αρκούν πλέον οι υποσχέσεις της Δύσης.
«Τώρα το να διαπραγματευόμαστε μόνο και μόνο επειδή τους τελειώνουν τα πυρομαχικά, είναι κάπως γελοίο» είπε ο Putin, επαναλαμβάνοντας πως η Ρωσία είναι έτοιμη να λύσει αυτή τη σύγκρουση με ειρηνικά μέσα.
Τι είπε για Macron
Ερωτηθείς για τις δηλώσεις Macron σχετικά με την αποστολή γαλλικών στρατευμάτων στην Ουκρανία σε περίπτωση που οι Ρώσοι κινηθούν προς Οδησσό ή Κίεβο, ο Putin τόνισε ότι είναι γεγονός πως στρατιωτικοί από τη Δύση είναι παρόντες στην Ουκρανία εδώ και μεγάλο χρονικό διάστημα, ακόμα και πριν από το πραξικόπημα του 2014.
«Τώρα είναι παρόντες άμεσα, με τη μορφή συμβούλων, με τη μορφή ξένων μισθοφόρων και υφίστανται απώλειες.
Αλλά αν μιλάμε για επίσημα στρατιωτικά σώματα ξένων κρατών, τότε είμαι σίγουρος ότι αυτό δεν θα αλλάξει την κατάσταση στο πεδίο της μάχης.
Όπως δεν αλλάζει τίποτα η προμήθεια όπλων» υπογράμμισε ο Putin, αναφέροντας πως η εξέλιξη αυτή θα μπορούσε να οδηγήσει σε σοβαρές γεωπολιτικές συνέπειες.
Η εισβολή… των Πολωνών
«Διότι εάν, ας πούμε, τα πολωνικά στρατεύματα εισέλθουν στο έδαφος της Ουκρανίας για να καλύψουν τα ουκρανο-λεκορωσικά σύνορα όπως ακούγεται, προκειμένου να απελευθερώσουν ουκρανικά στρατιωτικά τμήματα για να συμμετάσχουν σε εχθροπραξίες στη γραμμή επαφής, τότε νομίζω ότι τα πολωνικά στρατεύματα δεν θα φύγουν ποτέ από εκεί.
Έτσι μου φαίνεται.
Γιατί θα θέλουν να επιστρέψουν…
Κοιμούνται και ονειρεύονται ότι επιστρέφουν σε εκείνα τα εδάφη που θεωρούν ιστορικά δικά τους, και τα οποία τους πήρε ο πατέρας των εθνών, Ιωσήφ Στάλιν, μεταφέροντας τα στην Ουκρανία.
Προφανώς και αυτοί θέλουν πίσω αυτά τα εδάφη.
Και αν μπουν εκεί επίσημες πολωνικές μονάδες, είναι απίθανο να φύγουν.
Αλλά τότε το παράδειγμά τους μπορεί να ακολουθήσουν και άλλες χώρες που έχασαν μέρος των εδαφών τους ως αποτέλεσμα του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.
Και νομίζω ότι οι γεωπολιτικές συνέπειες για την Ουκρανία, ακόμη και από την άποψη της διατήρησης του κράτους της στη σύγχρονη μορφή της, θα εξελιχθούν σε όλο τους το μεγαλείο» ανέφερε ο Ρώσος πρόεδρος.
Κρίσιμη συνάντηση Scholz – Macron – Tusk στο Βερολίνο
Υπό αυτές τις προειδοποιήσεις του Ρώσου προέδρου, αποκτά τεράστια σημασία η συνάντηση που θα έχουν στις 15 Μαρτίου στο Βερολίνο ο καγκελάριος της Γερμανίας, Olaf Scholz, ο πρόεδρος της Γαλλίας, Emmanuel Macron και ο πρωθυπουργός της Πολωνίας, Donald Tusk.
Η συνάντηση θα είναι αφιερωμένη στην κατάσταση που επικρατεί στην Ουκρανία.
Σύμφωνα με το Politico, θα προηγηθεί συνάντηση των Scholz και Macron και κατόπιν οι συνομιλίες θα διευρυνθούν με τη συμμετοχή του Πολωνού πρωθυπουργού.
Απώτερος στόχος είναι να καταδειχθεί η ενότητα των Ευρωπαίων σχετικά με το ουκρανικό ζήτημα, ύστερα από τις έντονες διχογνωμίες που υπήρξαν μεταξύ του Βερολίνου και του Παρισιού κατόπιν των δηλώσεων Macron σχετικά με την πιθανότητα ανάπτυξης χερσαίων ευρωπαϊκών στρατιωτικών δυνάμεων στην Ουκρανία.
Antonov (Ρώσος πρέσβης στις ΗΠΑ): Αναγνωρίζεται επίσημα η εμπλοκή των ΗΠΑ
Για επίσημη αναγνώριση της εμπλοκής των ΗΠΑ στον πόλεμο στην Ουκρανία έκανε λόγο ο Anatoly Antonov, o Ρώσος πρέσβης στις ΗΠΑ σχολιάζοντας τις δηλώσεις Αμερικάνων αξιωματούχων σχετικά με την ανάγκη να συνδράμουν τους Ουκρανούς σε χτυπήματα κατά της Κριμαίας.
Όπως λέει ο Antonov, οι δηλώσεις αυτές αποτελούν αναγνώριση της πραγματικής συμμετοχής των ΗΠΑ στη σύγκρουση, επισημαίνοντας πως πρόκειται για μια επικίνδυνη πορεία με απρόβλεπτες συνέπειες.
O Antonov αναφερόταν κυρίως στις δηλώσεις του επικεφαλής της CIA William Burns, ο οποίος είχε δηλώσει ότι η νέα βοήθεια των ΗΠΑ, εάν εγκριθεί από το Κογκρέσο, θα επιτρέψει στην Ουκρανία να ανακτήσει την «επιθετική πρωτοβουλία» και να δώσει ευκαιρίες για «διεισδυτικά χτυπήματα» στην Κριμαία και ενέργειες κατά του ρωσικού στόλου της Μαύρης Θάλασσας.
«Έχουν φτάσει στο σημείο ορισμένοι υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι να λένε: πρέπει να βοηθήσουμε τους Ουκρανούς να «μπουν βαθιά μέσα στην Κριμαία».
Με άλλα λόγια, η πραγματική συμμετοχή των Ηνωμένων Πολιτειών στη σύγκρουση αναγνωρίζεται επίσημα.
Ωστόσο, αυτό είναι μια επικίνδυνη πορεία, γεμάτη με τις πιο απρόβλεπτες συνέπειες.
Όχι μόνο για την ασφάλεια των Ηνωμένων Πολιτειών, αλλά και για ολόκληρο τον κόσμο» υποστήριξε ο Antonov.
Σημειώνεται πως χθες Τρίτη 12/3 οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν ένα νέο πακέτο στρατιωτικής βοήθειας προς την Ουκρανία, ύψους 300 εκατομμυρίων δολαρίων.
Το πακέτο αυτό, το πρώτο για το 2024, περιλαμβάνει πυρομαχικά, φορητά συστήματα αεράμυνας και αντιαρματικά όπλα.
Sahra Wagenknecht (βουλευτής Γερμανίας): Παράλογη η συμπεριφορά της Ουκρανίας
Η Ουκρανία συμπεριφέρεται παράλογα αρνούμενη να διαπραγματευτεί με τη Ρωσία υποστήριξε η Γερμανίδα βουλευτής και επικεφαλής του κόμματος Union for Reason and Justice, Sahra Wagenknecht, αναφερόμενη στην πρόσφατη θέση του Πάπα Φραγκίσκου, ο οποίος ζήτησε ειρήνη για την Ουκρανία.
«Ο ποντίφικας δεν ζήτησε τη συνθηκολόγηση της Ουκρανίας.
Ήταν πολύ ξεκάθαρος
Είπε πως οι διαπραγματεύσεις δεν σημαίνουν συνθηκολόγηση και ότι έχουν να κάνουν με την ανάγκη να σταματήσει ο πόλεμος» υποστήριξε η Γερμανίδα βουλευτής, αναφέροντας πως ο Πάπας δεν είναι ο μόνος που ζητά ειρήνη και που είναι έτοιμος να κάνει βήματα προς αυτήν την κατεύθυνση.
«Πολλές χώρες είναι ακόμη έτοιμες να συμβάλουν σε αυτό.
Για παράδειγμα, η Τουρκία πρόσφατα προσφέρθηκε ξανά εθελοντικά να παράσχει μια πλατφόρμα για διαπραγματεύσεις, αλλά ο Zelensky συνεχίζει να αρνείται.
Αυτό είναι απλώς παράλογο.
Όταν η κατάσταση στο μέτωπο δεν είναι υπέρ της Ουκρανίας, υπάρχουν σοβαροί λόγοι για να προσπαθήσουμε τουλάχιστον να διαπραγματευτούμε, αντί να αντισταθούμε στην προφανή ήττα», λέει ο Wagenknecht.
Sun Qi (Ακαδημία Κοινωνικών Επιστημών Σανγκάης): Οι ΗΠΑ θέλουν τον έλεγχο της Ευρώπης με τον πόλεμο στην Ουκρανία
Οι ΗΠΑ χρησιμοποιούν τη σύγκρουση μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας για να αποκτήσουν τον έλεγχο των ευρωπαϊκών κρατών με τη βοήθεια του ΝΑΤΟ υποστήριξε ο Sun Qi, εκτελεστικός διευθυντής του Κέντρου Μελέτης της Ρωσίας και της Κεντρικής Ασίας στην Ακαδημία Κοινωνικών Επιστημών της Σαγκάης.
Όπως λέει, η Ουάσιγκτον παρέχει βοήθεια στο Κίεβο για να περιορίσει την Κίνα.
«Ο πραγματικός σκοπός της ομιλίας του William Burns στη Γερουσία δεν αφορούσε πραγματικά την Ουκρανία, αλλά να χρησιμοποιήσει την ουκρανική κρίση για να επιτύχει τους δικούς του γεωστρατηγικούς στόχους.
Αυτοί οι στόχοι περιλαμβάνουν τη χρήση του ΝΑΤΟ για τον πλήρη έλεγχο των ευρωπαϊκών χωρών.
Από την άλλη πλευρά, η ουκρανική κρίση χρησιμοποιείται για την αποκομιδή κερδών, για αυτό και οι ΗΠΑ συνεχίζουν να ρίχνουν λάδι στη φωτιά, κάτι που τους αποφέρει τεράστια οφέλη» τόνισε ο Qi, αναφέροντας πως η υποστήριξη της Ουάσιγκτον στο Κίεβο επιτρέπει στις Ηνωμένες Πολιτείες να αυξήσουν τις επενδύσεις στις επιχειρήσεις τους και να δημιουργήσουν θέσεις εργασίας.
Όπως σημείωσε ο Qi, οι ΗΠΑ δεν ενδιαφέρονται να τερματίσουν τη σύγκρουση στην Ουκρανία, σε αντίθεση με την Κίνα, αναφέροντας ως παράδειγμα την ευρωπαϊκή περιοδεία του ειδικού εκπροσώπου της κινεζικής κυβέρνησης για τις ευρασιατικές υποθέσεις, Li Hui.
Σύμφωνα με τον Qi, η Δύση συγκρίνει συχνά τη σύγκρουση στην Ουκρανία με το ζήτημα της Ταϊβάν.
«Το ζήτημα της Ταϊβάν είναι ένα εσωτερικό ζήτημα της Κίνας.
Το ζήτημα της Ταϊβάν είναι εντελώς διαφορετικό από το ουκρανικό και δεν έχει καμία σχέση με τις ΗΠΑ, και καμία ξένη παρέμβαση δεν είναι αποδεκτή» τόνισε ο Κινέζος αναλυτής.
Ruslan Bortnik (ουκρανικό Ινστιτούτου για τη Διαχείριση Πολιτικής): Θανάσιμη απειλή οι ρωσικές βόμβες ολίσθησης
Οι ρωσικές βόμβες ολίσθησης αποτελούν θανάσιμη απειλή για την άμυνα των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων, γι’ αυτό η Ουκρανία αναγκάζεται να θέσει σε κίνδυνο τα δυτικά συστήματα αεράμυνας στην πρώτη γραμμή υποστήριξε ο Ruslan Bortnik, διευθυντής του Ουκρανικού Ινστιτούτου για την Ανάλυση και τη Διαχείριση Πολιτικής.
Σε συνέντευξη στο κανάλι Politeka στο YouTube ο Bortnik υποστήριξε ότι η εξέλιξη αυτή θα μπορούσε να δημιουργήσει μια πολύ σημαντική κρίση στον ουκρανικό στρατό.
Όπως λέει, οι ρωσικές βόμβες κυριολεκτικά διαπερνούν τους αμυντικούς σχηματισμούς των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων καθώς καμία οχύρωση δεν μπορεί να τους αντισταθεί.
«Ακριβώς λόγω της θανάσιμης απειλής από τον αέρα, οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις αναγκάζονται να φέρνουν τα αμερικανικά συστήματα αεράμυνας Patriot όλο και πιο κοντά στην πρώτη γραμμή» υποστήριξε ο Bortnik, επισημαίνοντας ότι μια τέτοια απόφαση θέτει τελικά πολύτιμα δυτικά οπλικά συστήματα σε κίνδυνο καταστροφής.
Pushilin (επικεφαλής Λαϊκής Δημοκρατίας Donetsk): Οι Ουκρανοί χτυπούν μη στρατιωτικές υποδομές
Ο ουκρανικός στρατός έχει αρχίσει να χρησιμοποιεί πιο ενεργά drones για επιθέσεις σε μη στρατιωτικές υποδομές και αμάχους υποστήριξε ο επικεφαλής της Λαϊκής Δημοκρατίας του Donetsk, Denis Pushilin.
«Βλέπουμε ότι ο εχθρός έχει λάβει οδηγίες για περιορισμένη χρήση του πυροβολικού και για πυρά σε κατοικημένες περιοχές μας, αν και δεν έχει αποκλειστεί εντελώς.
Ωστόσο, αρχίζει να χρησιμοποιεί drones απευθείας κατά των αμάχων» τόνισε ο Pushilin, υποστηρίζοντας πως το διήμερο 10 με 11 Μαρτίου πολλοί άμαχοι τραυματίστηκαν από τέτοιες επιθέσεις.
Υπουργείο Άμυνας Ρωσίας: Αναχαιτίσαμε 58 ουκρανικά drones σε 6 επαρχίες
Εν τω μεταξύ, μια ημέρα μετά τη μαζική επίθεση των Ουκρανών με drones αλλά και των προσπαθειών τους να διαρρήξουν τα σύνορα με τη Ρωσία και να εισβάλλουν στο ρωσικό έδαφος, το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας ανακοίνωσε ότι προχώρησε τις τελευταίες ώρες σε μια ακόμα μαζική αναχαίτιση ουκρανικών drones.
Συγκεκριμένα, ανακοίνωσε ότι αναχαίτισε 58 ουκρανικές drones πάνω από 6 ρωσικές επαρχίες.
«Κατά τη διάρκεια της περασμένης νύχτας και το πρωί της 13ης Μαρτίου, οι προσπάθειες του καθεστώτος του Κιέβου να πραγματοποιήσει τρομοκρατικές επιθέσεις χρησιμοποιώντας UAV κατά στόχων στο έδαφος της Ρωσικής Ομοσπονδίας σταμάτησαν» αναφέρει το ρωσικό υπουργείο Άμυνας.
Σύμφωνα με τα στοιχεία 11 drones αναχαιτίστηκαν στο Belgorod, 8 στο Bryansk, 29 στο Voronezh, 8 στο Kursk και από 1 σε Λένινγκραντ και Ryazan.
Επιδρομή Ρώσων στη δυτική όχθη Δνείπερου στην Kherson: Καταστρέψαμε πολλές θέσεις του εχθρού
Επιδρομή στη δυτική όχθη του Δνείπερου στην περιοχή της Kherson πραγματοποίησε ομάδα επίθεσης του ρωσικού στρατιωτικού σχηματισμού «Dnepr», η οποία κατάφερε να αιφνιδιάσει τους Ουκρανούς στρατιώτες και να τους επιφέρει σημαντικό πλήγμα.
Αυτό υποστηρίζει ο Ρώσος κυβερνήτης της Kherson, Vladimir Saldo, ο οποίος υποστηρίζει πως κατά την επιχείρηση αυτή καταστράφηκαν το κέντρο ελέγχου των drones και ο σταθμός ηλεκτρονικού πολέμου των Ουκρανών.
«Μια ομάδα επίθεσης μαχητών από την ομάδα στρατευμάτων Dnepr πραγματοποίησε μια τολμηρή επιδρομή στη δεξιά όχθη του ποταμού χθες το βράδυ.
Πεζοναύτες, αλεξιπτωτιστές και εθελοντές έφτασαν με βάρκες στη βάση της γέφυρας Antonovsky.
Λόγω του αιφνιδιασμού, ο εχθρός δεν είχε χρόνο να αντιδράσει έγκαιρα.
Οι στρατιώτες μας κατέστρεψαν πολλές θέσεις του εχθρού, συμπεριλαμβανομένου ενός κέντρου ελέγχου UAV και ενός σταθμού ηλεκτρονικού πολέμου, παρατήρησης, επικοινωνίας και προσωρινής συγκέντρωσης σημείων ανθρώπινου δυναμικού» υποστήριξε ο Saldo, τονίζοντας ότι οι συνολικές απώλειες των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων ανήλθαν σε 30 άτομα.
«Οι μαχητές μας κατάφεραν να υποχωρήσουν στην αριστερή όχθη χωρίς ανεπανόρθωτες απώλειες» είπε ο Saldo.
Τι συνέβη στο μέτωπο το τελευταίο 24ωρο
Πέρα από τις μαζικές επιθέσεις των Ουκρανών με drones και της απόπειρας τους να διεισδύσουν στο ρωσικό έδαφος, οι Ρώσοι κατάφεραν να προωθηθούν στην κατεύθυνση του Donetsk και να καταλάβουν το χωριό Nevelskoe.
Οι Ρώσοι υποστηρίζουν πως κατά την προσπάθεια των Ουκρανών να περάσουν τα σύνορα στις επαρχίες του Kursk και του Belgorod σκοτώθηκαν 234 στρατιώτες καθώς και ότι καταστράφηκαν 7 άρματα μάχης, τρία οχήματα Bradley και δύο τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού.
Επίσης, οι Ρώσοι επιτέθηκαν σε στρατιωτικές υποδομές στο Selidovo, σε αποθήκες πετρελαίου στο Kremenets στην περιοχή τουTernopil και στο Brody στην επαρχία του Lviv, ενώ ρωσικά πλήγματα αναφέρθηκαν στο Kharkiv, στο Κίεβο, στην Οδησσό και στο Khmelnitsky.
H ρωσική αεράμυνα αναχαίτισε 146 ουκρανικά drones καθ’όλη τη διάρκεια του τελευταίου 24ωρου, ενώ οι Ρώσοι προωθήθηκαν στο Belogorovka, στο Sinkovka ενώ οι μάχες συνεχίστηκαν στα νοτιοδυτικά του Ivanovskoe.
Όπως αναφέρουν οι Ρώσοι, τουλάχιστον 1.000 Ουκρανοί στρατιώτες εξουδετερώθηκαν κατά τη διάρκεια συγκρούσεων σε Donetsk, Avdiivka, νότιο Donetsk, Kherson και Kupyansk.