Τετ, Δεκ 11, 2024

Κ.Μητσοτάκης: «Δεν πρόκειται να στείλουμε Στρατό στην Ουκρανία» – Ποιες είναι οι χώρες που θέλουν να στείλουν δυνάμεις «εδώ και τώρα»

Κ.Μητσοτάκης: «Δεν πρόκειται να στείλουμε Στρατό στην Ουκρανία» – Ποιες είναι οι χώρες που θέλουν να στείλουν δυνάμεις «εδώ και τώρα»

Γιατί δεν θέλει να στείλει ελληνικές στρατιωτικές δυνάμεις προς υποστήριξη του Ζελένσκι

Εν μέσω ρωσικής προέλασης στο νότιο και στο ανατολικό μέτωπο της Ουκρανίας, ο πρωθυπουργός Κυριάκος

Μητσοτάκης εμφανίστηκε έντρομος ακόμα και στην ιδέα να σταλεί ελληνικό εκστρατευτικό σώμα ή εν πάση περιπτώσει να υπάρξει ελληνική ή και ευρωπαϊκή συμμετοχή στο πλευρό του καθεστώτος Ζελένσκι, στην Διάσκεψη για την Ουκρανία που διοργάνωσε ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν.

«Δεν υφίσταται θέμα αποστολής ευρωπαϊκού στρατού και νομίζω ότι αυτή η συζήτηση αποπροσανατολίζει και από την ουσία της προσπάθειάς μας να στηρίξουμε έμπρακτα αυτήν τη στιγμή την Ουκρανία», είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Αναλυτικότερα ο Κ.Μητσοτάκης δήλωσε:

«Πιστεύω ότι επιβεβαιώσαμε την ενότητά μας και την αποφασιστικότητά μας να στηρίξουμε την Ουκρανία, έτσι ώστε να μπορέσει να αμυνθεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο απέναντι στην ρωσική εισβολή.

Και νομίζω ότι καταλήξαμε σε ένα πλαίσιο το οποίο θα σας έλεγα ότι δεν αποκλίνει ιδιαίτερα από τις αποφάσεις που έχουμε πάρει στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο για το πώς μπορεί αυτή η βοήθεια με πρακτικό τρόπο να έχει πιο ουσιαστικό και χρήσιμο αποτέλεσμα για την Ουκρανία.

Από εκεί και πέρα, επειδή άκουσα και διάφορα σχόλια από συναδέλφους ομολόγους μου για ζητήματα τα οποία ενδεχομένως να συζητήθηκαν εντός της αίθουσας, θέλω να διαβεβαιώσω ότι δεν υπάρχει κανένα ζήτημα αποστολής δυνάμεων, ευρωπαϊκών δυνάμεων του ΝΑΤΟ εντός της Ουκρανίας, ένα ζήτημα το οποίο για την Ελλάδα δεν υφίσταται και πιστεύω δεν υφίσταται και για τη μεγάλη πλειοψηφία των ομολόγων μας».

«Μεγάλη πλειοψηφία» σημαίνει ότι υπάρχει και μία «μικρή μειοψηφία» που ήθελαν να στείλουν ένοπλες δυνάμεις κάποια κράτη στην Ουκρανία επί τη βάσει διμερούς συμφωνίας και ίσως το κάνουν.

Ποιοι είναι: Πολωνία, Λιθουανία, Εσθονία, Λετονία. Και πάνω απ’όλους η Βρετανία.

 

Κάθετα αντίθετοι Βούλγαροι, Ρουμάνοι, Φινλανδοί, Γάλλοι, Έλληνες, Τούρκοι και Σλοβάκοι. 

Γιατί ο Κ.Μητσοτάκης είναι τόσο απόλυτα αρνητικός;

Γιατί είναι σε πλήρη συνεννόηση με τον Μακρόν που επίσης απορρίπτει κάθετα τις ιδέες αυτές, αλλά και γιατί ξέρει ότι δεν υπάρχει «ηθικό περιθώριο» να ζητηθεί από τις ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις, είτε χερσαίες, είτε αεροπορικές, να πολεμήσουν τους Ρώσους, με ότι μπορεί αυτό να σημαίνει…

Στόχος της συνάντησης ήταν η επανεξέταση όλων των μέσων αποτελεσματικής βοήθειας στην Ουκρανία αλλά και η αποστολή μηνύματος προς τη Μόσχα ότι οι σύμμαχοι του Κιέβου είναι «αποφασισμένοι να αποτρέψουν την επικράτηση της Ρωσίας στην πολεμική σύγκρουση που ίδια ξεκίνησε».

 

Ο Εμανουέλ Μακρόν επανέλαβε πολλές φορές ότι η Ρωσία δεν πρέπει να κερδίσει τον πόλεμο και πως «θα κάνουμε τα πάντα γιατί δεν απειλείται μόνο η ασφάλεια της Ουκρανίας».

Αναλυτικά ο Μακρόν δήλωσε πως: «Η Ρωσία δεν μπορεί και δεν πρέπει να κερδίσει αυτόν τον πόλεμο στην Ουκρανία, για την ίδια την Ουκρανία. Δεύτερον, είμαστε στη διαδικασία διασφάλισης της συλλογικής μας ασφάλειας για το σήμερα και το αύριο.

Έτσι λοιπόν, ξεκάθαρα και λαμβάνοντας υπόψη τις επιθέσεις που έχουμε υποστεί, μιλάμε επίσης για τη δική μας ασφάλεια.

Τρίτον, όλοι συμφωνούμε στο γεγονός ότι δεν επιθυμούμε να εμπλακούμε σε πόλεμο εναντίον του ρωσικού λαού και ότι είμαστε αποφασισμένοι να κρατήσουμε υπό έλεγχο την κλιμάκωση, όπως κάναμε με επιτυχία από την έναρξη της σύγκρουσης».

Όλα αυτά ενώ η Ρωσία έχει ξεκαθαρίσει ότι θα κτυπηθούν όλες οι χώρες που θα τολμήσουν να εμπλακούν με στρατό στην σύγκρουση, ακόμα και οι βάσεις των F-16 εκτός Ουκρανίας, αν χρησιμοποιηθούν για να πληγεί η Ρωσία.

Γιατί ο Μητσοτάκης «βγήκε μπροστά» για να κάνει τέτοια δήλωση;

Γιατί ο πρωθυπουργός της Σλοβακίας Ρ.Φίτσο έσπειρε τον πανικό μετά τη συνεδρίαση του συμβουλίου ασφαλείας της Σλοβακίας και λίγο πριν την έναρξη της διάσκεψης λέγοντας ότι «Θα περιοριστώ να δηλώσω ότι αυτές οι (προπαρασκευαστικές) θέσεις (ενόψει της σημερινής συνόδου) υποδηλώνουν ότι ορισμένες χώρες του ΝΑΤΟ και της ΕΕ σκέφτονται να στείλουν στρατιώτες στην Ουκρανία, σε διμερή βάση. Δεν μπορώ να πω για ποιον σκοπό και τι θα κάνουν εκεί».

Η αλήθεια είναι το ουκρανικό μέτωπο είναι έτοιμο να σπάσει, καθώς πληθαίνουν οι πληροφορίες και οι ενδείξεις ότι αυτό που σήμερα είναι μια τακτική προέλαση του ρωσικού Στρατού, ειδικά στο ανατολικό μέτωπο, θα το ακολουθήσει μία πλήρης διάρρηξη της αμυντικής γραμμής των Ουκρανών στην επικείμενη μεγάλη επίθεση των Ρώσων το ερχόμενο δίμηνο και σίγουρα πριν το Πάσχα.

Μια διάρρηξη που θα τους φέρει πάλι στις πύλες του Χάρκοβου και του Κιέβου.

Μόνο σήμερα ο ρωσικός Στρατός πέρασε 30 χλμ. δυτικά της Αβντιίβκα, καταλαμβάνοντας το Σεβέρνογιε, μέρος του Τοτεκόγιε και εισέβαλε στην Ορλόφκα.

 

Υπό την απειλή της περικύκλωσης οι ουκρανικές δυνάμεις τράπηκαν σε φυγή δεχόμενοι συνεχή αεροπορικά πλήγματα.

Το ουκρανικό Γενικό Εποτελείο επιβεβαίωσε με μία εβδομάδα καθυστέρηση την απώλεια του Λαστοσκίνο, στα δυτικά της Αβντίιβκα και παραδέχθηκε ότι οι Ρώσοι εισέβαλαν στην Ορλόφκα από τρεις πλευρές.

 

pronews.gr

Παρόμοια άρθρα

logo white