Τρι, Απρ 23, 2024

Ιστορική στροφή: Η Γερμανία αδειάζει το ΝΑΤΟ και αλλάζει στρατόπεδο – Ρίχνει γέφυρες στη Ρωσία γιατί βλέπει… τον όλεθρο

Ιστορική στροφή: Η Γερμανία αδειάζει το ΝΑΤΟ και αλλάζει στρατόπεδο – Ρίχνει γέφυρες στη Ρωσία γιατί βλέπει… τον όλεθρο

Η Γερμανία επιχειρεί μία ιστορικού χαρακτήρα επαναπροσέγγιση με τη Ρωσία

Αναμφίβολα η Γερμανία είναι ο μεγάλος χαμένος της συνεχιζόμενης ουκρανικής κρίσης.


Συντασσόμενη – έστω και αναγκαστικά – με τις ΗΠΑ και τις άλλες χώρες της συλλογικής Δύσης στο μέτωπο κατά της Ρωσίας στερήθηκε το φθηνό φυσικό αέριο που την κατέστησε ηγέτιδα δύναμη στην Ευρώπη και τόνωσε την εξωστρέφεια της οικονομίας της.
Η καταστροφή των αγωγών Nord Stream με το γνωστό sabotage ήταν ένα ακόμη καίριο πλήγμα για το Βερολίνο.
Συν τοις άλλοις η Γερμανία είναι η 2η χώρα μετά τις ΗΠΑ ως προς την παροχή οικονομικής βοήθειας στην Ουκρανία με πάνω από 30 δισ. δολάρια, δηλαδή μία πραγματική οικονομική αιμορραγία χωρίς κάποιον ωφέλιμο λόγο για τους Γερμανούς.

Τρομάζει το σκηνικό Βαϊμάρης

Η μείωση των εξαγωγών, η δαπανηρή ενέργεια και η παραπαίουσα πράσινη μετάβαση έχουν συνδυαστεί για να σχηματίσουν μια «τέλεια καταιγίδα» για τη γερμανική οικονομία, οδηγώντας σε κρίση και τον γερμανικό κυβερνητικό συνασπισμό.
Σε πολιτικό επίπεδο η οικονομική κρίση που βιώνει η Γερμανία, η οποία έκλεισε το 2023 με ύφεση – 0,3% έχει προκαλέσει πραγματικό πολιτικό σεισμό με το AfD να αναδεικνύεται σε δεύτερη δύναμη και τα τρία κόμματα του κυβερνητικού συνασπισμού (SPD, Πράσινοι, FDP) να καταποντίζονται.
Στη Γερμανία πολιτικοί αναλυτές αρχίζουν να βλέπουν με τρόμο τη δημιουργία ενός σκηνικού που παραπέμπει σε… Βαϊμάρη.

Αυτό το σκηνικό βλέπει και ο Γερμανός καγκελάριος Olaf Scholz και όπως συνάγεται από τις εξελίξεις των τελευταίων ημερών θέλει να απομακρυνθεί από τη Δύση και να πλησιάσει εκ νέου τη Ρωσία:

Δεν θέλει άλλη επιδείνωση των σχέσεων με Ρωσία

Στην πραγματικότητα, ο Scholz φοβάται μήπως οι Ουκρανοί «χρησιμοποιήσουν πυραύλους Taurus όχι μόνο σε ουκρανικό έδαφος, αλλά και εναντίον στόχων στη Ρωσία», παρά τις επανειλημμένες διαβεβαιώσεις του Κιέβου στους δυτικούς εταίρους του ότι δεν έχει τέτοιες προθέσεις.
«Εάν η Ουκρανία χάσει την εμπιστοσύνη μεταξύ των δυτικών εταίρων της, μπορεί σύντομα να βρεθεί αντιμέτωπη με μια κρίσιμη κατάσταση, δεδομένης της έλλειψης περισσότερων προμηθειών», προειδοποίησε.
Ο ίδιος ο Γερμανός καγκελάριος εμφανίστηκε «πολύ ενοχλημένος» από την «έλλειψη ισορροπίας» μεταξύ του τι πραγματικά χρειάζεται το Κίεβο και της συζήτησης για τους Taurus.
Στις 22 Φεβρουαρίου, η Bundestag, το γερμανικό κοινοβούλιο, υιοθέτησε ένα ψήφισμα που υποβλήθηκε από τον συνασπισμό του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD), των Πρασίνων και του φιλελεύθερου Ελεύθερου Δημοκρατικού Κόμματος (FDP), το οποίο προέτρεπε τη Γερμανία να παράσχει στην Ουκρανία μεγάλης εμβέλειας όπλα.
Το ψήφισμα αναφέρει ότι η μακροπρόθεσμη στρατιωτική υποστήριξη για την Ουκρανία περιλαμβάνει «την παράδοση πρόσθετων απαραίτητων οπλικών συστημάτων μεγάλης εμβέλειας και πυρομαχικών» προκειμένου να μπορέσει η Ουκρανία να πραγματοποιήσει «στοχευμένες επιθέσεις σε στρατηγικά σημαντικούς στόχους βαθιά πίσω από τις γραμμές» των ρωσικών δυνάμεων.
Οι δυνατότητες που αναφέρονται στο ψήφισμα, ωστόσο, δεν φωτογραφίζουν τον Taurus.

www.bankingnews.gr

Παρόμοια άρθρα

logo white