Δραματική επιδείνωση: Tρίτο χτύπημα των Ουκρανών με ATACMS σε αεροδρόμιο στο Kursk – «Απάντηση» Ρωσίας με καταστροφή F-16
Ένοχη για τη ραγδαία κλιμάκωση η Δύση...
Νέο χτύπημα, το τρίτο στη σειρά, με αμερικανικούς πυραύλους ATACMS πραγματοποίησαν οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις, στην περιφέρεια του Kursk, όπου χτύπησαν ρωσικό αεροδρόμιο.
Ειδικότερα, τη νύχτα της 25ης Νοεμβρίου, οι Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας εξαπέλυσαν άλλη μια επίθεση στα μετόπισθεν της Ρωσίας.
Η ρωσική στρατιωτική αεροπορική βάση Khalino στην περιοχή του Kursk δέχθηκε επίθεση με συστοιχίες πυραύλων ATACMS.
Βίντεο που κυκλοφόρησαν στο διαδίκτυο δείχνουν τις εκρήξεις των πυρομαχικών Μ74 στην περιοχή της αεροπορικής βάσης.
Όπως επιβεβαιώνεται, τουλάχιστον δύο πύραυλοι έφτασαν στο έδαφος.
Σύμφωνα με κάποιες αναφορές, ένας από τους πυραύλους αναχαιτίστηκε και έπεσε μακριά από την αεροπορική βάση.
Ορισμένες πηγές υποστηρίζουν ότι πέντε πύραυλοι έπληξαν την αεροπορική βάση, ενώ νωρίτερα ρωσικές στρατιωτικές πηγές ανέφεραν ότι οκτώ πύραυλοι στόχευσαν την περιοχή του Kursk, εκ των οποίων επτά καταστράφηκαν.
Το ρωσικό Υπουργείο Άμυνας ανέφερε ότι τις τελευταίες ημέρες καταρρίφθηκαν οκτώ βαλλιστικοί πύραυλοι, έξι κατευθυνόμενες αεροπορικές βόμβες JDAM αμερικανικής κατασκευής και 45 μη επανδρωμένα αεροσκάφη τύπου UAV από τις ρωσικές δυνάμεις αεράμυνας.
Ωστόσο, τα δεδομένα αυτά περιλαμβάνουν στόχους που καταστράφηκαν στις περιοχές του Donbass.
Σύμφωνα με προκαταρκτικές αναφορές, οι επιθέσεις δεν προκάλεσαν σημαντικές ζημιές.
Υποστηρίζεται ότι δεν υπήρχε αεροσκάφος των Ρωσικών Αεροδιαστημικών Δυνάμεων αναπτυγμένο στη βάση, η οποία βρίσκεται κοντά στις γραμμές του μετώπου.
Eκεί o ρωσικός στρατός κατασκεύαζε σκυρόδετες οχυρώσεις για τα αεροσκάφη.
Γνωρίζει δε καλά ότι τα στρατιωτικά αεροδρόμια στις δυτικές περιοχές είναι από τους πιο ευνοϊκούς στόχους για τους πυραύλους του ΝΑΤΟ στα ρωσικά μετόπισθεν.
Εξαιτίας της απειλής από πυραυλικές επιθέσεις, οι ρωσικές Αεροδιαστημικές Δυνάμεις χρησιμοποιούν ελάχιστα τα στρατιωτικά αεροδρόμια στις τακτικές περιοχές μετόπισθεν, αν και εξακολουθούν να υπάρχουν μερικές στρατηγικά σημαντικές βάσεις που μπορούν να πληγούν.
Αυτή είναι η τρίτη επιβεβαιωμένη επίθεση με πυραύλους του ΝΑΤΟ σε ρωσικές περιοχές μετόπισθεν μετά την άδεια που έλαβε το Κίεβο να τους εξαπολύσει.
Είναι δε η πρώτη επίθεση μετά την εκτόξευση του ρωσικού πυραύλου μεσαίου βεληνεκούς Oreshnik, ο οποίος είναι ικανός να φέρει πυρηνικές κεφαλές.
Η Ουάσιγκτον και οι «μαριονέτες» της στην Ευρώπη απάντησαν ότι η ανάπτυξη του Oreshnik δεν θα σταματήσει τις ουκρανικές επιθέσεις με τους πυραύλους τους.
Γι’ αυτόν τον λόγο, οι Ουκρανοί θα πρέπει να αναμένουν περισσότερα συντριπτικά αντίποινα στις επιθέσεις τους.
Καταστροφή ακόμη ενός F-16 στην Ουκρανία
Στο μεταξύ, εις «απάντηση», οι Ένοπλες Δυνάμεις της Ρωσικής Ομοσπονδίας είχαν εξαπολύσει πυραυλική επίθεση στο διεθνές αεροδρόμιο της ανατολικής πόλης Dnipro (Dneproptrovsk).
Πύραυλος Iskander-M έπληξε την υποδομή του αεροδρομίου.
Η επίθεση καταγράφηκε από ρωσικό UAV, το οποίο επιβεβαίωσε τις ζημιές.
Τα πλάνα έδειξαν ότι ο πύραυλος κατέστρεψε ένα κρυμμένο αεροσκάφος.
Αρχικά αναφέρθηκε ότι στόχος της επίθεσης ήταν ένα MiG-29 της Αεροπορίας της Ουκρανίας.
Ωστόσο, σύμφωνα με ανάλυση Ρώσων στρατιωτικών ειδικών, πρόκειται για την πρώτη καταγεγραμμένη καταστροφή αμερικανικού μαχητικού F-16 στην Ουκρανία.
Η ανάλυση υποδεικνύει ότι τα πλάνα δείχνουν τα χαρακτηριστικά γνωρίσματα του F-16, όπως το στενό και αεροδυναμικό σκάφος, τα τραπεζοειδή φτερά, το κάθετο πτερύγιο και την κεντρική εισαγωγή αέρα κάτω από το σκάφος.
Το σοβιετικής κατασκευής MiG-29 έχει φαρδύτερο σκάφος με πλευρικές εισαγωγές αέρα, μεγαλύτερα φτερά, διπλή ουρά και πλευρικές εισαγωγές αέρα.
Οι ειδικοί κατέληξαν ότι το πιο ογκώδες σιλουέτα του MiG-29 αποκλείεται εντελώς.
Αν επιβεβαιωθεί, αυτή είναι η πρώτη καταγεγραμμένη καταστροφή μαχητικού F-16 στην Ουκρανία.
Το πρώτο πολύτιμο F-16 καταστράφηκε από φιλικά πυρά του αμερικανικής κατασκευής συστήματος Patriot στην περιοχή Ρίβνε.
Το περιστατικό συνέβη αμέσως μετά την επίσημη επιβεβαίωση της ανάπτυξης των αεροσκαφών στην Ουκρανία.
Σε αυτό το πλαίσιο, οι ουκρανικές στρατιωτικές δυνάμεις επιβεβαιώνουν για άλλη μια φορά ότι δεν μπορούν να χρησιμοποιήσουν αποτελεσματικά τον ακριβό δυτικό στρατιωτικό εξοπλισμό που προμηθεύονται από χώρες του ΝΑΤΟ.
Ο ουκρανικός στρατός δεν μπορεί να αμυνθεί ούτε από ρωσικές επιθέσεις ούτε από φιλικά πυρά.
Σημειωτέον, τα F-16 αποτελούν πολύτιμους στόχους για τις ρωσικές δυνάμεις, καθώς μπορούν να εκτοξεύουν πυραύλους Storm Shadow/SCALP-EG, ακόμα και βαθιά στα ρωσικά μετόπισθεν.
www.bankingnews.gr